La ce vârstă începe creierul să îmbătrânească: Acestea sunt simptomele
Postat la: 20.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Diferite părți ale creierului îmbătrânesc în momente diferite ale vieții. Medicul rus Tatyana Brodovskaya împărtășește că, potrivit oamenilor de știință, primele schimbări încep după 20 de ani.
Odată cu debutul vârstei de 40 de ani, volumul creierului scade, iar acest proces continuă într-un ritm accelerat după 70 de ani. „Acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor distructive în țesutul cerebral. Volumul materiei cenușii, principala componentă a sistemului nervos central, scade la vârsta adultă. Mecanismele care favorizează moartea celulară sunt încă neclare", spune expertul.
Tipuri de îmbătrânire a creierului
Îmbătrânirea acestui organ este asociată cu deteriorarea vaselor mici și cu mai multe tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer (AD), demența și boala Parkinson. Demența este un grad extrem de afectare cognitivă în care o persoană își pierde independența și devine dependentă de ajutorul altor persoane (familie, asistenți sociali).
„Este important să distingem tulburările cognitive vasculare de bolile neurodegenerative, deoarece prognosticul și abordările terapeutice sunt diferite", spune medicul.
Tulburările cognitive vasculare
Tulburările cognitive vasculare sunt un termen general care descrie dificultățile în procesele de gândire cauzate de leziuni cerebrale datorate afectării fluxului sanguin.
Semnele tulburărilor cognitive vasculare includ:
- probleme cu atenția și concentrarea;
- capacitatea redusă de a trece de la o sarcină la alta;
- creșterea timpului petrecut pentru rezolvarea sarcinilor comune;
- gândire lentă;
- probleme de memorie;
- neliniște și agitație;
- tulburări de somn, insomnie;
- depresie sau apatie;
Aceste simptome pot apărea după un accident vascular cerebral, diabet, hipertensiune arterială și exces de colesterol și fumat.
Tulburări neurodegenerative
Acestea includ boala Alzheimer. Un declin al aspectelor de cunoaștere care nu sunt legate de memorie poate indica stadiile incipiente ale bolii.
În acest caz, apar probleme de înțelegere a imaginilor vizuale, deficiențe de judecată. Pe măsură ce boala avansează, simptomele devin mai severe și includ o confuzie crescută și modificări comportamentale.
În cazul unei forme ușoare, o persoană poate părea sănătoasă, dar are probleme de înțelegere a lumii din jurul ei, potrivit actualno.com.
Medicul spune că, în acest caz, simptomele sunt:
- recunoașterea deficitară a obiectelor individuale (de exemplu, uită cuvântul „telefon", dar poate caracteriza funcția acestuia - ce spun);
- judecăți incorecte dictate de propria suspiciune;
- pierderea spontaneității și a simțului inițiativei;
- confuzia datelor sau cunoașterea locației actuale;
- repetarea întrebărilor sau uitarea informațiilor învățate recent;
- probleme în gestionarea banilor și plata facturilor;
- probleme de planificare sau rezolvare a problemelor;
- pierderea bunurilor sau rătăcirea lor în locuri necunoscute;
- modificări ale dispoziției și personalității;
- creșterea anxietății și a agresivității.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu