Israelul va avea in curand o armă imbatabilă: va fi de neoprit și nu va rămâne niciodată fără muniție
Postat la: 01.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un atac nocturn fără precedent , la 13 aprilie 2024, Iranul a lansat peste 300 de drone și rachete asupra Israelului. Simultan, Hezbollah a lansat zeci de rachete Grad asupra pozițiilor Forțelor de Apărare ale Israelului din Înălțimile Golan.
A urmat un baraj de rachete care a întâmpinat un zid de rezistență. Interceptoarele Arrow 3 ale Israelului au lovit rachetele balistice în timp ce acestea se aflau încă în spațiu. La altitudini mai mici, rachetele David's Sling, care seamănă cu Patriot-ul american, au doborât și mai multe. Între timp, navele de război și avioanele americane au doborât unele atacuri. Ultima linie de apărare a fost celebrul Iron Dome al Israelului, o rețea de rachete interceptoare cu rază scurtă de acțiune ghidate de radar.
Israelul a învins practic întregul atac, spulberând din cer rachete de croazieră, rachete balistice, rachete și drone, scrie popularmechanics.com.
"Israelul este o fâșie îngustă de pământ cu centre urbane dens populate. Acest lucru nu lasă prea multă adâncime, astfel încât interceptarea amenințărilor în zbor este foarte importantă", explică James Black, director adjunct la RAND Europe, un grup de reflecție nonprofit.
Israelul dorește un sistem de apărare aeriană care să nu rămână niciodată fără muniție
Dar sistemele sofisticate și multistratificate de apărare aeriană integrată ale Israelului nu au putut opri totul. Nouă rachete iraniene ar fi lovit bazele aeriene Nevatim și Ramon, iar o persoană a fost rănită de șrapnel. Valurile de drone, rachete și rachete sincronizate pentru a lovi simultan erau menite să supraîncarce apărarea israeliană și să epuizeze stocurile de interceptoare. Zidul a rezistat bine de data aceasta, dar planificatorii israelieni știu că este un joc al numerelor.
„Dacă ne uităm atât la Israel, cât și la Ucraina, observăm că apărătorii folosesc rachetele mai repede decât le poate înlocui industria", spune Black. Așadar, Israelul dorește un sistem de apărare aeriană care să nu rămână niciodată fără muniție: Iron Beam.
Un pachet de ajutor american în valoare de 1,2 miliarde de dolari va contribui la finanțarea implementării Iron Beam, un sistem laser de mare putere unic în Israel, conceput pentru a doborî rachete și drone. Este un pariu mare pe o tehnologie neprobată, dar succesul ar duce la un scut defensiv aproape invincibil.
Presupunând că totul merge conform planului, Iron Beam va fi o salvare pentru israelieni, care suferă în mod regulat atacuri aeriene. Numai rebelii houthi din Yemen au lansat mai mult de 220 de drone și rachete kamikaze asupra Israelului de la izbucnirea războiului cu Hamas în octombrie 2023. Și mai sunt Iranul și Hezbollah, desigur.
Odată cu proliferarea armelor și creșterea razei de acțiune, America s-ar putea confrunta într-o zi cu aceeași problemă, dar laserele ar putea rezolva această problemă cu viteza luminii.
"Scutul de lumină"
CUNOSCUT OFICIAL CA „SCUTUL DE LUMINĂ", Iron Beam este un sistem de arme cu laser de înaltă energie din clasa 100 de kilowați, pe care Rafael Advanced Defense Systems l-a prezentat pentru prima dată în 2014. Rafael este, de asemenea, un contractant al Iron Dome.
"Iron Beam nu va înlocui Iron Dome, ci îl va completa.Directed Energy oferă o modalitate de a prioritiza interceptoarele cinetice împotriva amenințărilor pentru care sunt cele mai necesare", spune Black.Mai exact, Iron Beam va fi integrat ca un strat suplimentar cu rază scurtă de acțiune pentru a distruge amenințările aflate la o distanță de până la 4,3 mile.
Spre deosebire de rachete, Iron Beam poate continua să tragă atâta timp cât are energie.
„O mare parte din interesul pentru lasere provine din adâncimea de magazie pe care o oferă", spune Black. „Aceasta nu este chiar infinită - piesele și sursele de energie nu durează la nesfârșit - dar oferă un încărcător foarte adânc în comparație cu bateriile de rachete".
Un alt aspect important este costul per interceptare.O rachetă interceptoare Iron Dome costă 40 000-50 000 de dolari, potrivit Institutului israelian pentru studii de securitate națională.În timp ce rachetele de croazieră pot ajunge la milioane de dolari, dronele iraniene cu rază lungă de acțiune Shahed-136 sunt aparate simple, cu tehnologie redusă, care costă mai puțin de 30.000 de dolari bucata. Hamas se bazează în principal pe rachete Qassam artizanale, asamblate din țevi industriale și explozibili improvizați, care costă mai puțin de 1 000 de dolari bucata.
Totul se reduce la o ecuație a costurilor", spune Mark Neice, CEO al Directed Energy Consultants, o firmă din Albuquerque, New Mexico, care oferă consultanță tehnică privind laserele de înaltă energie."Sistemul actual este eficient, dar este costisitor.Când lansezi rachete de 50.000 de dolari împotriva unor ținte de 10.000 de dolari, cât timp mai poți rezista să fii la capătul greșit al curbei costurilor?"
În 2022, Naftali Bennett, pe atunci prim-ministru al Israelului, a declarat că Iron Beam ar costa doar 2 dolari per interceptare, respingând orice număr de atacuri la un cost neglijabil.
Iron Beam reduce, de asemenea, riscul de daune colaterale.Interceptările au loc adesea deasupra zonelor populate, iar rachetele supersonice de interceptare Tamir ale Iron Dome cântăresc 200 de kilograme fiecare; în consecință, o defecțiune a motorului sau o ratare ar putea provoca daune grave. Dar un laser ajunge întotdeauna exact acolo unde este îndreptat și nu va cădea pe Pământ într-un loc neașteptat.
IRON BEAM A FOST TESTAT CU SUCCES în 2022, cu o lansare planificată inițial pentru doi până la trei ani mai târziu. Pentru a accelera acest calendar, președintele Biden a aprobat în aprilie un pachet de ajutor militar de 15 miliarde de dolari pentru Israel, din care 1,2 miliarde de dolari au fost alocate pentru Iron Beam. Planurile anterioare descriau acest lucru ca finanțare pentru cercetare și dezvoltare, dar acum banii sunt destinați achizițiilor.
Dar aceasta nu este prima încercare de a pune pe teren un laser defensiv.„Au existat runde repetate de entuziasm - sau cicluri de hype - cu privire la energia direcționată timp de decenii", spune Black.
Cum se prezintă Statele Unite la acest capitol
Statele Unite au în prezent 31 de programe laser (cercetătorii de la Pentagon doboară drone cu lasere încă din 1973), dar s-au străduit să pună în funcțiune sisteme robuste și fiabile.
XN-1 LaWS („Laser Weapon System"), instalat pe nava de luptă amfibie USS Ponce a Marinei SUA în 2014, a fost trimis în Golful Persic, dar nu a tras niciun foc în acțiune. O revizuire a constatat că LaWS avea probleme cu urmărirea și distrugerea țintelor mici, iar arma a fost în cele din urmă abandonată.
Armata SUA utilizează în prezent lasere pentru a proteja trupele de dronele lansate de insurgenți în Irak. Însă un articol din MSN afirmă că „feedback-ul soldaților indică până în prezent disparități semnificative între rezultatele obținute în laborator și în poligonul de testare și utilizarea tactică efectivă". Aceasta este o expresie militară pentru: „nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze".
Black crede că un sistem precum Iron Dome ar putea reuși acolo unde altele au eșuat.„Acum avem o convergență a tehnologiilor generatoare, inclusiv generarea și stocarea energiei, miniaturizarea componentelor și, ceea ce este important, progrese mari în țintire", spune el.
Neice este de acord. „Acum suntem capabili să folosim laserele electrice și cu fibră de pe piața comercială, dezvoltate pentru tăiere și sudură", spune el. „Diferența este că ei focalizează laserele pe un obiect aflat la milimetri distanță, noi focalizăm pe ceva aflat la kilometri distanță".
Un sistem de apărare cu laser ar fi o premieră istorică și ar constitui modelul pentru programele americane cu laser. Acestea ar putea apăra baze și nave de război în străinătate sau ar asigura securitatea internă împotriva atacurilor teroriste cu drone.
„Dacă Israelul implementează cu succes Iron Beam, va ajuta la eliminarea problemelor tehnologice și va oferi o dovadă de concept", explică Black.
Neice spune că Israelul nu este mai avansat din punct de vedere tehnic în materie de lasere, dar desfășurarea Iron Beam va furniza date esențiale despre aspectele practice ale funcționării în lumea reală, cum ar fi întreținerea, reparațiile și lanțul de aprovizionare necesar pentru a menține laserele în funcțiune. Spre deosebire de alți aliați, Israelul ar putea utiliza laserul în mod regulat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
-
Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mare decât orice expert uman, stabilind astfel originea whisky-ului, fie din SUA, fie din Scoția.
-
"Tiktokizarea" planetei: cum a resetat aplicația chinezească geopolitica la nivel mondial
Platforma TikTok, aflată în vizorul Uniunii Europene şi al Statelor Unite, se confruntă cu acuzaţii de manipulare a opiniei publice, în timp ce compania sa mamă, China Bytedance, neagă ferm că este controlată de Partidul Comunist Chinez.
-
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator al României. Motivul pentru a ales să nu fie parlamentar
Diana Șoșoacă refuză mandatul de senator pe care l-a câștigat în alegerile parlamentare din 2024, astfel că postul va deveni vacant, urmând a fi repartizat Cosminei Cerva, anunță surse apropiate președintei partidului SOS România, citate de Pro Tv.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu