Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis și-a mai făcut o poză la Sibiu, dar România nu a obținut nimic concret

Postat la: 09.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deși marile concluzii urmează să fie trase, ce se poate afirma încă de pe acum este faptul că cel mai mare eveniment organizat de țara noastră după summit-ul NATO din 2008, a eșuat din perspectivă diplomatică. Proiectat și așteptat ca o mare oportunitate de imagine, România a ratat să-și potențeze propria agendă, cum ar fi accesul în spațiul Schengen, și să proiecteze un mesaj de forță în fața liderilor Europei veniți la Sibiu.

În locul acestei percepții, ceea ce s-a văzut a fost încercarea președintelui Iohannis de a acapara în totalitate acest eveniment, în scopuri strict politice. De la alegerea locației - primăria din Sibiu - până la blocarea reprezentanților PSD de a participa la acest summit, totul a relevat intenția lui Klaus Iohannis de a controla în totalitate acest evniment și de a-l folosi în interes politic personal. Până și prezența președintelui PNL la conferința comună cu lideri ai PPE, a fost o simplă scenetă în tot acest spectacol.

În mod normal, astfel de summit-uri sunt valorificate de țările gazdă pentru a-și potența propria agendă. În acest sens, toate puterile din stat acceptă să lucreze solidar, indiferent de tabăra politică din care fac parte. La Sibiu, însă, am avut parte de cu totul altceva. Prim-ministrul nu a mai putut să fie prezent la acest eveniment, deși Viorica Dăncilă a încercat să sugereze că este deschisă pentru acest eveniment. Mai mult, surse din apropierea președinției spun că președintele Iohannis a insistat pe lîngă președintele Consiliului European, Donald Tusk și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care ar fi dorit să fie invitată și premierul Dăncilă, să nu o invite.

Mai mult decât atât, dacă prezența Vioricăi Dăncilă ar putea, la limită să fie explicată din perspectiva rivalității politice dintre PSD și Klaus Iohannis, absența de la acest eveniment a ministrului de Externe al României este dincolo de orice explicație de protocol. La toate acestea, ar trebui adăugate declarațiile publice din avanpremiera summit-ului, prin care Klaus Iohannis a atacat guvernul propriei țări, dar și faptul că președintele a repetat neobosit tuturor liderilor cu care a vorbit că în România lucrurile merg prost din cauza PSD, pentru a înțelege imaginea dezastrului diplomatic.

Nu este, deci, de mirare că România nu s-a ales cu nimic în urma summit-ului de la Sibiu. Dincolo de gulerele scrobite ale liderilor europeni și de măsurile de securitate care au făcut inaccesibilă Piața Mare, summit-ul de la Sibiu s-a relevat ca un eveniment în care România nu a apărut nicicând mai vulnerabilă în plan extern, din cauza unor ambiții politice ale liderilor noștri. În cazul de față, din cauza președintelui Iohannis.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE