ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Istoria lumii ar putea fi rescrisă, după descoperirea celui mai vechi alfabet din lume: Schimbă tot ce știam despre originea scrierii

Postat la: 22.11.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

A fost găsit cel mai vechi alfabet din lume. Este vorba despre un text antic de 4.400 de ani, găsit pe cilindri de lut într-un mormânt din Siria. Această descoperire ar putea schimba tot ce știam despre originile scrisului.

De zeci de ani, s-a crezut că vechii egipteni au fost primii care au creat un alfabet. Însă o descoperire recentă răstoarnă această teorie, împingând cu aproximativ 500 de ani în urmă data primei scrieri alfabetice cunoscute. Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore, Maryland, au identificat pe cilindri mici din lut cel mai vechi text alfabetic cunoscut. Aceste artefacte, de mărimea unui deget, au fost descoperite la Tell Umm-el Marra, un fost oraș situat în nord-vestul Siriei de astăzi, care odinioară era un nod comercial pe două rute importante.

Datarea cu carbon-14 a arătat că obiectele datează din anul 2400 î.Hr., cu aproximativ 4.400 de ani în urmă - ceea ce le face mai vechi decât orice alt script alfabetic cunoscut cu aproape 500 de ani. Cilindrii ar putea fi etichete pentru obiecte - posibil vase pentru vin ce urmau să fie transportate. Textul ar putea indica nume sau descrieri de bunuri, susține Glenn Schwartz, profesor de arheologie la Universitatea Johns Hopkins. Totuși, profesorul admite că „poate doar specula" ce anume ar putea scrie pe cilindri.

Cilindrii de lut, descoperiți în timpul săpăturilor la Tell Umm-el Marra în 2004, sunt considerați o formă primitivă a alfabetului „Scrisul alfabetic a schimbat felul în care oamenii trăiau, gândirea lor și modul de comunicare", explică profesorul Schwartz „Această descoperire arată că oamenii experimentau cu noi tehnologii de comunicare mult mai devreme și într-o regiune diferită de ceea ce ne imaginam.", spune el, citat de Daily Mail.

În colaborare cu colegi de la Universitatea din Amsterdam, profesorul Schwartz a coordonat timp de 16 ani săpături arheologice la Tell Umm-el Marra, una dintre cele mai vechi așezări din Orientul Apropiat, aflată la intersecția a două rute comerciale. Arheologii au descoperit morminte datând din Epoca Bronzului Timpuriu (aproximativ 3500-2000 î.Hr.). Unul dintre cele mai bine conservate morminte conținea șase schelete, bijuterii din aur și argint, vase de gătit, un vârf de lance și vase de lut intacte. Lângă aceste vase au fost găsiți patru cilindri din lut ars, cu simboluri gravate, ce par să fie parte din cel mai vechi alfabet cunoscut.

„Anterior, cercetătorii considerau că alfabetul a fost inventat în Egipt sau în apropierea acestuia, undeva după anul 1900 î.Hr.," a explicat profesorul Glenn Schwartz. „Însă artefactele noastre sunt mai vechi și provin dintr-o zonă diferită, sugerând că povestea originii alfabetului ar putea fi complet diferită de ceea ce credeam."

În ceea ce privește cilindrii descoperiți, profesorul Schwartz consideră că aceștia ar putea fi versiuni primitive ale etichetelor de astăzi. El bănuiește că aceștia erau atașați vaselor pentru a identifica informații precum conținutul, proprietarul sau originea acestora. „Cilindrii erau perforați, așa că îmi imaginez o sfoară care îi lega de un alt obiect, funcționând ca o etichetă," a explicat profesorul. „Poate detaliau conținutul unui vas, poate de unde provenea acesta sau cui îi aparținea."

Teoria general acceptată privind originea alfabetului atribuie invenția acestuia unor mineri semitici analfabeți din Egipt, în jurul anului 1900 î.Hr. Aceștia s-au inspirat din hieroglifele egiptene și au creat litere bazate pe formele simbolurilor, adaptându-le pentru limba lor semitică. Alfabetul s-a răspândit ulterior în Levant (zona estică a Mediteranei) în jurul anului 1300 î.Hr., evoluând ulterior în alfabetele grecesc și latin.

Profesorul Schwartz subliniază că înainte de alfabet, sistemele de scriere precum hieroglifele erau „extrem de dificil de învățat". „Existau mii de simboluri folosite într-un mod extrem de complicat, ceea ce însemna că doar un grup restrâns de oameni putea învăța să scrie și să citească," a explicat profesorul. „Invenția alfabetului a permis unui număr mult mai mare de oameni să învețe să scrie și să citească, conducând în cele din urmă la democratizarea scrisului."

Descoperirea cilindrilor dintr-un strat al sitului arheologic datând din Epoca Bronzului Timpuriu a fost publicată de mult timp de profesorul Schwartz. Însă datarea cu carbon oferă acum o dovadă mai concludentă că scrierea alfabetică a început cu 500 de ani mai devreme decât se credea anterior.

Profesorul Schwartz prezintă detalii despre această descoperire joi, 21 noiembrie, în cadrul reuniunii anuale a American Society of Overseas Research, în Massachusetts.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE