Mai au si altii probleme cu returnarea tezaurului: Grecia vrea să ofere obiecte prețioase Marii Britanii în schimbul sculpturilor din Partenon
Postat la: 28.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Grecia ar oferi obiecte prețioase Marii Britanii în schimbul sculpturilor din Partenon", a spus ministrul elen al Culturii, Lina Mendoni, care promite să „umple golul" de la British Museum dacă sculpturile antice din marmură vor fi returnate Atenei.
La finalul unui an important pentru campania de recuperare a artefactelor din secolul V î.e.n., Lina Mendoni a declarat pentru The Guardian că veneratele galerii grecești din muzeul londonez nu vor rămâne vreodată goale. „Poziția noastră este clară. În cazul în care sculpturile vor fi reunite la Atena, Grecia este pregătită să organizeze expoziții rotative cu antichități importante care să umple golul".
Întrebată dacă Londra a solicitat anumite lucrări, Mendoni - arheolog de formație - a răspuns că discuțiile în desfășurare nu s-au extins la „artefacte specifice". Însă este pentru prima dată când ea a lăsat să se întrevadă cât de departe este dispusă să meargă Atena în a compensa British Museum pentru renunțarea la sculpturi - considerate punctul culminant al artei din epoca clasică - spunând că orice antichitate trimisă în Marea Britanie ar fi de asemenea o atracție pentru public. Ea a avertizat însă că „orice acord și toate detaliile trebuie să fie în conformitate cu legea greacă privind patrimoniul cultural".
De când a fost lansată ideea unui schimb cultural, la scurt timp după ce partidul de centru-dreapta Noua Democrație al premierului Kyriakos Mitsotakis a câștigat puterea în 2019, s-a speculat că, în schimbul sculpturilor, ar putea fi trimise în Marea Britanie comori, inclusiv Masca lui Agamemnon - masca funerară din aur descrisă de unii istorici drept „Mona Lisa preistoriei".
Într-o schimbare marcantă în cea mai veche dispută culturală din Europa, ambele părți au început să vorbească despre „un parteneriat" care ar putea oferi o soluție „câștigătoare pentru ambele părți" pentru a rezolva disputa. George Osborne, președintele British Museum, a părut mai hotărât să abordeze direct problema decât oricare dintre predecesorii săi.
British Museum deține sculpturile de când acestea au fost scoase de pe Acropole la începutul secolului al XIX-lea de nobilul britanic Lord Elgin. Ele au fost cumpărate de guvernul britanic în 1816 și plasate în muzeu. Figurile din marmură fac parte dintr-o friză care decora templul vechi de 2.500 de ani, realizată de sculptorul Phidias. Instituția londoneză a refuzat în repetate rânduri cererile Greciei de repatriere. Însă campania grecilor a luat amploare în ultimii ani, pe fondul apelurilor internaționale pentru ca instituțiile culturale să își decolonizeze colecțiile.
Colecția British Museum cuprinde aproape jumătate din friza de 160 de metri lungime a Partenonului, care descrie procesiunea către templu a festivalului Panathenaic în onoarea zeiței războinice Atena, precum și 15 panouri sculptate și 17 figuri pedestre care făceau parte din decorul său unic.
Mendoni, care a declarat în repetate rânduri că Grecia nu poate discuta despre împrumutarea comorilor care au fost jefuite în primul rând, a adăugat: „Partenonul, un monument din patrimoniul mondial, cu importanța sa universală, își cere integralitatea în locul (unde au fost cioplite sculpturile) și pentru motivele care l-au creat".
Ea a negat că ideea de a înființa o filială a British Museum la muzeul Acropole, construită special pentru a expune statuile, ar fi din nou în discuție. „Nu a existat nicio astfel de discuție", a spus ea.
„Chiar și oamenii care ani întregi s-au opus întoarcerii sculpturilor în Grecia susțin acum cererea noastră. Dacă nu aș fi fost optimistă, nu aș fi lucrat cu fervoare și credință pentru cauza națională de a reuni sculpturile în Muzeul Acropole de aici, din Atena", a conchis Mendoni.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
România importă masiv energie, recunoaște ministrul Sebastian Burduja. De ce în Austria prețul curentului electric este la jumătate
România se confruntă cu o insuficiență de energie și recurge la importuri semnificative de electricitate, în special în perioadele de vârf de consum, dimineața și seara, a declarat ministrul de resort, Sebastian Burduja. În prezent, importurile ating un nivel de 2.500 de megawați.
-
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pe teritoriul Rusiei
Președintele ales al Statelor Unite a promis în timpul campaniei electorale că va pune capăt războiului într-o singură zi, dar consilierii sugerează că ar putea avea în vedere o „mare strategie".
-
Victorie în instanță pentru frații Tate. Dosarul pentru trafic de persoane, viol și formarea unui grup infracțional se întoarce la procurori
O instanță din România a decis marți să elimine o parte din probele strânse împotriva influencerului Andrew Tate în dosarul de trafic de persoane și a acordat procurorilor cinci zile pentru a decide dacă doresc să continue procesul sau vor să refacă rechizitoriul.
-
Suveica PSD-AUR: Interpușii PSD l-au propus în funcția de director general al Romprest pe fiul patronului Realitatea Plus care are banii băgați la AUR
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus în funcția de președinte al CA și director general al Romprest pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, potrivit unui document obținut de G4media.ro.
-
ANALIZA celor 18 sondaje pentru prezidențiale. Cine sunt performerii și cum s-a ajuns aici - INFOGRAFIC
Duminica viitoare, pe 24 noiembrie, românii se vor prezenta la urme la Primul tur al alegerilor prezidențiale. Bătălia este puternică mai ales pentru Locul II între reprezentanții PNL, AUR și USR. Locul I deja pare adjudecat de premierul Marcel Ciolacu, candidatul PSD.
-
Bătaie pe Schengen înainte de alegeri. "Toată lumea doreşte să bage capul în poză"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, după vizita preşedintelui PNL, Nicolae Ciucă, în Austria că este o perioadă de campanie electorală şi că "toată lumea doreşte să bage capul în această poză". Ciolacu a precizat că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, avea programată o întâlnire cu ministrul de Interne austriac.
-
Întâlnire de taină între Ludovic Orban și Traian Băsescu, înaintea retragerii surpriză
Prezent în cadrul dezbaterii Digi 24, Ludovic Orban a fost întrebat dacă, în cursul zilei, la ora 11.00, s-a întâlnit cu fostul președinte Traian Băsescu. Orban nu a vrut să confirme întâlnirea, dar a ținut să spună că a avut mai multe discuții de-a lungul acestei campanii cu fostul președinte.
-
Casa Albă vrea sa credem motivul absurd pentru care SUA au dat undă verde rachetelor ATACMS înainte ca Donald Trump să-și preia mandatul
Casa Albă a declarat că strategia sa cu privire la eventuale negocieri între Ucraina şi Rusia este să aducă Kievul pe "cea mai puternică poziţie posibilă" şi a afirmat că Moscova, şi nu Washingtonul, este partea care promovează o escaladare a conflictului.
-
Globalistii vor Război Mondial: După SUA, Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile Ucrainei cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei
Franța și Marea Britanie au ridicat restricțiile privind atacurile cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei pentru Ucraina, scrie Figaro. Înainte de aceasta, NYT a raportat o decizie similară din partea Statelor Unite. Putin a spus că asta ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia".
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu