Marea controversă a Giulgiului din Torino tinde spre un scandal religios care a împărțit lumea in două tabere
Postat la: 02.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Marcat cu o impresie slabă a unui corp și a unei fețe, cunoscutul Giulgiu din Torino este considerat de mulți ca fiind țesătura reală folosită pentru a înfășura trupul lui Hristos după crucificare. Dar istoria sa documentată începe abia la mijlocul secolului al XIV-lea și a fost o sursă de scepticism aproape tot atâta timp, mulți respingându-l ca fiind un fals medieval.
Acum, un nou studiu a descoperit că amprenta de pe giulgiu nu ar fi putut fi făcută de un corp uman tridimensional, ci probabil de un basorelief - o sculptură superficială. Pentru a ajunge la această concluzie, Cicero Moraes, autorul noului studiu, a creat o simulare virtuală în care o țesătură a fost plasată peste un corp în încercarea de a reproduce faimosul giulgiu.
Însă țesătura virtuală, atunci când era așezată, prezenta „o imagine distorsionată și semnificativ mai robustă" decât cea de pe giulgiu, ca urmare a trecerii de la 3D la 2D. Studiul a constatat că numai prin repetarea procesului cu un basorelief în loc de corp se putea obține o impresie similară cu cea de pe artefact.
Moraes, expert brazilian în criminalistică și ilustrator 3D, a declarat: „Explicația diferențelor este foarte simplă. Când învelești un obiect 3D cu o țesătură, iar acel obiect lasă un model precum petele de sânge, aceste pete generează o structură mai robustă și mai deformată în raport cu sursa. Deci, în linii mari, ceea ce vedem ca urmare a imprimării unor pete de pe un corp uman ar fi o versiune mai umflată și mai deformată a acestuia, nu o imagine care arată ca o fotocopie. Un basorelief, însă, nu ar provoca deformarea imaginii, rezultând o figură care să semene cu o fotocopie a corpului'.
O imagine a amprentei lăsate de un corp 3D arată diferența izbitoare cu giulgiul. Scalpul și degetele de la picioare se extind în mod ciudat în afară, în timp ce părți mari din zona trunchiului, a inghinală și a gâtului nu au fost captate deloc, iar asemănarea în general este foarte largă.
Între timp, imaginea amprentei lăsate de un basorelief puțin adânc oferă o bună reconstituire a imaginii din giulgiu. Ca o explicație, Moraes a oferit exemplul măștii lui Agamemnon, o mască mortuară din aur care se presupune că a fost turnată din chipul vechiului rege micenian.
Pare prea largă pentru un chip uman, dar dl Moraes a afirmat că aceasta este de fapt o distorsiune normală.
El a spus: „Orice adult atent poate testa acest lucru acasă. De exemplu, vopsindu-vă fața cu un lichid pigmentat, folosind un șervețel mare sau un prosop de hârtie sau chiar o țesătură, și înfășurându-l în jurul feței. Apoi scoateți țesătura, întindeți-o pe o suprafață plană și vedeți imaginea rezultată. Această deformare este cunoscută sub numele de efectul 'măștii lui Agamemnon', deoarece seamănă cu acest artefact antic'.
Moraes este bine cunoscut pentru reconstituirea criminalistică a chipurilor unor figuri istorice din craniile lor. El se îndoiește că giulgiul a atins vreodată trupul lui Iisus. „Cred că posibilitatea ca acest lucru să se fi întâmplat este foarte redusă", a spus el.
Oamenii se împart în două tabere în cadrul dezbaterilor
Deși este reticent în a considera artefactul drept un fals, el crede că calitățile sale sunt mai mult artistice decât istorice.
El a spus: „În general, oamenii se împart în două tabere în cadrul dezbaterilor. Pe de o parte sunt cei care cred că este un giulgiu autentic al lui Iisus Hristos, pe de altă parte, cei care cred că este un fals. Dar eu înclin spre o altă abordare: că este, de fapt, o operă de artă creștină, care a reușit să transmită foarte bine mesajul dorit. Mi se pare mai degrabă o lucrare iconografică non-verbală, care a servit cu mare succes scopului mesajului religios pe care îl conține".
Timp de secole, catolicii au venit în număr mare în orașul italian Torino pentru a fi în prezența faimosului giulgiu. Piesa venerată de pânză, care măsoară 1,5 m pe 1,7 m, poartă o imagine slabă a părții din față și din spate a unui bărbat - interpretat de mulți drept Iisus Hristos. Credincioșii spun că a fost folosit pentru a înfășura trupul lui Hristos după crucificare, lăsând amprenta sângeroasă a acestuia, ca un instantaneu fotografic.
În anii 1970, microscopistul Walter McCrone a analizat giulgiul ca parte a Proiectului de Cercetare a Giulgiului din Torino (STURP). El a constatat că a fost pictat cu pigmenți de roșu și vermilion în gelatină și că nu exista sânge în probe, deși unii dintre colegii săi din STURP i-au contestat concluziile.
Testele cu radiocarbon efectuate în anii 1980 au datat, de asemenea, giulgiul în secolele al XIII-lea sau al XIV-lea. Dar și acest lucru a fost pus sub semnul întrebării, unii susținând că proba ar fi putut proveni de la o reparație ulterioară sau că ar fi putut fi contaminată în vreun fel. Profesorul Liberato De Caro, profesor universitar și catolic cu sediul în Bari, Italia, a descoperit recent că obiectul datează de acum 2 000 de ani, din timpul lui Hristos, discreditând astfel cercetările anterioare din anii 1980.
Vaticanul însuși, între timp, a avut poziții diferite cu privire la giulgiu în momente diferite. În 1390, Papa Clement al VII-lea a declarat că nu era autentic, ci că era „o pictură sau un panou făcut pentru a reprezenta sau imita giulgiul", dar, în 1506, Papa Iulius al II-lea a revenit asupra deciziei și a declarat că era autentic până la urmă. Papii moderni au vorbit despre el cu venerație, dar, în general, s-au abținut să îl declare autentic.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Șoc în lumea serviciilor secrete: Un mare șef al spionilor a pierdut documente clasificate și a fost demis pe loc
Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al Suediei, și-a dat demisia luni după ce poliția a deschis o anchetă privind mai multe incidente în care a uitat documente clasificate și dispozitive personale în locuri publice.
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu