Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Klaus Iohannis amână ceremonia solemnă privind declararea "Anului omagierii victimelor comunismului", după speculaţiile apărute în spaţiul public

Postat la: 17.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Pentru a elimina orice fel de suspiciune cu privire la asocierea Revoluției Române cu perioada electorală în care ne aflăm în prezent și din profund respect pentru toți cei care au luptat pentru democrație și libertate în anii tiraniei comuniste, Președintele Klaus Iohannis a decis să amâne evenimentul pentru o dată ulterioară", a transmis Administraţia Prezidenţială.

Cotroceniul precizează că, încă de la preluarea mandatului, Președintele României a acționat constant pentru condamnarea crimelor și abuzurilor aparatului represiv al regimului comunist, precum și pentru omagierea victimelor totalitarismului.

„Președintele Klaus Iohannis consideră că lecțiile trecutului nu pot fi ignorate, iar asumarea corectă a istoriei și a ororilor pe care comunismul le-a produs în România trebuie să reprezinte pentru noi toți un exercițiu civic permanent", se mai arată în comunicat.

La ceremonia solemnă „30 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. 2019 - Anul omagierii victimelor comunismului" urmau să participe foşti deţinuţi politic, disidenţi anticomunişti, revoluţionari, urmaşi ai familiilor eroilor martiri din Decembrie 1989, reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, reprezentanţi ai societăţii civile, precum şi jurnalişti, anunța sursa citată.

După ce Administraţia Prezidenţială a făcut publică internţia preşedintelui de a organiza această ceremonie, fiul disidentei comuniste Doina Cornea, Leontin Horaţiu Iuhas, a anunţat că refuză invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis de a participa la acest eveniment, la Palatul Cotroceni.

El a spus că cele câteva săptămâni de puşcărie pe care le-a făcut pentru că şi-a spus părerea înainte de 1989 nu-i permit să se declare o victimă a comunistului și în plus, nu înţelege de ce o ceremonie dedicată Revoluţiei din Decembrie 1989 are loc în luna mai. Iuhas a menționat că dacă ceremonia este făcută în scopuri electorale, refuză să participe.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE