Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Mai mulţi specialişti vorbesc despre posibilitatea unei mutaţii - varianta românească. Expert: „Ar fi un coşmar"

Postat la: 10.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Trei specialişti în sănătate susţin că există riscul ca în România să ne confruntăm cu o mutaţie a coronavirusului care să dezvolte o tulpină „românească”, întrucât numărul infectărilor este în creştere iar populaţia este preponderent nevaccinată.

Preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei, medicul Gindrovel Dumitra, a declarat că teama sa cea mai mare este dezvoltarea unei tulpini COVID-19 autohtone. „Cea mai mare teamă a mea este posibilitatea de a se dezvolta o tulpină autohtonă pe acest fond şi s-o luăm de la capăt. (...) Asta ar fi cea mai mare tragedie care ar putea să se întâmple. Din păcate, suportăm cu toţii consecinţele lipsei de decizie", a declarat medicul Gindrovel Dumitra, potrivit spotmedia.ro.

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a precizat şi el că „există posibilitatea de a apărea o variantă românească, dar asta ar fi un coşmar". Specialistul a explicat că noile tulpini ale coronavirusului au apărut în state cu o mare densitate a populaţiei, condiţii de sărăcie, cu restricţii foarte puţine sau conduse de lideri politici care nu credeau în existenţa virusului. „De exemplu, tulpina Beta, cea din Africa de Sud, a apărut într-o ţară care are un segment mare din populaţie imunodeprimată din cauza efectelor epidemiei HIV-SIDA", a declarat medicul Popovici.

Cel de-al treilea specialist, Alexandru Rafila, deputat PSD şi preşedinte al Societăţii de Microbiologie din România, a recunoscut că există şansa ca, în contextul pandemic din ultima vreme, să apară o tulpină locală a coronavirusului, însă s-a arătat mult mai îngrijorat de un eventual colaps al sistemului sanitar. Rafila este de părere că valul 4 de pandemie se va stabiliza undeva la sfârşitul lunii octombrie. „Dar depinde la ce nivel va fi plafonul de infectare zilnică. Una e să se stabilizeze la 15.000 de cazuri pe zi şi alta e mult mai jos", a spus medicul. „Dacă oamenii vor merge să se vaccineze în număr foarte mare şi vor respecta cu stricteţe măsurile de protecţie şi distanţare, valul pandemic se va scurta, iar plafonul de infectare se poate stabiliza la un nivel mai scăzut", a conchis Rafila.

Prima mutaţie care a provocat îngrijorare, varianta Alpha, a apărut în Marea Britanie într-o perioadă în care ţara înregistra o medie de peste 25.000 de cazuri pe zi, cu peste 450 de decese pe zi. A doua variantă de coronavirus a fost detectată în Africa de Sud, într-o perioadă cu peste 300 de decese pe zi, şi a fost prima care a pus sub îndoială eficienţa vaccinurilor. A treia variantă de coronavirus a fost detectată în Brazilia în luna noiembrie 2020, stat în care s-au înregistrat în jur de 600.000 de decese. Varianta Delta a stat în spatele dezastrului sanitar din India cu zeci de mii de infectări zilnice şi mii de decese, arată sursa citată.

În cazul ţării noastre, România a înregistrat în ultima săptămână o medie de 14.000-15.000 de cazuri zilnice şi a atins vineri, 8 octombrie, cel mai mare număr de decese din pandemie, după ce 357 de persoane infectate şi-au pierdut viaţa în 24 de ore. Sâmbătă au fost anunţate 14.019 de cazuri noi de COVID-19 şi s-au înregistrat 282 de decese. Numărul pacienţilor internaţi la ATI a ajuns la 1.593 de persoane.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE