Laserele „alimentate de lumina soarelui" ar putea transforma călătoriile în spaţiu
Postat la: 18.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta, de asemenea, o sursă de energie curată furnizată pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă.
Tehnologia este inspirată de modul în care plantele şi bacteriile transformă lumina în energie chimică printr-un proces numit fotosinteză. Scopul este de a refolosi antenele de captare a luminii de la anumite tipuri de bacterii fotosintetice pentru a „amplifica" energia solară şi de a o transforma în raze laser ce pot transmite această energie în spaţiu. Oamenii de ştiinţă speră, totodată, că prin utilizarea materialelor organice în locul componentelor artificiale „perisabile" laserele ar putea fi re-dezvoltate în spaţiu - ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi menţinute în funcţiune fără a fi necesară trimiterea de noi componente de pe Pământ.
Spre deosebire de panourile solare convenţionale cu semiconductori, care transformă lumina solară în electricitate, acest proces nu s-ar baza pe niciun component electronic. Proiectul - denumit APACE - vizează mai întâi dezvoltarea tehnologiei în condiţii de laborator, înainte de a-i fi testat şi perfecţionat potenţialul de utilizare în spaţiu. În cazul în care va avea succes, cercetătorii susţin că această tehnologie ar putea fi utilizată de agenţiile spaţiale pentru alimentarea misiunilor de explorare a spaţiului - inclusiv baze pe Lună sau misiuni pe Marte - precum şi ca nouă modalitate de transmitere a energiei curate, fără fir, pe Pământ.
Tehnologia este dezvoltată de o echipă internaţională ce include cercetători de la Universitatea Heriot-Watt din Edinburgh. Profesorul Erik Gauger, de la Institute of Photonics and Quantum Sciences Heriot-Watt din cadrul Universităţii Heriot-Watt, a declarat că tehnologia ar putea reprezenta „o descoperire majoră în domeniul energiei spaţiale". "Generarea durabilă de energie în spaţiu, care nu depinde de componente perisabile trimise de pe Pământ, reprezintă o mare provocare", a declarat el.
„Cu toate acestea, organismele vii sunt experte în auto-suficienţă şi auto-asamblare. Proiectul nostru nu doar că se inspiră din biologie, dar merge mai departe, bazându-se pe funcţionalitatea care există deja în mecanismele fotosintetice ale bacteriilor pentru a realiza o descoperire majoră în domeniul energiei spaţiale", a adăugat profesorul notând că proiectul APACE „vizează crearea unui nou tip de laser alimentat de lumina solară".
„Lumina solară obişnuită este, de obicei, prea slabă pentru a alimenta direct un laser, însă aceste bacterii speciale sunt incredibil de eficiente în a colecta şi a canaliza lumina solară prin structurile lor complexe de captare a luminii, ce pot amplifica efectiv fluxul de energie de la lumina soarelui la centrul de reacţie cu câteva ordine de mărime. Proiectul nostru va utiliza acest nivel de amplificare pentru a converti lumina solară într-o rază laser fără a depinde de componente electrice", a explicat Gauger.
Este deja posibilă cultivarea de bacterii în spaţiu, a amintit el oferind exemple din studiile efectuate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS). „Unele bacterii rezistente au supravieţuit chiar şi expunerii la spaţiul deschis. Dacă noua noastră tehnologie poate fi construită şi utilizată pe staţiile spaţiale, ea ar putea ajuta la generarea de energie la nivel local şi chiar ar putea oferi o cale de a trimite energie către sateliţi sau înapoi pe Pământ folosind raze laser în infraroşu", a declarat profesorul.
„Această tehnologie are potenţialul de a revoluţiona modul în care alimentăm operaţiunile spaţiale, făcând explorarea (spaţială) mai durabilă şi oferind în acelaşi timp un imbold tehnologiei energiei curate aici, pe Pământ", a precizat el. Toate agenţiile spaţiale importante au în plan misiuni pe Lună sau pe Marte, a subliniat Gauger. „Noi sperăm să contribuim la alimentarea lor cu energie", a adăugat specialistul. Echipa de cercetare va începe prin extragerea şi studierea mecanismelor naturale de captare a luminii din tipuri de bacterii care au evoluat pentru a supravieţui în condiţii de lumină extrem de scăzută.
Aceste bacterii au structuri de antene moleculare foarte specializate, care pot capta şi canaliza aproape fiecare foton de lumină pe care îl primesc, fiind astfel cei mai eficienţi colectori de lumină solară din natură. Cercetătorii vor dezvolta, de asemenea, versiuni artificiale ale acestor structuri şi noi materiale laser care pot funcţiona atât cu captatori de lumină naturali cât şi artificiali. Cercetătorii intenţionează să combine apoi aceste componente într-un nou tip de material laser, pe care să îl testeze în sisteme din ce în ce mai mari.
Primul prototip al noii tehnologii ar urma să fie gata pentru testare în trei ani. Proiectul APACE, în valoare de 4 milioane de euro (4,2 milioane de dolari americani), este finanţat în comun de Consiliul European pentru Inovare şi Innovate UK, agenţia naţională pentru inovare a Regatului Unit. Acesta reuneşte cercetători din Regatul Unit, Italia, Germania şi Polonia.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
„Peștele apocalipsei" a eșuat pe o plajă din California. Prezența lui, semnul unui posibil dezastru
Un pește care trăiește de obicei în apele oceanice adânci, considerat un vestitor al dezastrului, a eșuat pe un țărm din sudul Californiei, conform The Independent și FoxWeather.
-
Miliardarul care a pariat totul pe faptul că China va ține sub control focarul de COVID din Wuhan a fost condamnat la 17 ani de închisoare
Fondatorul companiei singaporeze Hin Leong Trading, miliardarul Lim Oon Kuin, a fost condamnat luni la 17 ani și jumătate de închisoare după ce a apelat la fraudă pentru a ascunde că pariul pe care l-a plasat pe autoritățile din China la începutul pandemiei de COVID-19 a fost unul profund neinspirat.
-
Laserele „alimentate de lumina soarelui" ar putea transforma călătoriile în spaţiu
Laserele care exploatează capacitatea naturală a bacteriilor de a transforma lumina solară în energie ar putea alimenta misiunile spaţiale către Marte şi ar putea reprezenta, de asemenea, o sursă de energie curată furnizată pe Pământ, au anunţat oamenii de ştiinţă.
-
Papa cere investigarea unui potențial genocid în Gaza. Il va declara Israelul persona non grata si pe Suveranul Pontif?
Papa Francisc a solicitat o anchetă pentru a stabili dacă atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza constituie un genocid, potrivit unor extrase dintr-o carte care urmează să apară, scrie politico.eu.
-
NASA dă un motiv pueril pentru care nu a mai ajuns niciun om pe Lună de 50 de ani. Nici american, dar nici rus sau chinez!
Ultima dată când o persoană a ajuns pe Lună a fost în decembrie 1972, în timpul misiunii Apollo 17 a NASA. Cei de la NASA spun că motivele pentru care nu a mai avut loc nici o misiune spre Lună țin de buget și politică, nu sunt științifice sau tehnice.
-
ANALIZĂ CNN: Intrăm în Al Treilea Război Mondial după Decizia SUA de a permite Ucrainei să lovească în teritoriul Rusiei cu arme americane?
Decizia președintelui american Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane cu rază lungă de acțiune în Rusia urmează unui model familiar: Casa Albă refuză luni de zile să aprobe o cerere de arme din partea Ucrainei, temându-se că ar fi o escaladare. Kievul critică zgomotos refuzul și, tocmai când cererea pare să fi fost uitată, administrația Biden o aprobă.
-
Putin: "NATO va fi în război cu Rusia dacă autorizează Ucraina să lanseze rachete cu rază lungă de acţiune"
Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat, încă din 12 septembrie 2024, că, în cazul în care Occidentul ar permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune, aceasta ar însemna că „ţările NATO sunt în război cu Rusia".
-
O nouă versiune periculoasă a mpox se răspândește tot mai mult. Nu există nici un medicament împotriva acesteia
Vaccinarea este cea mai eficientă apărare împotriva variolei maimuței, a subliniat virusologul Miklós Rusvai, după ce Uniunea Europeană și statele sale membre au anunțat că vor dona 580.000 de doze de vaccin statelor africane afectate pentru a se apăra de variola maimuței.
-
Fiul lui Donald Trump despre decizia SUA în conflictul Ucraina-Rusia: "Imbecili. Vor să se asigure că declanșează al treilea război mondial inainte sa plece de la putere"
Donald Trump Jr. l-a criticat pe preşedintele american Joe Biden pentru posibilitatea de a escalada războiul din Ucraina, acuzându-l că ar provoca al Treilea Război Mondial în ultimele luni de mandat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 7.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu