ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Lucrurile pe care toată lumea le face înainte să moară: mărturisirile unei asistente medicale. "A strigat după mama lui ca și cum ar fi fost acolo"

Postat la: 23.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Moartea este consecința inevitabilă a vieții cu care ne vom confrunta cu toții într-o zi. Cu toate acestea, cum este să mori? Și ce spun sau fac cei pe marginea prăpastiei în ultimele lor momente?

Asistenta de la un centru de îngrijire paliativă, Maria Sinfield, a împărtășit cu MailOnline ce se întâmplă cu corpul tău pe măsură ce se apropie moartea, precum și cele mai comune lucruri pe care oamenii le spun și fac spre sfârșit.

Asistenta, din Lancashire, a lucrat pentru organizația de caritate pentru îngrijirea pacienților terminali, Marie Curie, timp de o decadă și a văzut cu propriii ochi ce experimentează pacienții în ultimele lor zile.

Ea spune că pacienții pot deveni confuzi, pot avea halucinații și chiar pot striga după cei dragi care au trecut deja în neființă, în timp ce mor.

Maria Sinfield, în vârstă de 64 de ani, a mai spus că familiile pot găsi ultimele zile ale vieții celor dragi "înfricoșătoare".

Ea spune că este crucial să ne amintim că experiențele fiecăruia la finalul vieții pot fi diferite.

Cu toate acestea, asistenta a adăugat că, deși să te gândești la moarte poate fi dificil, înțelegerea a ceea ce trebuie să aștepți poate face lucrurile mai ușoare pentru familie.

Odată cu moartea, organele vitale încetează să mai funcționeze, creierul și inima se opresc, iar respirația încetează.

Cu toate acestea, în multe cazuri, acest lucru nu se întâmplă brusc, iar în timpul procesului de moarte, corpul începe să încetinească pe măsură ce sistemele vitale încep să se slăbească.

Acest lucru poate duce la pierderea conștienței și la schimbări în comportamentul unei persoane care îi pot speria pe cei dragi, explică asistenta.

"În acele ultime săptămâni și zile, observi că cineva încetinește cu adevărat și devine foarte ușor obosit. Familia ar putea observa că persoana doarme mai mult," spune ea.

Ea explică că multe persoane la sfârșitul vieții lor trebuie să-și conserve energia chiar și pentru sarcini de bază, precum a avea o conversație sau a mânca o masă.

Maria Sinfield spune că ultimul lucru menționat este adesea o 'preocupare' majoră pentru familiile afectate, dar explică că este normal.

"Adesea, persoana nu își consumă atât de multă energie, nu este atât de activă, așa că au nevoie de mai puțină mâncare și băutură," spune ea.

Ea adaugă că pe măsură ce corpul unei persoane începe să încetinească, acestea pot avea dificultăți în reglarea temperaturii și pot simți căldură sau frig neobișnuit, deoarece circulația sângelui lor începe să încetinească.

Pe măsură ce un pacient ajunge în ultimele ore ale vieții, modul de respirație se schimbă subtil, devenind mai lent și mai superficial.

Schimbările în respirație pot fi atât de mici și blânde încât familia nu poate observa că pacientul nu mai respiră pentru perioade mai lungi, spune ea.

"Uneori, când respirația se schimbă și persoana și-a pierdut conștiența și nu mai poate vorbi cu familia, nu mai poate elimina secrețiile din gură sau din gât," spune ea.

Aceasta poate provoca un 'zgomot de fosnet' sau un 'zgomot de secreție', care poate fi 'foarte îngrijorător' dacă îl auzi.

"Asta nu cauzează persoanei care moare nicio durere", spune asistenta, adăugând că schimbarea poziției persoanei poate ajuta.

Deși moartea este naturală, Maria Sinfield spune că multe persoane găsesc conceptul și procesul înfricoșătoare.

Ea consideră că în calitate de asistentă medicală are o responsabilitate să fie 'onestă'.

"Vorbesc cu familiile foarte deschis despre ce să se aștepte când persoanele dragi mor", spune ea.

"Adesea, familiile doresc să-și protejeze persoanele dragi de moarte pentru că sunt speriate."

"Unele persoane acceptă că mor, au lucruri pe care doresc să le facă sau să le spună și pe care nu le-au făcut.

Îmi amintesc de un pacient în special care era îngrijorat pentru că avea nevoie să vorbească cu un membru al familiei cu care nu mai vorbise de ceva timp, dar am reușit să aducem acel membru al familiei la el."

De asemenea, ea a fost martoră la cazuri, chiar și în propria sa familie, în care oamenii au strigat după persoane dragi decedate ca și cum acestea ar fi în cameră cu ei.

"Dintr-un punct de vedere foarte personal, am fost cu tatăl meu când a murit și a strigat după mama și tata lui ca și cum aceștia ar fi fost acolo", spune ea.

În unele cazuri, pacienții pot simți "neliniște" și confuzie, dar oferindu-i sprijin poate ajuta, explică asistenta.

"Managementul simptomelor este cheia în îngrijirea de final de viață pentru a ne asigura că acea persoană se simte cât mai confortabil fără a fi suprasedată", spune ea.

În afara medicamentelor, această îngrijire include adesea și sprijin emoțional.

În multe cazuri pacientul are nevoie doar de cineva cu care să vorbească.

Asistenta își amintește un caz în care un bărbat aflat în pragul morții era îngrijorat de soția sa și tot ce "avea nevoie era doar cineva să-l asculte și să vorbească cu el, și să nu se teamă să facă asta".

Ea adaugă că unele persoane se luptă cu confuzia la sfârșitul vieții lor, iar aceasta poate fi sub formă de halucinații care apar brusc.

"Câteodată confuzia poate apărea atunci când cineva a fost profund adormit", spune ea.

"În acele ultime câteva ore, acea persoană ar putea să-și piardă cconștiența și apoi să se trezească din aceasta, pentru că așa se întâmplă în mod natural, și apoi să se trezească într-un mediu care pare ciudat."

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE