Invenția care sfidează legile naturii: Plasturele care va rosti prin difuzor cuvintele oamenilor muți!
Postat la: 19.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Aproape o treime dintre oameni suferă de cel puţin o tulburare a vocii în timpul vieţii, potrivit unui nou studiu. Însă, cu ajutorul unui mic plasture adeziv, aceştia ar putea într-o zi să vorbească din nou, folosind inteligenţa artificială (AI) care citeşte mişcările muşchilor gâtului pentru a le transforma în cuvinte, au anunţat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din California.
Plasturele este activat exclusiv de mişcările muşchilor, potrivit cercetătorilor americani care au publicat marţi un articol în revista Nature Communications, în care descriu prototipul dispozitivului pentru reabilitare vocală. Fixat pe piele, plasturele converteşte mişcările muşchilor laringelui în semnale electrice, care sunt la rândul lor traduse în vorbire de un algoritm de învăţare automată, o formă de inteligenţă artificială.
Apoi, un difuzor redă propoziţiile pe care persoana respectivă intenţionează să le rostească. În prezent, prototipul poate transmite doar anumite fraze preînregistrate. În mod esenţial, plasturele funcţionează fără a fi nevoie să capteze vibraţiile corzilor vocale ale unei persoane, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la restabilirea vorbirii persoanelor cu afecţiuni ale corzilor vocale, a declarat autorul principal al studiului, Ziyuan Che, de la Universitatea din California, Los Angeles.
Tratamentele existente pentru problemele grave ale vocii, cum ar fi dispozitivele portabile de tip electrolaringe, pot fi „incomode, inconfortabile sau invazive", au spus cercetătorii. Plasturele rezistent la apă are aproximativ mărimea unei monede mari şi cântăreşte doar şapte grame. Textura sa poate fi comparată cu cea a unei mănuşi de cauciuc. Pentru a testa dispozitivul, opt voluntari fără tulburări de voce au fost rugaţi să vorbească sau să şoptească cinci propoziţii, printre care „Crăciun fericit", „Te iubesc" sau „Nu am încredere în tine".
Ei au citit frazele în timp ce stăteau în picioare, mergeau şi alergau, pentru a arăta că plasturele funcţionează şi în mişcare. Potrivit studiului, dispozitivul a indicat cu exactitate ceea ce spuneau voluntarii în aproximativ 95% din timp. Unele cuvinte care acţionează mişcarea muşchilor gâtului într-un mod similar - cum ar fi verbul „a face" („to make", în engl) şi numele propriu „Mark" ar putea face dificil pentru plasture să distingă între ele, spun cercetătorii. Dar aceste două cuvinte apar de obicei într-o propoziţie lungă, cum ar fi „Mă duc să pregătesc cina (to make)" sau „Ce mai faci Mark?", explică ei.
Acest lucru permite dispozitivului - care traduce şi propoziţii, nu doar cuvinte - să sesizeze contextul. Echipa a avertizat că prototipul se află încă la ani distanţă de momentul în care va fi disponibil pentru pacienţi. Şi toate propoziţiile care pot fi redate în prezent de dispozitiv trebuie să fie preînregistrate, ceea ce „ar limita aplicabilitatea dispozitivului", au menţionat ei. Totuşi, cercetătorii sunt convinşi că, în viitor, algoritmi mai avansaţi vor permite plasturelui să traducă mişcările muşchilor laringelui „fără a fi nevoie de preînregistrarea semnalelor vocale".
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
ANAF îi ia în vizor pe românii care nu își declară veniturile
Toate veniturile trebuie declarate la ANAF. Cât vine vorba despre venituri, vorbim despre banii proveniți din dividende, criptomonede, acțiuni și depozite bancare. Inclusiv cei care au deschis un depozit la bancă trebuie să raporteze acest lucru în cazul în care există o dobândă. Totodată, se mai modifică și alte aspecte importante.
-
Povestea neștiută a celei mai vechi tăblițe cu cele Zece Porunci: A fost vândută pe o sumă colosală
Pea mai veche tăbliţă cunoscută, inscripţionată cu cele Zece Porunci din Vechiul Testament, a fost vândută cu 5,04 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării sale maxime.
-
Politico fac e o analiză decisivă: Al treilea război mondial este deja în desfășurare!
Dacă ați fi mers pe linia frontului în primele săptămâni ale războiului din Ucraina, ați fi putut auzi strigăte în ucraineană și rusă, poate amestecate cu voci care vorbeau limbi regionale precum buryat și cecenă, scrie POLITICO.
-
Ce au decis judecătorii CAB în dosarul Călin Georgescu-anularea alegerilor prezidențiale - Fostul candidat independent a fost prezent în instanță
Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a acordat un nou termen în procesul Călin Georgescu-anularea alegrilor prezidențiale, pentru 13 ianuarie 2025, pentru când se citează părţile, prin poştă şi prin mail sau fax
-
Candidatul comun zice că nu există nicio legătură între el și partidele de la guvernare. Crin Antonescu și-a anunțat demisia din PNL
Noiua coaliție guvernamentală, formată din PSD, PNL, UDMR și minoritățile naționale, a anunțat astăzi asumarea unui candidat comun la alegerile prezidențiale de anul viitor, în persoana lui Crin Antonescu. Fostul lider al liberalilor a spus că a acceptat propunerea partidelor de a fi candidatul comun la alegerile prezidențiale viitoare.
-
Răsturnare de situație: Care a fost, de fapt, cauza decesului actorului Mircea Diaconu - Fiica acestuia, mărturii emoționante
Marele actor Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar 10 zile înainte de a împlini 75 de ani. Se știa că acesta se confrunta de ceva vreme cu o boală incurabilă, iar ultimele sale momente le-a petrecut pe un pat în Spitalul Fundeni.
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu