Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Marea Britanie este pe cale de a deveni un stat fără cash până în 2030 pe măsură ce utilizarea numerarului scade rapid

Postat la: 07.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Regatul Unit este pe cale să devină o națiune complet fără numerar până în 2030, pe măsură ce tot mai multe persoane, motivate de stimulentele guvernamentale, recurg la utilizarea opțiunilor de plată digitale.

În 2012, aproximativ 60% din toate tranzacțiile din Regatul Unit se efectuau încă folosind moneda clasică, cu numerar (cash). În 2023, ponderea tranzactiilor s-a inversat, 60% se fac acum digital. Până în 2027, se prevede, tranzacțiile care utilizează bancnote și monede vor reprezenta doar șase procente din plăți, iar până în 2030, practic toate tranzacțiile vor fi efectuate prin intermediul cardurilor de debit și de credit sau printr-o formă de sistem de plată digitală.

Premierul britanic Rishi Sunak a respins, de asemenea, apelurile venite din interiorul propriului său partid pentru ca magazinele și unitățile să fie obligate să accepte și plăți în numerar. "Știm că numerarul continuă să fie folosit, încă de milioane de oameni (Marea Britanie are o populatie de 67 de milioane de locuitori), în special de cei din grupurile vulnerabile... dar, pe măsură ce tehnologia și comportamentul consumatorilor se schimbă, este corect ca organizațiile însele să poată alege formele de plată pe care le vor accepta.", spune prim-ministrul UK.

Cu toată agresivitatea cu care guvernanții vor sa elimine cashul, intr-un sondaj efectuat pe un eșantion de 1.006 persoane, Daily Express a constatat că 92% dintre cititorii publicației sunt îngrijorați de faptul că Marea Britanie va deveni o societate fără numerar. "Mi se pare destul de revoltător faptul că magazinele și întreprinderile refuză să accepte moneda legală a țării prin plata în numerar", a remarcat un participant la sondaj. "Este greșit ca întreprinderile să aleagă ce mijloace de plată acceptă fiecare incasator.", a spus un altul. "Oricine salută acest lucru nu gândește corect", a remarcat un alt participant. "Este letal, înseamnă că guvernul și alte agenții cunosc toate afacerile tale și nu mai există nimic privat. De ce ar trebui să cedăm această putere guvernului nostru? Acest lucru nu ar trebui să se întâmple, iar oamenii trebuie să spună nu.", mai spune un intervievat.

Publicația media britanică GB News a lansat campania "Don't Kill Cash" în încercarea de a determina guvernul britanic să încetinească viteza cu care societatea britanică devine fără numerar, ceea ce, avertizează ei, amenință să lase în urmă persoanele vulnerabile care se bazează pe numerar "din cauza marșului implacabil al tehnologiei". Obiectivul GB News este de a obține suficiente semnături pe petiția sa pentru a permite organizarea de dezbateri în Parlamentul britanic cu privire la digitalizarea tranzacțiilor financiare.

"Excluziunea financiară trebuie să înceteze", a avertizat șeful departamentului de știri digitale al GB News, Dan Falvey. "Mai mult de cinci milioane de adulți încă se bazează pe banii lichizi în Marea Britanie și sunt folosiți în șase miliarde de tranzacții în fiecare an, dar există interese puternice care fac presiuni pentru ca aceștia să fie înlocuiți definitiv cu carduri de debit și de credit și alte plăți electronice. Acestea îi costă pe britanicii obișnuiți mai mult pe termen lung și permit terților să urmărească oamenii și cheltuielile lor."

"Există o mulțime de persoane în vârstă, în special, care au nevoie de numerar. Ei nu au smartphone-uri, vor să folosească numerar", a declarat Liam Halligan, editorul pentru economie și afaceri al GB News. "Și, de asemenea, dacă nu totul este numerar, dacă totul este transfer bancar, fiecare tranzacție pe care o facem poate fi monitorizată de bănci și, prin urmare, potențial de către stat. O mulțime de oameni sunt îngrijorați și de acest lucru". Aproximativ 75 la sută dintre persoanele din Marea Britanie cu vârsta de peste 65 de ani care au un cont bancar au declarat că doresc să continue să efectueze cel puțin o operațiune bancară în persoană la o sucursală bancară, la o societate de construcții sau la un oficiu poștal.

"De la plata produselor de strictă necesitate la magazinul din colț până la plata comercianților, cum ar fi spălătorii de geamuri, banii lichizi sunt ușor de utilizat și reprezintă cel mai de încredere mijloc de a achita facturile mici", a declarat Dennis Reed, director al Silver Voices, o organizație de apărare a persoanelor în vârstă din Regatul Unit. "Orientarea fără remușcări către tranzacțiile digitale prin intermediul smartphone-urilor și aplicațiilor izolează milioane de persoane în vârstă de societatea modernă și este total inutilă".

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE