Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lupta cu Fiara! Papa cere un tratat global pentru reglementarea inteligenței artificiale

Postat la: 14.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Papa Francisc a cerut joi liderilor lumii să adopte un tratat global privind utilizarea inteligenței artificiale pentru a se asigura că aceasta este folosită într-un mod etic.

Suveranul pontif, în vârstă de 86 de ani, a făcut acest apel într-un mesaj de șase pagini publicat înainte de Ziua Mondială a Păcii a Bisericii Catolice de la 1 ianuarie, care în acest an este axată pe tema IA.

În timp ce salută progresele în știință și tehnologie care au redus suferința umană, Francisc a avertizat că unele descoperiri au ca efect "punerea în mâinile omului a unei game vaste de opțiuni, inclusiv unele care pot reprezenta un risc pentru supraviețuirea noastră și pot pune în pericol casa noastră comună".

El a evidențiat pericolele utilizării inteligenței artificiale, inclusiv în dezinformare și interferențe în alegeri, dar și pentru a lua decizii - de la plățile de asigurări sociale până la unde să țintim arme - pentru care responsabilitatea devine neclară.

"În căutarea unei libertăți absolute, riscăm să cădem în spirala unei "dictaturi tehnologice"", a scris el.

În schimb, el a cerut "un tratat internațional obligatoriu" pentru a reglementa dezvoltarea și utilizarea inteligenței artificiale, cu scopul de a preveni răul și de a împărtăși bunele practici.

"Dezvoltările tehnologice care nu duc la o îmbunătățire a calității vieții întregii umanități, ci, dimpotrivă, agravează inegalitățile și conflictele, nu pot fi considerate niciodată un progres adevărat", a scris el.

Îngrijorările legate de IA au crescut de când chatbotul ChatGPT, o poartă de acces pe piața de masă la IA generativă, a explodat pe scenă la sfârșitul anului 2022.

Uniunea Europeană lucrează la o lege amplă care să acopere sectorul, în timp ce legislația chineză care reglementează în mod specific IA generativă a intrat în vigoare în luna august a acestui an.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis, de asemenea, în octombrie, un ordin executiv privind standardele de siguranță pentru IA.

Papa Francisc însuși a fost subiectul mai multor imagini generate de AI, inclusiv una care a devenit virală, arătându-l purtând o haină albă imensă de puf cu un crucifix mare atârnând pe ea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE