ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Judecătorii acuză că sunt spionați de Ministerul Justiției. De la ce a pornit revolta

Postat la: 06.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Scandal în justiție cu acuzații grave, după ce Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, a accelerat procesul de modernizare a sistemului informatic, conform obligațiilor asumate prin PNRR.

Judecătorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), au exprimat îngrijorări că, odată cu înrolarea tuturor calculatoarelor, ministerul ar putea avea acces ilegal la toate datele din dosare.

Judecătorii sunt revoltați că Ministerul schimbă serverele folosite de Curțile de Apel și tribunale și că va integra în sistemul pe care îl gestionează toate calculatoarele folosite în instanțe. "Nimic mai fals," susțin oficialii de la Justiție, care afirmă că rolul lor este doar de a gestiona infrastructura informatică din instanțe.

Laura Radu, membră CSM, a declarat: „Ministerul Justiției ca gestionar al Justiției ca serviciu de interes public are multe alte paliere pe care se poate concentra și nu este neapărat să dețină bazele de date referitoare la activitatea instanțelor judecătorești. Dacă vorbim de activitatea instanțelor judecătorești, aceasta este în atributul Consiliului Superior al Magistraturii."

Un alt membru al CSM, Claudiu Drăgușin, spune că Ministerul Justiției va administra o rețea în cadrul căreia se va regăsi informația din tot sistemul judiciar. "Documente depuse de părți, dar mai mult decât atât, conținutul calculatoarelor individuale ale judecătorilor și grefierilor. Practic acest principiu al secretului deliberării va trebui reconfigurat. Judecătorul va lua decizia împreună cu conștiința lui și potențial, probabil, cu cineva de la Ministerul Justiției", susține Drăgușin.

În replică, oficialii Ministerului Justiției afirmă că înrolarea calculatoarelor a început în 2015 și până în prezent nu s-au raportat incidente de securitate.

George Șerban, secretar de stat din Ministerul Justiției, a explicat: „Virtualizarea de fapt presupune servere virtuale care sunt în continuare pentru Ecris locate la sediile Tribunalelor și Curților de Apel. Prin urmare nu discutăm de servere care sunt amplasate la Ministerul Justiției. Doar în măsura în care specialiștii IT din instanțe ne solicită accesul pentru asistență tehnică, îl primim. Dacă este cazul punctual, ajutăm instanțele, după care accesul este retras."

Consiliul Superior al Magistraturii susține însă că s-au înregistrat recent două incidente de securitate.

Claudiu Drăgușin a spus: „Colegii noștri au detectat că în calculatoarele lor s-a intrat cu un cont al unui fost angajat al Ministerului Justiției, decedat de trei ani și sper din totul sufletul că nu era chiar el, bănuiesc că era altcineva în spatele contului."

„Acest cont este la dispoziția Ministerului Justiției și a fost accesat - se poate constata, tehnic vorbind, strict pentru chestiuni de conectivitate. Era un cont care a fost creat cu mult timp în urmă. Nu a fost schimbată denumirea contului. Ministerul Justiției nu se ocupă cu spionaj. Are cu totul alte atribuții.", este replica lui George Șerban.

În urma scandalului, Direcția pentru Tehnologia Informației a retras dreptul tuturor specialiștilor IT din Ministerul Justiției de a accesa bazele de date ale instanțelor de judecată. Ministerul se va ocupa exclusiv de administrarea portalului instanțelor de judecată și a conturilor de email just.ro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE