Jamie Dimon, CEO JPMorgan: Cu ajutorul AI, angajații vor lucra doar 3 zile pe săptămână și vor trăi până la 100 de ani
Postat la: 07.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Jamie Dimon, CEO al gigantului bancar JPMorgan, susține că inteligența artificială va remodela puternic piața muncii și va aduce schimbări majore în ritmul și obiceiurile angajaților. În opinia sa, grație AI, angajații vor lucra doar 3 zile și jumătate pe săptămână și-și pot prelungi speranța de viață până la 100 de ani.
Declarațiile sunt cu atât mai surprinzătoare cu cât vin de la un susținător declarat al muncii de birou și al orelor petrecute peste program.
CEO-ul JPMorgan, Jamie Dimon, își schimbă perspectiva asupra pieței muncii, odată cu avântul inteligenței artificiale. El susține că tehnologia va îmbunătăți considerabil mediul de afaceri și obiceiurile de pe piața muncii și va contribui semnificativ la un echilibru mai solid între viața profesională și viața personală a angajaților.
Cunoscut drept un susținător feroce al carierei de lungă durată și al muncii la birou, viziunea sa e una surprinzătoare. Dimon crede că viitoarele generații de angajați ar putea lucra cu o zi și jumătate mai puțin în fiecare săptămână, datorită inteligenței artificiale.
Adică aproximativ 3 zile și jumătate pe săptămână.
Pe lângă faptul că săptămâna de lucru scade de la cinci la trei zile și jumătate pe săptămână, Dimon prezice, de asemenea, că angajații viitorului ar putea trăi până la 100 de ani.
"Mii de oameni de la cea mai mare bancă din America se folosesc deja de cele mai noi produse ale tehnologiei", a declarat Dimon pentru Bloomberg TV , adăugând că inteligența artificială este un „lucru palpabil, viu", care e într-o continuă schimbare.
Angajații JPMorgan se folosesc deja de AI pentru multe dintre activitățile zilnice - identifică eventuale erori în tranzacții, dar și pentru diverse direcții de cercetare, alimentând temerile că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă ocupate în prezent de persoane.
Goldman Sachs prezicea recent că aproximativ 300 de milioane de locuri de muncă vor fi desființate în SUA, ca urmare a avântului inteligenței artificiale, ceea ce înseamnă aproximativ un sfert din forța de muncă americană.
Inteligența artificială și noile limbaje de programare pot duce și la îmbunătățirea standardelor de viață, crede Jamie Dimon
„Oamenii trebuie să tragă adând aer în piept", a spus Dimon. „Tehnologia a înlocuit întotdeauna locurile de muncă. Copiii tăi vor trăi până la 100 de ani și nu vor avea cancer din cauza tehnologiei și, literalmente, vor lucra probabil trei zile și jumătate pe săptămână", a subliniat acesta, răspunzând unei întrebări.
Un raport McKinsey, publicat în luna iunie, arăta că angajații și-ar putea reduce programul de lucru datorită tehnologiei utilizate pentru automatizarea mai multor activități.
Raportul a constatat că inteligența artificială și alte tehnologii emergente au potențialul de a automatiza sarcinile care ocupă 60% până la 70% din timpul angajaților în acest moment - adăugând între 2,6 trilioane și 4,4 trilioane de dolari în economia globală în fiecare an.
Săptămână de lucru mai scurtă
Cu toate acestea, Dimon și compania McKinsey nu sunt singurele voci din domeniul economic care prezic că tehnologia va duce la o săptămână de lucru mai scurtă. Ideea e mult mai veche de atât.
Într-un eseu din 1930, intitulat „Economic Possibilities for our Grandchildren" - trad.: Posibilități economice pentru nepoții noștri - economistul John Maynard Keynes susținea că generațiile care vin din urmă vor lucra doar 15 ore pe săptămână. Britanicul nu a fost chiar pe aproape, din moment ce media în Regatul Unit e acum de aproximativ 36 de ore.
La fel ca alți economiști care încearcă să-și explice progresul tehnologic și să facă predicții, și Jamie Dimon e conștient de faptul că tehnologia s-ar putea dovedi a fi o armă puternică și, în același timp, letală, dacă ar ajunge pe mâini greșite.
Steve Wozniak, co-fondator Apple și Bill Gates, fondatorul Microsoft, au exprimat aceleași neliniști. Dimon a spus: „Tehnologia a făcut lucruri incredibile pentru omenire, dar, știți, avioanele se prăbușesc, produsele farmaceutice sunt folosite greșit - există aspecte negative. Acesta este, din punctul meu de vedere, scenariul cel mai rău - că AI este folosită de oameni răi pentru a face lucruri rele. Gândiți-vă la războiul cibernetic", a adăugat CEO-ul JPMorgan.
Tehnologia AI e relativ nouă și e nevoie să fie ținută sub control și reglementată ca atare. E o provocare în sine pentru guvernele lumii, care, de multe ori, arată că ritmul în care adoptă politici publice e mult mai lent decât avansul noilor tehnologii.
Ce se întâmplă cu cei care-și pierd locurile de muncă din cauza AI? CEO-ul JPMorgan promite soluții, dar doar acolo unde se poate ceva. Dimon a amintit de achiziția First Republic, din mai anul acesta.
„La First Republic am oferit locuri de muncă pentru 90% dintre oameni, au acceptat, dar le-am spus și că unele dintre acele locuri de muncă sunt tranzitorii. Dar angajăm 30.000 de oameni pe an, așa că ne așteptăm să le putem găsi un loc de muncă undeva, într-un alt departament sau într-o altă funcție dacă putem face asta", a explicat Dimon.
„Vom face asta cu orice dislocare care are loc ca urmare a implementării AI", a adăugat acesta.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
SUA deschide o anchetă asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla, din cauza funcţiei de conducere la distanţă
Administraţia Naţională pentru Siguranţa Traficului pe Autostrăzi (NHTSA) a anunţat marţi deschiderea unei investigaţii asupra a 2,6 milioane de vehicule Tesla din Statele Unite, ca urmare a unor rapoarte privind accidentele asociate funcţiei Actually Smart Summon, care permite utilizatorilor să-şi deplaseze maşinile de la distanţă.
-
Numărul imigranților români în Spania a scăzut cu 30% într-un deceniu: „Nu mai este paradisul muncii, cum era cândva"
Comunitatea românească din Spania, cândva cea mai mare comunitate străină din țară, este în scădere semnificativă. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INE) raportate de ABC, numărul cetățenilor români a scăzut de la un vârf de 897 de mii în 2012, la 627 de mii în 2022, o scădere de 30%
-
CNN: De ce este atât de interesat Trump de cea mai mare insulă din lume
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume şi adăposteşte peste 56.000 de oameni, având o poziţie strategică şi resurse naturale importante. Călătoria lui Donald Trump Jr. în Groenlanda a alimentat speculaţiile despre care sunt exact planurile tatălui său pentru acest teritoriu arctic, transmite CNN.
-
Declarația lui Claudiu Târziu care încinge spiritele în AUR: "Simion e principalul responsabil"
Nu s-a luat încă o decizie privind organizarea unui Congres Extraordinar pentru a discuta despre viitorul lui George Simion în conducerea partidului AUR, a spus europarlamentarul Claudiu Târziu marți, 7 ianuarie, referitor la zvonurile de scindare apărute în ultimele zile. Totuși, el a recunoscut că "au avut loc discuții informale".
-
România a ajuns la populația de acum 60 de ani! Care sunt cauzele scăderii populației într-un ritm accelerat
În ultimii zece ani, România a înregistrat o scădere semnificativă a populației rezidente, ajungând de la aproximativ 19,9 milioane de locuitori în 2014 la 19,06 milioane în 2024.
-
Au fost declasificate documente CIA despre "Experimentul Gateway". Informații tulburătoare despre reîncarnare și mijloace folosite pentru alterarea minții
Documente declasificate arată că, de-a lungul celei de-a doua jumătăți a secolului al XX-lea, CIA a avut unele idei „interesante" despre cum să obțină informații. Unul dintre cele mai amețitoare rapoarte provine dintr-un document din 1983 care detaliază „Experimentul Gateway", diverse mijloace de alterare a minții pentru a crea un fel de spionaj psihic.
-
15 "Lebede negre" si "Steaguri false" în 2025. Evenimente profetite care ar putea reseta ordinea mondială
Publicația Politico a întocmit o listă de 15 "lebede negre" - așa cum jurnaliștii numesc "evenimentele incredibile, care schimbă lumea", care "ar putea întoarce viețile cu susul în jos în 2025". La fel si cele incadrate ca "steaguri false" (false flags) - cele care sunt atribuite altora fată de cei care le exercită.
-
Provocările tehnice ale jocurilor de noroc online
Știi momentul acela când stai pe canapea și n-ai chef de nimic altceva decât să deschizi laptopul sau telefonul și să-ți încerci norocul la un cazinou online?
-
Reuters: OMV din Austria este de acord să furnizeze gaze românești Germaniei în situația de criză energetică
Compania austriacă OMV a încheiat un acord pentru a furniza companiei germane Uniper gaze din proiectul său din Marea Neagră începând din 2027, au declarat pentru Reuters trei persoane familiarizate cu această chestiune, în timp ce Europa caută noi modalități de a spori securitatea energetică după ce a tăiat legăturile cu Rusia.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu