Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Limitarea plăților cash vine în „cel mai prost moment" pentru România. Isărescu: "Până și Suedia a lăsat-o mai moale cu societatea fără cash"

Postat la: 02.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Dorința guvernului PSD-PNL de a limita drastic plățile în numerar nemulțumește pe toată lumea, de la consumatori la comercianți și vine în cel mai prost moment pentru țara noastră.

Aceasta este concluzia unei analize Hotnews, care subliniază faptul că în acest moment, „numărul ATM-urilor la suta de mii de adulți scade, numărul sucursalelor bancare scade".

De altfel, cei de la Hotnews scriu rânduri de o duritate fără precedent precum: „Măsura nu este singura din pachetul fiscal pregătit de Guvern care nu are în spate niciun calcul sau vreun solid argument economic, ci pare creionată de un economist rupt de realitate care a citit multă teorie dar n-a avut nici măcar o zi de experiență practică în comerțul privat".

Datele Fondului Monetar Internațional (FMI) arată că numărul de agenții bancare a scăzut simțitor în ultimii ani. Față de anul 2008, numărul lor a scăzut cu aproape jumătate: de la 6338 la 3419 în 2022.

O altă cifră vine să completeze situația: numărul unităților bancare la mia de kilometri pătrați s-a înjumătățit în ultimii 15 ani: de la 27,7 în 2008 la 14,96.

La fel stă situația când vine vorba despre numărul agențiilor care revin la suta de mii de adulți: de la 36,81 în 2008 la 21,59 în 2022.

Nici cu bancomatele situația nu este mai roz conform Hotnews și „ suntem într-o situație în care niciun specialist nu ar recomanda reducerea plăților în numerar. Când proprietarul unui magazin de țară care încasează cash se duce să-și facă cumpărăturile la Metro, unde să-și încarce pe card banii?".

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, povestea că omologii săi din Suedia i-au transmis că societatea fără cash nu funcționează. Despre viața fără cash din Suedia, R3media a scris pe larg, aici.

„Am auzit că dispar banii fizici. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar). Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar", a declarat Mugur Isărescu. „Astea sunt bau bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote, a mai spus guvernatorul BNR.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE