Marturia unui dealer de etnobotanice care vindea marfa cumparata din China cu bitocoin. De ce i-a fost refuzata o intelegere cu DIICOT
Postat la: 22.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un dealer din Bihor a povestit intr-un dosar DIICOT cum a ajuns sa "importe" etnobotanice din China, platind marfa, vanduta ulterior pe piata neagra din Romania, cu bitcoin.
Un dosar al DIICOT Oradea scoate la iveala modul in care ajung sa fie vandute in Romania etnobotanice importate, "la negru", din China. Dosarul DIICOT a fost deschis in februarie 2019, cand un client al unui dealer de etnobotanice a sesizat DIICOT aratand ca a cumparat in decursul ultimilor doi ani, in repetate randuri, produse susceptibile de a avea efecte psihoactive in valoare de cel putin 10.000 lei.
Dupa deschiderea dosarului, procurorii DIICOT i-au autorizat pe un ofiter sub acoperire si pe denuntator sa cumpere etnobotanice, iar astfel au dovedit ca tanarul de 24 de ani din Marghita se ocupa cu traficul de etnobotanice. Cu ocazia anchetei, DIICOT a descoperit ca tanarul a interceptat si un colet de 500 de grame comandat de dealer din China, pe numele iubitei sale.
Tanarul a fost de acord sa incheie un acord de recunoastere a vinovatiei in schimbul unei pedepse de un an si trei luni cu suspendare. "De la mijlocul anului 2018 i-am vandut numitului P.S.M. produse susceptibile de a avea efecte psihoactive (etnobotanice), intr-un numar pe care-l estimez la sapte ori, in cantitati mici de circa 5 grame, in total circa 40 grame, la pretul de 800 - 1.000 lei pentru 5 grame, primind in total circa 6.000 - 7.000 lei", a aratat dealerul.
Traficantul de etnobotanice a aratat ca a comandat produsele de pe un site din China, "livrarea fiind efectuata prin Posta Romana. "Am achitat pretul acestor etnobotanice cu bitcoin (monezi virtuale) la un aparat situat in incinta magazinului "Profi" de pe Bulevardul Dacia, municipiul Oradea", a mai marturisit dealerul.
"Am comandat produse etnobotanice in felul descris odata la mijlocul anului 2018 iar a doua oara aproximativ in luna noiembrie a anului 2018, cantitati de circa 40 de grame de fiecare data, pe numele meu, achitand pentru prima comanda 200 de dolari iar pentru a doua comanda 120 dolari.
Prima cantitate de 40 grame de etnobotanice am vandut-o lui P.S.M, dupa cum am aratat anterior, iar din a doua cantitate i-am vandut acestuia o portie mica pentru testare, despre care numitul P.S.M. mi-a spus ca nu este buna, astfel ca am aruncat restul cantitatii de produse etbnobotanice, in conditiile in care nu sunt consumator de astfel de produse", a mai declarat traficanul, care a recunoscut ca o a treia comanda, de 500 de grame, a fost facuta pe numele prietenei sale.
"De aceasta data am comandat o cantitate de circa 500 grame de produse etnobotanice, pentru care am platit tot cu bitcoin aproximativ 1400 de dolari.
Prietena mea, careia i-am spus ca urmeaza sa primesc un colet fara sa-i indic continutul acestuia, s-a prezentat dupa primirea avizului la oficiul postal pentru a ridica coletul, insa dupa deschiderea acestuia i s-a precizat ca ce se afla in colet va trebui trimis la laborator, astfel ca nu a mai ridicat coletul.
Am reclamat pe site-ul indicat, din China ca acest colet cu produse etnobotanice a fost oprit la posta si mi s-a raspuns ca mi se va trimite un alt colet cu o cantitate egala cu jumatate din cea a coletului initial, fara sa mai platesc alta suma de bani", a mai declarat tanarul cercetat de DIICOT.
Intelegerea DIICOT-dealer, refuzata de instanta
Dupa ce au incheiat cu traficantul de etnobotanice un acord de recunoastere a vinovatiei, pentru o pedeapsa de un an si trei luni cu suspendare, procurorii DIICOT au mers in instanta pentru validarea acordului.
Atat Tribunalul Bihor, cat si Curtea de Apel Oradea au respins acordul de recunoastere a vinovatiei, considerand pedeapsa aplicata dealer-ului "nejustificat de banda".
"Gravitatea faptei retinute in acordul de recunoastere a vinovatiei nu poate fi contestata, din actul de sesizare a instantei rezultand ca inculpatul a comis fapta pentru care este cercetat in prezenta cauza, iar aceasta prezinta o gravitate insemnata, in raport de perioada de timp in care inculpatul a actionat, 2016-2019, numarul foarte ridicat de acte materiale ce insumeaza in total 30 de operatiuni, cantitatea de substante psihoactive ce face obiectul acestor operatiuni", se arata in sentinta de respingere a acordului de recunoastere a vinovatiei.
Judecatorul a mai aratat ca In acest context mentionam ca numai din declaratiile inculpatului reiese ca acesta a obtinut din vanzarea substantelor psihoactive in perioada 2018-2019 suma de 10.000 lei, iar cantitatea de substante psihioactive traficata in perioada 2017-2018 i-a adus venituri de 30.000 lei.
"Durata de 3 ani de activitate infractionala, paleta larga de activitati ce se constituie in operatiuni cu substante psihoactive (procurare, import, stocare, depozitare, punere in vanzare, livrare), importul din China a unor astfel de substante, ce atrage atentia asupra unei infractionalitati de tip international, veniturile constante si ridicate realizate de inculpat in urma activitatii infractionale, cantitatea mare de substanta gasita la locuinta inculpatului de 259 grame, reprezinta elemente care nu pledeaza in niciun fel spre o pedeapsa individualizata in cadrul acordului la 1 an si 3 luni inchisoare cu suspendarea sub supraveghere", se mai arata in sentinta Curtii de Apel Oradea prin care s-a respins acordul de recunoastere a vinovatiei.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România scade producția de energie electrică pentru 2025: Facturile vor sări și mai rău în aer
Facturile românilor ar urma să sară și mai rău în aer. Asta pentru că în 2025 România va scădea și mai mult producția de energie electrică, astfel că cererea va crește, iar prețurile se vor ajusta și ele.
-
Un celebru actor povestește cum a rămas fără casă în urma incendiilor dezastruoase din Los Angeles: Nu am văzut niciodată un loc atât de perfect ars
Actorul Mel Gibson a rămas fără casă în urma incendiilor devastatoare din zona Los Angeles. Gibson a povestit că din casa sa nu a mai rămas nimic. Ai putea să o pui într-o urnă, a spus celebrul actor.
-
China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Ce sunt și la ce folosesc
O echipă de cercetători din China a descoperit o metodă de producție în masă a gândacilor cyborg. Deși scopul exact al acestei tehnologii rămâne incert, rezistența remarcabilă a acestor insecte deschide multiple posibilități de utilizare. Printre acestea, se numără monitorizarea zonelor periculoase inaccesibile pentru oameni, reducând astfel riscurile asociate.
-
Caz bizar: calvarul prin care a trecut o femeie, după ce o nunta falsă de pe Instagram s-a dovedit a fi reală
O femeie din Australia şi-a anulat căsătoria după ce şi-a dat seama că o ceremonie de nuntă falsă la care a luat parte pentru o farsă pe reţelele de socializare era de fapt reală. Mireasa neştiutoare a declarat că partenerul ei a fost un influencer de social media care a convins-o să ia parte la ceremonie ca o „farsă" pentru contul său de Instagram.
-
Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
Soldații nord-coreeni ai lui Kim Jong Un, trimiși să lupte în Ucraina de partea rușilor, folosesc o practică șocantă de a detecta minele inamicului. Situația este cu atât mai ciudată cu cât aceștia nu sunt obligați, ci o fac de bunăvoie.
-
Oamenii de știință au identificat structuri gigantice necunoscute în adâncurile Pământului
Oamenii de știință au identificat structuri masive neașteptate în mantaua Pământului, la câțiva kilometri sub Oceanul Pacific, utilizând tehnologii avansate de analiză a undelor seismice. Această descoperire pune sub semnul întrebării teoriile existente despre formarea și evoluția planetei noastre.
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu