Inversarea polilor magnetici ai Pământului a pornit. Ce consecinte majore va avea fenomenul aspura locuitorilor planetei
Postat la: 05.09.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Fizicianul american Ofer Cohen de la Universitatea Massachusetts din Statele Unite a anunțat faptul că în prezent se produce un fenomen neobișnuit: deplasarea polilor magnetici ai Pământului, cu sute de kilometri față de acum două sute de ani.
Din punct de vedere istoric, Polul Nord s-a deplasat cu circa 15 kilometri pe an. Dar din anii 1990 procesul s-a accelerat, iar acum se deplasează cu aproximativ 55 de kilometri pe an spre Siberia.
Ciudatul fenomen ar putea prefigura o „inversare magnetică" în care Polii Nord și Sud magnetici ai Pământului își schimbă locația. Acest lucru s-a întâmplat de 171 de ori în ultimii 71 de milioane de ani - și în prezent avem o mare întârziere fata de ciclicitatea acestui fenomen.
De ce se mișcă polii magnetici ai plantei noastre? Deși câmpul magnetic al Pământului este foarte asemănător cu cel al unui magnet bar, cu un pol nord și sud, nu este la fel de stabil deoarece este generat de procese complexe din interiorul Pământului. Acestea fac ca polii magnetici să rătăcească.
Modele ale câmpului magnetic al Pământului bazate pe observații prin satelit au arătat că rătăcirea actuală este rezultatul unei bătălii între „anomalii" de câmpuri magnetice neobișnuit de intense din adâncul planetei. În ceea ce privește răsturnarea câmpului magnetic al Pământului, nimeni nu este 100% sigur de ce se întâmplă acest lucru.
Savanții au descoperit inversări magnetice prin măsurarea câmpului magnetic de pe ambele părți ale crestelor medii atlantice din care roca topită este extrudată ca pasta de dinți dintr-un tub. Pe măsură ce se solidifică, cristalele sale se aliniază de-a lungul direcției câmpului magnetic al Pământului la momentul respectiv, lăsând o „înregistrare pe bandă" a inversărilor.
Se crede că inversările vor avea loc peste 1.000 până la 10.000 de ani, timp în care câmpul se micșorează la zero înainte de a crește din nou cu polaritatea opusă. Au fost așadar vremuri - poate chiar secole - când Pământul nu avea practic niciun câmp magnetic.
Acest lucru este periculos pentru viață, deoarece câmpul magnetic al planetei se extinde departe în spațiu și creează o bulă de protecție în jurul Terrei, ferind suprafața planetei de uraganul de particule ale „vântului solar" al Soarelui și de particule de „raze cosmice" de energie mai mare din spațiul adânc.
Câmpul magnetic al Pământului joacă un rol important în protejarea oamenilor împotriva radiațiilor periculoase și a activității geomagnetice care ar putea afecta comunicațiile prin satelit și funcționarea rețelelor electrice.
Cercetătorii au studiat și urmărit mișcarea polilor magnetici timp de secole. Mișcarea istorică a acestor poli indică o schimbare în geometria globală a câmpului magnetic al Pământului. Poate indica chiar începutul unei inversări de câmp - o schimbare între polii magnetici nord și sud.
Cunoscutul fizician Ofer Cohen explică modalitatea în care sunt generate câmpurile magnetice precum cel din jurul Pământului. Câmpurile magnetice sunt generate de sarcini electrice în mișcare. Un material care permite sarcinilor să se deplaseze cu ușurință în el se numește conductor.
Metalul este un exemplu de conductor - oamenii îl folosesc pentru a transfera curenți electrici dintr-un loc în altul. Curentul electric în sine este pur și simplu sarcini negative numite electroni care se deplasează prin metal. Acest curent generează un câmp magnetic.
Straturi de material conducător pot fi găsite în miezul de fier lichid al Pământului. Curenții de sarcini se mișcă în miez, iar fierul lichid se mișcă și circulă în miez. Aceste mișcări generează câmpul magnetic.
Locația Polului magnetic nordic s-a deplasat enorm cu aproximativ 600 de mile (965 de kilometri) de când a fost efectuată prima măsurătoare în 1831. Viteza de migrare a crescut de la 10 mile pe an la 34 de mile pe an (16 km până la 54 km) în anii recenți. Această accelerare ar putea indica începutul unei inversări de câmp, dar oamenii de știință chiar nu pot spune cu mai puțin de 200 de ani de date disponibile.
Câmpul magnetic al Pământului se inversează pe scări de timp care variază între 100.000 și 1.000.000 de ani. Oamenii de știință pot spune cât de des se inversează câmpul magnetic, uitându-se la rocile vulcanice din ocean. Ultima inversare a polilor magnetici ai Pământului s-a produs acum aproximativ 780.000 de ani, au calculat experții.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
CEO-ul unei companii financiare admite că poate fi înlocuit de A.I.: „Acum dispune de capacități de raționament."
Sebastian Siemiatkowski a admis că inteligența artificială (A.I.) este capabilă să îi preia atribuțiile de director general al companiei financiare Klarna, relatează Business Insider.
-
Călin Georgescu acuză că Ursula von der Leyen a fost implicată în anularea afacerilor din România
Călin Georgescu acuză că România se află într-o stare de practic război după anulare alegerilor. Georgescu spune, în presa din străinătate, că oamenii ies zilnic să protesteze. De fapt, protestele sunt organizate de AUR și nu de societatea civilă.
-
România în Schengen: o analiză economică dezvăluie dezavantajele ascunse ale integrării
România ar putea avea numeroase beneficii odată cu aderarea la spațiul Schengen, însă această schimbare vine și cu o serie de provocări și aspecte discutabile, care merită analizate cu atenție. Economistul Radu Georgescu atrage atenția asupra unor posibile implicații economice.
-
Moment astronomic extrem de rar - Se întâmplă la 160.000 de ani
O cometă strălucitoare ar putea fi vizibilă pe cerul din întreaga lume în următoarele zile, pentru prima dată în 160.000 de ani, relatează BBC.
-
China pregătește o minune științifică: "Soarele artificial" care va revoluționa energia
Un generator liniar de plasmă a atins specificaţiile de proiectare, făcând din China a doua ţară din lume, după Ţările de Jos, care dezvoltă un astfel de generator de plasmă cu flux ridicat, a anunţat marţi Institutul de Ştiinţe Fizice Hefei din cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. El a admis, însă, că procedura electorală nu poate fi viciată doar prin penal și că judecătorii CCR pot lua în considerare și manipulări și influențe.
-
Claudiu Târziu: „AUR nu mai este acel partid care vrea să schimbe sistemul, un partid Făt Frumos, Harap Alb sau Prâslea cel voinic" VIDEO
Copresedintele AUR Claudiu Târziu a fost invitat marti in emisiunea Denisei Rifai de pe canalul Gandul. Puteti afla ce a raspuns Tarziu la principalele intrebari ale moderatoarei:
-
Reglementări draconice: Guvernul adoptă măsuri speciale pentru candidați de tip Călin Georgescu
Guvernul pregătește adoptarea OUG pentru organizarea alegerilor prezidențiale din anul 2025, care vor avea loc pe 4 și 18 mai. În draftul de OUG sunt prevăzute măsuri speciale pentru a nu se mai repeta o situație precum cea a lui Călin Georgescu
-
Sondaj devastator: Călin Georgescu câștigă din orice poziție cu un procent greu de imaginat pentru Coalitia de la guvernare
Călin Georgescu are toate șansele, în continuare, să iasă câștigător și după reluarea alegerilor prezidențiale. Potrivit celor mai recente sondări sociologice, pe Georgescu l-ar vota cel puțin 60% dintre români, spune sociologul Mirel Palada.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu