Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Lista galbenă anulează din nou vacanţele românilor chiar dacă prezintă un test negativ. ANAT cere ajutorul Guvernului

Postat la: 29.04.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Lista galbenă anulează din nou vacanţele românilor, chiar dacă prezintă un rezultat negativ, avertizează ANAT, cerând ajutor Guvernului pentru sprijinirea industriei, şi-aşa extrem de afectate de pandemie.

„Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) nu înţelege de ce România a inclus pe lista galbenă majoritatea destinaţiilor europene, pe baza unor statistici irelevante care raportează doar numărul cazurilor noi la populaţia totală şi nu ţine cont de faptul că aceste state testează mai mult şi, implicit, controlează mai bine situaţia epidemiologică", a informat ANAT, precizând că a trimis din nou Guvernului o scrisoare deschisă prin care solicită ajutor.

„Prin intermediul adresei nr. 12/04.03.2021, ANAT transmitea Guvernului rugămintea unui sprijin prin avizarea Memorandumurilor referitoare la Protocoalele cu Israel şi Grecia privind accesul reciproc al turiştilor, pentru a debloca vânzarea României ca destinaţie turistică pe aceste pieţe, precum şi accesul turiştilor români către aceste destinaţii. Din păcate, acest lucru nu s-a concretizat nici până acum si sezonul estival este foarte aproape.

Ca atare, ANAT a trimis, ieri, o nouă scrisoare deschisă în atenţia domnului Florin Cîţu, Prim - Ministru şi Preşedinte al Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a domnului Claudiu Năsui, Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, prin care îşi exprimă îngrijorarea referitoare la introducerea, pe lista galbenă, a unor ţări de unde vin turişti în România şi către care merg turiştii români", a informat asociaţia.

Israelul - ţara care în anii trecuţi era pilonul principal al activitătii de incoming şi care totodată este o destinaţie cerută de mii de turişti români - a înaintat autorităţilor din România propunerea de semnare a unui acord bilateral prin care vor fi recunoscute certificatele de vaccinare româneşti, astfel încât să nu mai fie necesar testul serologic, însă nu a primit niciun răspuns. Între timp, Israel a semnat astfel de acorduri cu alte state europene.

În urmă cu circa o lună, Grecia ne propunea un memorandum similar şi anunţa deschiderea circulaţiei turistice de la mijlocul lunii aprilie pentru cetăţenii celorlate state membre ale Uniunii Europene, în condiţii concrete. Aşa cum s-a văzut, statul elen a respectat termenul asumat iar acest fapt s-a reflectat, pentru puţin timp, în relansarea vânzărilor agenţiilor de turism pe această destinaţie.

La câteva zile distanţă însă, România a introdus Grecia pe lista actualizată a ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, turiştii care se întorc de acolo în România fiind obligati sa intre în carantină, cu excepţia persoanelor vaccinate sau a celor care au avut COVID în ultimele 3 luni. Această măsură a condus din nou la un val de anulări de vacanţe şi rambursări, în condiţiile în care situaţia economică a agenţiilor de turism este oricum cel puţin delicată.

În total, sunt circa 60 de state pe lista galbenă, printre acestea figurând şi Cipru, Turcia, Franţa, Italia, Maldive, Croaţia, Belgia sau Bulgaria.

„Multe dintre acestea sunt destinaţii de vacanţă pentru români care acum se văd puşi în situaţia de a-şi anula pachetele turistice cumpărate pentru a nu sta, după concediu, 14 zile în izolare acasă, iar altele sunt chiar pieţele tradiţionale de unde agenţiile de turism doresc să atragă turişti străini.

În lipsa unor acţiuni concrete şi a unor condiţii decente de acces în România aceştia vor alege alte destinaţii iar incoming-ul românesc va rămane în moarte clinică. Şi toate acestea în contextul în care la nivel european turismul începe să se relanseze, destinaţiile turistice din Europa se pregătesc pentru sezonul estival şi ies cu oferte şi condiţii clare pentru accesul turiştilor. În acelaşi timp, ţările Uniunii Europene au convenit oficial în cursul săptămânii trecute să introducă asa numitele certificate verzi de călătorie, ca un pas spre redeschiderea turismului în această vară", precizează ANAT.

"Am studiat cifrele publicate în ultimele zile pentru 3 ţări: România, Grecia şi India. Atât în România, cât şi în Grecia, în ultima săptămână, fiecare dintre aceste două state a raportat, în medie, circa 3000 noi cazuri zilnic. Grecia însă, cu o populaţie cu aproximativ 40% mai mică decât a României, a efectuat de circa 2,5 ori mai multe teste zilnic, rezultând o rată de pozitivare puţin peste 3%, comparativ cu aproape 10% în cazul României. În ceea ce priveşte India, unde se concentrează circa 40% dintre noile cazuri la nivel mondial şi situaţia a devenit dramatică, are o rată de pozitivare de circa 25% şi, paradoxal, nu se afla până ieri pe lista galbenă! V-am expus acest exemplu,

Domnule Prim-Ministru, pentru a argumenta cererea noastră de revizuire a condiţiilor de includere a unei ţări terţe pe aşa-zisa listă galbenă. Considerăm, de asemenea, că este necesară şi revizuirea condiţiilor de accedere în România, atât a cetăţenilor ne-rezidenţi, cât şi a românilor care se întorc din vacanţele petrecute în alte state. Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr 9/2021 impune obligativitatea carantinării persoanelor care se întorc din state incluse în "lista galbenă", chiar dacă prezintă un rezultat negativ al unui test PCR. Cerinţa este nejustificată, în opinia noastră, şi în contradicţie flagrantă cu cele impuse de alte state europene, unde prezentarea acelui test negativ conferă dreptul la libera circulaţie pe teritoriile lor", subliniază Dumitru Luca, preşedintele ANAT.

Aceeaşi Hotărâre a CNSU spune, la art 2 alin (5) că operatorii de transport internaţional au interdicţie de a îmbarca, pentru călătoriile către România, persoanele încă nevaccinate, fără dovada anticorpilor sau care nu prezintă un test negativ. De aici se naşte o altă situaţie fără ieşire: un turist nevaccinat care a rezervat o minivacanţă de 3 zile în Bulgaria cu transport autocar are nevoie de un test PCR înainte de plecare şi încă unul făcut la destinatie în chiar prima (sau a doua) zi de sejur, adică în week-end-ul Paştelui când va fi o adevărată aventură găsirea unui centru de testare deschis. În plus, aceste teste, cumulate, vor costa cam cât vacanţa rezervată şi, cu toate acestea, va trebui să intre 10 zile în carantină la întoarcerea în ţară.

"Toate patronatele din turism, inclusiv ANAT, susţin campania de vaccinare şi necesitatea accelerării acesteia. Suntem de acord că persoanelor vaccinate trebuie să li se ofere anumite privilegii legate de libera circulaţie însă considerăm că este prematur să implementăm în acest moment condiţii restrictive, la numai o lună de când populaţia generală a avut acces la vaccinare şi, practic, cu excepţia "esenţialilor" şi a persoanelor peste 65 ani, nimeni nu a avut încă timpul necesar pentru imunizarea completă", subliniază preşedintele ANAT.

În apropierea sezonului estival, agenţiile de turism din România au nevoie pentru turiştii lor de cât mai multe destinaţii pentru vacanţe şi de condiţii clare de acces în ţările respective şi la întoarcerea în ţară. În acest moment nu există decât confuzie în rândul turiştilor. Având în vedere cele prezentate mai sus, ANAT adresează Guvernului încă o dată rugămintea de a acorda sprijin cu demersurile necesare în vederea adoptării unui set de condiţii clare şi relaxate privind circulaţia turiştilor, prin revizuirea criteriilor de introducere a diteritelor state si teritorii în lista galbenă şi prin semnarea protocoalelor de colaborare cu ţările reprezentând pieţe-ţintă pentru turismul românesc.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE