Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Istoria fabuloasă a palatului unde au funcționat, pe rând, un bordel, Securitatea și Primăria

Postat la: 05.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Grand Hotel, clădirea din centrul orașului Galați cunoscută în perioada interbelică drept Clubul Plăcerilor, își caută un nou proprietar. Fostul stabiliment, care a fost, printre altele, și sediul Securității, se vinde cu 2.450.000 euro.

Faimosul imobil din strada Domnească nr. 38 din Galați a fost construit la începutul secolului al XX-lea, între anii 1911 şi 1912. A fost ridicat la iniţiativa lui Elie Climis, fiul lui Dimitrie Climis, unul dintre cei mai înstăriţi comercianţi ai Galaţiului.

Potrivit istoricilor, Grand Hotel are aspect de palat nobiliar, dar a fost inițial o combinaţie de restaurant şi hotel, fiind folosită de prostituatele de lux în perioada interbelică. Căpitanii de nave şi afaceriştii se ospătau şi beau şampanie în compania damelor de companie, după care se retrăgeau la etaj. De altfel, zona era cunoscută la acea vreme drept „strada felinarelor roşii", scrie Adevărul.

Clădirea a fost naţionalizată odată cu venirea comuniştilor la putere. În 1950 a devenit chiar sediu al Securităţii din Galaţi, iar în 1968 era sediul Consiliului Popular al Municipiului Galaţi. Din anul 1990 în imobil a funcţionat Primăria.

În anul 2002, Pierre Macri, moştenitorul foştilor proprietari ai Grand Hotel, a cerut retrocedarea clădirii. După mai mulți ani de procese cu Primăria Galați, foștii proprietari au câștigat imobilul în instanță. Cu toate acestea în imobil a continuat să funcționeze cu chirie Primăria Galați, până în anul 2017, când s-a mutat în noul sediu.

Clădirea a scos la vânzare pe site-ul Sothebysrealty.ro, iar proprietarii cer suma de 2.450.000 euro. „Grand Hotel, clasic și baroc la malul Dunării" este titlul care însoțește anunțul.

Grand Hotel este o clădire în stil compozit, cu elemente de decoraţie neoclasice şi baroce. Ca elemente de arhitectură se remarcă două bowindow-uri, dispuse simetric faţă de intrarea principală şi care sunt bogat decorate, încadrate cu ornamente verticale cu motive geometrice şi florale.

În imobil a funcționat mulți ani Primăria Galați FOTO: Arhivă, Adevărul
Intrarea principală este accentuată de prezenţa celor două balcoane de onoare, dispuse la nivelul etajului I şi II, încadrate cu coloane decorative identice cu cele ce încadrează cele două bowindow-uri.

„Astăzi clădirea se prezintă în stare foarte bună, faptul că a fost funcțională până de curând păstrând-o într-o formă excelentă. Cu o suprafață construită desfășurată totalizând mai bine de 3.000 mp și un teren mai mare de 3.200 mp, proprietatea oferă multiple opțiuni de folosire, ea putând fi oricând adaptată pentru a reveni la funcțiunea de hotel, sau i se poate da o destinație comercială una de spații de birouri, sau chiar rezidențială", scrie în anunțul de vânzare.

Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi-a manifestat intenția anul trecut de a cumpăra imobilul, însă nu s-a concretizat nimic până la această dată.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE