Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ioana Dichiseanu, concert FADO la ICR Lisabona: "În memoria Amáliei Rodrigues, în orice este o lucrare a Divinității!"

Postat la: 29.06.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Acompaniată de doi instrumentiști portughezi consacrați, António Neto - chitară clasică - și Luís Coelho, chitară portugheză, Ioana Dichiseanu va susține un concert-omagiu la Institutul Cultural Român (ICR) din Lisabona, în memoria nemuritoarei Amália Rodrigues.

Evenimentul este organizat de ICR în colaborare cu Fundação Amália Rodrigues și se va desfășura în Lisabona - la Jardim da Casa-Museu Amália Rodrigues - în data de 29 iunie 2023, de la ora 18:30.

Spectatorii vor avea privilegiul de a reasculta melodii emoționante ale Amáliei Rodrigues, interpretate de Ioana Dichiseanu, artista româncă pentru care muzica fado s-a transformat într-un mod de viață, de nostalgie și de chintesență a unor trăiri interioare pe care numai acest gen muzical le poate oferi, atât celei care interpretează partiturile, cât și ascultătorilor.

Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o piesă a Mariei Tănase

Piesele care vor fi interpretate în acest concert-omagiu au fost alese chiar de artista Ioana Dichiseanu, ca o evocare a personalității nemuritoarei cântărețe portugheze Amália Rodrigues, cea care a transformat muzica fado într-un simbol muzical inegalabil.

Pe scenă, Ioana Dichiseanu va oferi publicului portughez și o altă mare surpriză muzica, o piesă a Mariei Tănase, celebra cântăreață de muzică populară a României.

Alături de Ioana Dichiseanu, António Neto și Luís Coelho vor încânta publicul prezent la concertul-omagiu, iar acest eveniment cultural va însemna nu numai comuniunea cu sufletele celor prezenți, dar și că o dovadă că muzica fado - în anul 2011, acest gen muzical a fost înscris pe lista patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO - este nepieritoare.

• António Neto a absolvit Academia dos Amadores de Música din Lisabona la vârsta de 15 ani, unde a studiat chitara clasică timp de patru ani. După această pregătire, s-a alăturat mai multor trupe de pop și jazz, însoțind și câțiva cântăreți de fado. S-a dedicat fado-ului în totalitate, începând să cânte în cluburi și case de fado. În perioada 2001- 2008 a fost invitat de Mariza să o însoțească la concerte. După această colaborare a început să cânte pentru mai mulți cântăreți de fado, în principal pentru Carla Pires din 2008.

• Luís Coelho s-a născut la Lisabona, pe 6 decembrie 1983, iar primele lecții de chitara portugheză le-a luat de la tatăl său, un chitarist amator. După vârsta de 19 ani și-a început studiile la Escola de Música do Conservatório Nacional cu profesorul și chitaristul João Torre do Valle. 

Ioana Dichiseanu a lansat albumul "O meu fado"

Sedusă încă din copilărie de acest stil muzical fascinant, Ioana Dichiseanu a lansat - în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică "Ion Dichiseanu" de la Adjud - albumul "O meu fado", spunând că, printr-o astfel de muzică - intrepretul are șansa incomensurabilă de a ajunge la sufletul ascultătorului.

"Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor", a transmis, emoționată, Ioana Dichiseanu.

Acest concert extraordinar de muzică fado care se va desfășura la Lisabona se materializează, astfel, într-un omagiu cantabil adus morții Amáliei Rodrigues - "Zeița muzicii Fado" - și nostalgiei.

În limba portugheză, cuvântul "saudade" înseamnă "durere", iar românii și portughezii împărtășesc, într-o comuniune care transcende spațiul și timpul, semnificația profundă a unei astfel de stări și o melancolie care, așezată pe portativ, impresionează în fiecare moment.

Ioana Dichiseanu: "În orice este o lucrare a Divinității"

Absolventă a Universității de Regie Teatru și Film, Ioana Dichiseanu spune că muzica fado este credința ei, iar în acest stil muzical a descoperit "sensul vieții artistice".

"Nimic nu este întâmplător! În orice este o lucrare a Divinității. După ce am imprimat piesele pentru primul meu album fado, am găsit, surprinzător, printre amintirile tatălui meu, o fotografie din 1975 în care el apare alături de «Zeița muzicii fado», Amália Rodrigues", mărturisește Ioana Dichiseanu.

Organizatorii acestui concert-omagiu a dus memoriei Amáliei Rodrigues anunță că - datorită spațiului limitat -, accesul se va face, în limita locurilor disponibile, prin înscriere prealabilă pe adresa de email: icrl.geral@mail.ptprime.pt, până pe data de 23 iunie 2023.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE