ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Kovesi cere extinderea competențelor Parchetului European și revizuirea regulamentului

Postat la: 10.11.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Laura Codruța Kovesi a explicat că este necesară o extindere a competențelor Parchetului European și o revizuire a regulamentului pentru asigurarea independenței și forței instituției pe care o conduce.

Șefa EPPO a vorbit într-un discurs ținut în fața Parlamentului Germaniei despre necesitatea extinderii competențelor Parchetului European (EPPO) și revizuirea regulamentului pentru a fi o instituție independentă și mai puternică.

„Permiteți-mi să repet angajamentul pe care l-am făcut acum trei ani", le-a mai transmis șefa EPPO celor prezenți, arătând că dorește ca „EPPO să fie o instituție cu adevărat independentă, eficientă și puternică, o instituție în care cetățenii să aibă încredere. Da, extinderea competențelor noastre ar necesita o revizuire serioasă a regulamentului nostru fondator mult mai repede decât s-a planificat inițial.

Șefa EPPO a explicat în cadrul discursului că în activitatea instituției pe care o conduce a avut în lucru în primul an de activitate peste 4000 de solicitări, confiscând peste un sfert de miliard de euro, sesizări penale, jumătate dintre acestea fiind depuse de persoane fizice.

„Am reușit astfel să integrăm EPPO în sistemul judiciar din 22 de state membre. Aceasta este o realizare extraordinară. Am creat ceea ce eu numesc "zona EPPO", o zonă în care, prin punerea în aplicare a unei politici de urmărire penală, unificăm abordarea investigațiilor privind fraudele din UE", a mai declarat procurorul-șef european, Laura Kövesi, în cadrul Comisiei pentru afaceri juridice din Bundestag.

Șefa EPPO a mai explicat că își dorește ca miniștrii de finanțe să ajungă să vadă că EPPO este o instituție a UE care aduce bani direct în visteria lor, arătând că cea mai recentă estimare a Europol este că numai frauda în materie de TVA în UE costă 50 de miliarde de euro în fiecare an, iar, conform evaluării EPPO, este vorba în principal de organizații criminale consolidate, adesea implicate și în contrabandă (de exemplu, de tutun), ceea ce provoacă pierderi suplimentare de venituri din accize.

„Încă de la începutul mandatului meu, am implicat Comisia Europeană și colegislatorul european în ceea ce privește o deficiență fundamentală a concepției noastre instituționale. Fiind primul parchet transnațional, EPPO este rezultatul unui transfer autentic de suveranitate în domeniul justiției și nu al unei delegări de competențe executive de către Uniunea Europeană. Cu toate acestea, Parchetul European este tratat ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența noastră", a mai afirmat Kovesi.

Kovesi a explicat că instituția pe care o conduce este tratată ca o agenție descentralizată a Comisiei Europene, ceea ce nu este compatibil cu independența instituției.

„Spre deosebire de agențiile descentralizate, EPPO nu contribuie la punerea în aplicare a unei politici a Uniunii. Acesta exercită o putere specifică, care era o prerogativă a suveranității statelor membre până la crearea sa. În calitate de organism judiciar al UE, EPPO nu ar fi trebuit să fie niciodată asimilat unei agenții descentralizate a UE. Acest lucru trebuie să fie corectat prin intermediul unei modificări legislative", a mai spus Kovesi.

Kovesi a mai arătat, totodată, că bugetul Parchetului European pentru 2021 a fost mai mic de patruzeci și cinci de milioane de euro. „Așadar, pui un (1) euro și primești cinci (5) înapoi. Randamentul investiției este masiv și imediat", a mai explicat Kovesi.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE