Marea Resetare a UE se duce pe copcă: Economiștii de top ai BCE nu știu exact ce va urma pentru omenire
Postat la: 03.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Factorii politici ai Băncii Centrale Europene (BCE) sunt în plin conflict în privinţa perspectivelor de creştere economică, o ruptură care ar putea modela dezbaterea privind reducerea dobânzilor timp de luni de zile, unii temându-se de recesiune, iar alţii concentrându-se pe presiunile inflaţioniste persistente, potrivit unor surse apropiate discuţiilor.
BCE a redus ratele dobânzilor în iunie şi este aproape sigur că le va relaxa din nou în septembrie, ca semn de încetinire a creşterii preţurilor. Cu toate acestea, deciziile de politică monetară vor fi probabil mai complicate pe măsură ce economia zonei euro intră într-o stare mai precară, sugerează conversaţiile cu aproape o duzină de surse.
Miezul dezbaterii este asupra modului în care slăbiciunea creşterii economice şi o potenţială recesiune vor afecta inflaţia - obiectivul final al băncii -, deoarece banca încearcă să reducă inflaţia la 2% până la sfârşitul anului 2025. Deşi o mare parte a discuţiei este privată, conversaţiile cu surse cu informaţii directe despre această problemă dezvăluie existanţa unor opinii divergente. Un purtător de cuvânt al BCE a refuzat să comenteze.
Susţinătorii politicii monetare mai relaxate, care rămân în minoritate, susţin că economia este mai slabă decât se credea, riscurile de recesiune sunt în creştere, iar firmele încep să reducă locurile vacante, lăsând piaţa muncii mai slabă. Odată ce ocuparea forţei de muncă scade, la fel şi venitul disponibil, erodând rapid consumul şi lăsând o recesiune care se auto-întăreşte.
"Acest lucru ar slăbi presiunile preţurilor mai repede decât am estimat acum, aşa că cred că riscul de a reveni la o inflaţie sub ţintă este real", a spus una dintre surse, care a cerut să nu fie numită. Acest lucru ar sugera că banca centrală se află în spatele curbei în reducerea ratelor dobânzilor şi a protejării economiei, susţinând argumentul pentru reduceri mai rapide ale dobânzilor, spun ei.
Inflaţia, care a scăzut la 2,2% în august, este acum prognozată să crească din nou spre sfârşitul anului şi să revină la 2% abia la sfârşitul anului 2025. Conservatorii, sau "şoimii" în limbajul băncilor centrale, care au dominat dezbaterea politică de la începutul creşterilor rapide ale ratelor dobânzilor în 2022, susţin că cifrele reale de creştere depăşesc în mod persistent rezultatele slabe ale sondajului, iar economia rezistă.
Consumul este robust, blocul tocmai s-a bucurat de un sezon turistic superb, iar construcţiile revin în sfârşit, aşa că creşterea rămâne respectabilă. În plus, creşterea salariilor rămâne cu mult peste nivelurile în concordanţă cu ţinta de inflaţie de 2%, astfel încât veniturile reale revin rapid şi ar trebui să continue să izoleze economia.
În timp ce industria se află într-o recesiune profundă şi ar putea trage Germania într-o recesiune, aceasta este mai degrabă o problemă structurală care ar putea dura ani de zile pentru a se rezolva, aşa că politica monetară are un rol redus, au spus multe dintre surse.
Toate acestea creează argumente pentru reduceri lente ale ratelor dobânzilor, poate una la fiecare trimestru, până când BCE este sigură că inflaţia se întoarce la 2%. De asemenea, este probabil ca adepţii politicii monetare conservatoare să lupte cu orice relaxare a politicii care ar împinge în 2026 data la care ţinta de inflaţie este îndeplinită, deece acest lucru ar putea pune în pericol credibilitatea BCE, au spus sursele.
Isabel Schnabel, membru al consiliului BCE, o susţinătoare proeminentă a politicii conservatoare, susţine că preocupările legate de inflaţie ar trebui să prevaleze creşterii. "Politica monetară ar trebui să rămână concentrată pe readucerea inflaţiei la ţinta noastră în timp util. În timp ce riscurile la adresa creşterii economice au crescut, o aterizare uşoară pare încă mai probabilă decât o recesiune", a spus ea într-un discurs de vineri.
Este puţin probabil ca ruptura să afecteze decizia de politică monetară din septembrie, deoarece există deja un consens larg răspândit pentru reducerea dobânzilor, au spus sursele. Dar ar putea afecta modul în care preşedintele BCE, Christine Lagarde, comunică decizia, schimbând aşteptările pentru întâlnirea din octombrie.
Este puţin probabil ca banca să renunţe la abordarea "întâlnire cu întâlnire" pentru stabilirea politicii, aşa că nu va exista niciun angajament în privinţa lunii octombrie, dar adepţii politicii relaxate vor ca Lagarde să evidenţieze riscurile de creştere şi să semnaleze că reducerile consecutive de dobânzi nu sunt excluse. Conservatorii se tem că un astfel de mesaj ar spori prea mult aşteptările pieţei, punând BCE în criză.
Investitorii văd deja o şansă de 40% până la 50% de reducere a dobânzii cheie în octombrie şi un astfel de mesaj conciliant nu ar face decât să întărească acele pariuri. "Cred că reducerile trimestriale ne servesc bine şi că datele pur şi simplu nu sprijină accelerarea acestui ritm", a spus o a treia sursă.
În timp ce guvernanţii vor fi de acord cu textul declaraţiei de politică, Lagarde se bucură de o oarecare libertate în transmiterea mesajului şi poate alege să sublinieze anumite puncte. De asemenea, economiştii par să aibă o viziune mixtă asupra perspectivei, chiar dacă majoritatea sunt de acord că este departe de a fi strălucitoare.
"Chiar dacă SUA vor evita recesiunea, Europa s-ar putea să nu", a spus strategul Macquarie Thierry Wizman.
Wizman a susţinut că cererea slabă a Chinei pentru bunuri europene exacerbează declinul, în timp ce impactul potenţial asupra stabilităţii politice din ascensiunea extremei drepte în Franţa şi Germania ar putea afecta, de asemenea, sentimentul consumatorilor.
Între timp, ABN Amro se aşteaptă la o creştere continuă, chiar dacă slabă. "Redresarea economică a zonei euro are dificultăţi să câştige avânt. Rata ridicată de economisire sugerează că consumatorii sunt mai puţin dispuşi să cheltuiască venituri reale, în special în Franţa, Ţările de Jos şi Germania", a spus ABN Amro.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Cel mai amplu studiu privind siguranța vaccinului relevă +610% miocardite, +378% ADEM, +323% CVST, +249% riscuri Guillain-Barré
Un studiu revoluționar realizat pe aproape 99 de milioane de persoane vaccinate din opt țări, publicat în respectata revistă medicală Vaccine, a provocat o undă de șoc în comunitatea științifică, validând îngrijorările legate de tehnologia ARNm susținute de mult timp de scepticii vaccinurilor.
-
„Cel mai înfricoșător lucru care s-a întâmplat vreodată": Vor dezvălui „fișierele Twitter" pentru întregul guvern al SUA laboratoarele biologice din Ucraina? VIDEO
Comentatorul politic conservator Tucker Carlson a publicat luni un interviu amplu cu jurnalistul și autorul Michael Shellenberger, în care cei doi adepți ai adevărului au discutat despre posibilitatea unei expuneri de tip „Twitter Files" a guvernului SUA sub administrația Trump, care ar putea pune în lumină posibilitatea îngrijorătoare a existenței unor laboratoare biologice americane în Ucraina devastată de război.
-
Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
BlackRock este prezentă în acționariatul a zeci de mii de companii din întreaga lume, acolo unde a investit banii clienților săi. Având în vedere că vorbim și de active totale de peste 11 trilioane de dolari, adică 11.000 de miliarde de dolari, este evident că administratorul este unul dintre cele mai influente entități din lume.
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea alegerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu