Inteligențele Artificiale vor ajunge să se antreneze reciproc: "Nu suntem nici pe departe aproape de superinteligență"
Postat la: 17.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

ChatGPT a explodat în lume în toamna anului 2022, declanșând o cursă către o inteligență artificială tot mai avansată: GPT-4, Anthropic's Claude, Google Gemini și multe altele.
Chiar ieri, OpenAI a dezvăluit un model numit Sora, cel mai recent care generează instantaneu videoclipuri scurte pornind de la indicații scrise. Dar, în ciuda tuturor demonstrațiilor și promisiunilor tehnice orbitoare, dezvoltarea tehnologiei fundamentale a încetinit, scrie The Atlantic.
Cele mai avansate și mai atrăgătoare programe de inteligență artificială, în special modelele lingvistice, au consumat cea mai mare parte a textului și a imaginilor disponibile pe internet și sunt în criză de date de instruire, resursa lor cea mai prețioasă. Acest lucru, împreună cu procesul costisitor și lent de utilizare a evaluatorilor umani pentru a dezvolta aceste sisteme, a împiedicat creșterea tehnologiei, conducând la actualizări iterative mai degrabă decât la schimbări masive de paradigmă. Companiile sunt blocate în competiție pentru milimetri de progres.
În timp ce cercetătorii încearcă să scoată apă din piatră, aceștia explorează o nouă cale de a-și îmbunătăți produsele: Folosesc mașini pentru a antrena mașini. În ultimele câteva luni, Google Deepmind, Microsoft, Amazon, Meta, Apple, OpenAI și diverse laboratoare academice au publicat cercetări care folosesc un model de inteligență artificială pentru a îmbunătăți un alt model de inteligență artificială sau chiar pe sine însuși, în multe cazuri ducând la îmbunătățiri notabile. Numeroși directori din domeniul tehnologiei au anunțat această abordare ca fiind viitorul tehnologiei.
Acesta este un scenariu pentru care ne-au pregătit nenumărate lucrări de science-fiction. Și, dus la extrem, rezultatul unei astfel de „autoînvățări" ar putea fi nimic mai puțin decât escatologic. GPT-5 ar putea să pregătească terenul pentru GPT-6, GPT-6 la rândul lui l-ar învăța pe GPT-7 și așa mai departe până când modelul va depăși inteligența umană. Unii cred că această evoluție ar avea rezultate catastrofale. În urmă cu nouă ani, directorul general al OpenAI, Sam Altman, a scris pe blog-ul său despre o inteligență artificială teoretică capabilă de „autoperfecționare recursivă" - și despre perspectiva ca aceasta să perceapă oamenii în același mod în care noi percepem bacteriile și virușii pe care îi spălăm de pe mâini.
Nu suntem nici pe departe aproape de apariția unei „superinteligențe", așa cum o numesc experții. (Altman vorbește adesea despre presupusul risc existențial al IA; o manevră eficientă de PR.) Chiar și așa, programe mai modeste care învață și învață unele de la altele ar putea să schimbe modul în care vedem lumea și concepțiile noastre de bază despre inteligența artificială.
Inteligența artificială generativă detectează deja tipare și propune teorii pe care oamenii nu le-ar putea descoperi singuri, din cantități de date mult prea mari pentru ca o persoană să le poată analiza, prin intermediul unor algoritmi interni care sunt în mare parte opaci chiar și pentru creatorii lor. Învățarea automată, dacă va avea succes, ar putea doar amplifica această problemă. Rezultatul ar putea fi un fel de inteligență neinteligibilă: modele cu un tip de inteligență, sau cel puțin capacități, pe care oamenii nu le pot înțelege cu ușurință.
Pentru a înțelege această schimbare, trebuie să înțelegem economia de bază din spatele inteligenței artificiale. Construirea tehnologiei necesită sume enorme de bani, timp și informații. Procesul începe prin alimentarea unui algoritm cu cantități enorme de date - cărți, probleme de matematică, fotografii cu subtitrări, înregistrări vocale și așa mai departe - pentru a stabili capacitățile de bază ale modelului. Cercetătorii pot apoi să îmbunătățească și să rafineze aceste abilități pre-antrenate în câteva moduri diferite. Unul dintre acestea este furnizarea de exemple specifice de sarcini bine realizate: Unui program i s-ar putea arăta 100 de întrebări de matematică cu soluții corecte. O altă metodă este un proces de încercare și eroare cunoscut sub numele de învățare prin consolidare, care implică, de obicei, operatori umani: Un om ar putea evalua răspunsurile unui chatbot din punct de vedere al sexismului, astfel încât programul să învețe să le evite pe cele considerate ofensatoare. „Învățarea prin întărire este componenta cheie a acestei noi generații de sisteme de inteligență artificială", explică Rafael Rafailov, informatician la Stanford.
Acesta nu este un sistem perfect. Două persoane diferite, sau aceeași persoană în zile diferite, pot avea judecăți incoerente. Toți acești evaluatori lucrează într-un ritm lent, în ritm uman, și necesită plată. Pe măsură ce modelele devin mai puternice, vor necesita un feedback mai sofisticat din partea unor profesioniști calificați și, prin urmare, mai bine plătiți. De exemplu, medicii ar putea fi solicitați să evalueze o inteligență artificială medicală care diagnostichează pacienții.
Este ușor de înțeles de ce autoînvățarea are un farmec deosebit. Este mai ieftin, necesită mai puțină muncă și poate da rezultate mai consistente decât feedback-ul uman. Dar automatizarea procesului de întărire vine cu riscuri. Modelele de inteligență artificială sunt deja pline de imperfecțiuni - halucinații, prejudecăți, neînțelegeri de bază ale lumii - pe care le transmit utilizatorilor prin rezultatele lor. (Într-un exemplu celebru de anul trecut, un avocat a folosit ChatGPT pentru a scrie un memoriu juridic și a ajuns să citeze cazuri care nu existau). Antrenarea sau reglarea fină a unui model cu ajutorul datelor generate de AI poate amplifica aceste defecte și poate înrăutăți programul. Anul trecut, Ilia Shumailov, pe atunci cercetător debutant la Universitatea Oxford, a cuantificat o versiune a acestui ciclu autodistructiv și l-a numit „colapsul modelului": degenerarea completă a unei inteligențe artificale.
Pentru a evita această problemă, cel mai recent val de cercetări privind IA care se autoperfecționează utilizează doar cantități mici de date sintetice, ghidate de un dezvoltator de software uman. Această abordare se bazează pe un fel de control extern, separat de IA însăși, pentru a asigura calitatea feedback-ului - poate legile fizicii, o listă de principii morale sau alte criterii independente, considerate deja adevărate. Cercetătorii au înregistrat un succes deosebit în ceea ce privește automatizarea controlului calității pentru sarcini înguste și bine definite, cum ar fi raționamentul matematic și jocurile, în care corectitudinea sau victoria oferă o modalitate simplă de evaluare a datelor sintetice.
Deepmind a folosit recent exemple generate de inteligența artificială pentru a spori capacitatea unui model de limbaj de a rezolva probleme de matematică și de codare. Dar, în aceste cazuri, IA nu învață de la o altă IA, ci mai degrabă din rezultate științifice sau alte criterii stabilite, explică Rohan Taori, un informatician de la Universitatea Stanford. În prezent, autoînvățarea se referă mai mult la „stabilirea regulilor jocului", a spus el.
Între timp, în cazurile de formare a modelelor de inteligență artificială cu abilități mai abstracte, cum ar fi scrierea pe un ton plăcut sau elaborarea de răspunsuri pe care o persoană le-ar considera utile, feedback-ul uman a rămas crucial. Cea mai îndepărtată viziune a modelelor de inteligență artificială care se antrenează singure ar fi, așadar, ca acestea să învețe să își ofere singure un feedback mai subiectiv - de exemplu, să evalueze cât de util, politicos, prozodic sau plin de prejudecăți este dialogul unui chatbot. Dar, până în prezent, în majoritatea cercetărilor, antrenarea de către modelele lingvistice de feedback a altor modele lingvistice încetează să mai funcționeze după câteva cicluri: Poate că a doua iterație a modelului se îmbunătățește, dar a treia sau a patra se plafonează sau se agravează.
La un moment dat, modelul de inteligență artificială nu face decât să consolideze abilitățile existente - devenind prea încrezător în ceea ce știe și mai puțin capabil în orice altceva. Învățarea, la urma urmei, necesită să fii expus la ceva nou. „Modelele generative de IA utilizate în prezent sunt mașini care torturează datele", conform lui Stefano Soatto, vicepreședintele departamentului de știință aplicată al diviziei de IA a Amazon Web Services. „Ele nu pot crea niciun pic de informație în plus față de datele pe care sunt antrenate".
Este posibil ca inteligența artificială să nu aibă nevoie să-și sporească capacitățile pentru a deveni neinteligibilă pentru oameni.Aceste programe sunt deja labirintice - este adesea imposibil de explicat de ce sau cum a generat un progam AI un anumit răspuns - iar dezvoltarea unui proces care să permită unei inteligențe artificale să preia inițiative a nu ar face decât să agraveze și mai mult această situație.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Papa Francisc a murit. Va fi convocat Conclavul pentru numirea unui nou Suveran Pontif
Papa Francisc a murit luni dimineața, a anunțat cardinalul Kevin Ferrell, camerlengo al Vaticanului. "La 7:35 in aceasta ...
-
Revoluția tăcută din lumea băncilor și finanțelor: Trump lovește cu tarife, capitalul global contraatacă cu inovație
Pe fondul unui climat economic involburat și al unui val de tarife impuse de administrația Trump, marile fonduri și banc ...
-
Misterul morții fraților Surugiu: În mai putin de 60 de zile, Dan, Romică și Viorel au fost răpuși fulgerător ca de un blestem
Dorohoi. Un oraș obișnuit cu trecerea liniștita a timpului, unde zilele curg destul de monoton. În ultimele doua l ...
-
Un fenomen tot mai ciudat se petrece în școli din Europa: Modelul Andrew Tate transformă băieții încă de la cele mai fragede vârste
Influencerii online, cum ar fi Andrew Tate, alimenteaza o crestere a sexismului in sala de clasa, potrivit unui nou stud ...
-
O comoară ascunsă în pământul unui oraș din România: Străzile sunt pavate cu aur
Romania are povesti care rivalizeaza cu basmele, iar una dintre cele mai fascinante se scrie in tacere, la poalele Munti ...
-
Raport secret al CIA: O navă extraterestră a atacat pe Pământ. Soldații umani, transformați instant în 'stâlpi de calcar'
Potrivit unui document declasificat al CIA, in anul 1989 sau 1990 a avut loc o batalie intre soldații Armatei Roșii a UR ...
-
Pastorală de Paști: ÎPS Teodosie spune că libertatea pe care am primit-o în dar de la Creator o folosim într-un sens negativ
În Pastorala de Sfintele Paști adresata clerului, monahilor și credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului, Î ...
-
La Casa Albă teoria scurgerii virusului Covid tinde să devină oficială în plin război comercial cu China
Casa Alba a prezentat o versiune noua paginii sale web dedicata Covid-19, care promoveaza teoria contestata a unei scurg ...
-
Medicamentul luat de mii de români zilnic, retras urgent din farmacii! Pacienții trebuie să verifice imediat cutia
Un medicament prescris frecvent pacienților cu hipertensiune arteriala a fost retras din farmacii in regim de urgența du ...
-
Un cercetător susține că universul nostru a fost creat de către extratereștri ca un experiment de laborator intergalactic
Astronomul Avi Loeb de la Universitatea Harvard avanseaza o ipoteza care ar putea parea desprinsa dintr-un roman SF. El ...
-
Lacul Morii, lacul morții - o poveste horror de la capăt de Bucuresti
Înconjurat de blocuri parasite, fabrici ruginite și buruieni care cresc printre crapaturile asfaltului, Lacul Mori ...
-
Inteligența artificială a elaborat trei scenarii cutremurătoare in urma cărora ar dispărea specia umană
Potrivit Chatbot-ul Google Bard, care a analizat un volum urias de date, traiectoria pe care ne aflam ar putea duce la d ...
-
Dreapta MAGA americană: Cum a devenit o armă ideologică a conservatorilor un simbol al "marxismului cultural" demonizat de republicani
Într-un peisaj politic tot mai fragmentat și ideologizat, numele lui Antonio Gramsci - marxist italian, intemnițat ...
-
Cu ocazia Sfintelor Paști, Jessie Baneș lansează o nouă piesă, încărcată de multă credință: „Răstignirea lui Iisus", versuri Pr. Emil Nedelea Cărămizaru
În pragul Sfintelor Paști, chiar in Vinerea Mare, artista Jessie Baneș a lansat o noua piesa, cu un mesaj evlavios ...
-
Ar putea fi sfârșitul Google: compania găsită vinovată de monopol ilegal în online. Chrome ar putea fi istorie!
Un tribunal federal din SUA a decis joi ca Google a dominat in mod ilegal doua piețe esențiale din industria publicitați ...
-
Criminolog, despre declarațiile controversate ale lui Crin Antonescu: „Sunt asemănătoare unui criminal împotriva umanității"
Criminologul Vlad Zaha, specializat in politici publice in domeniul drogurilor, subliniaza faptul ca pedeapsa capitala n ...
-
Bill Gates anunță o nouă eră: Cum va schimba AI meseriile fundamentale ale omenirii
Bill Gates subliniaza ca declinul demografic, criza forței de munca și avansul tehnologic converg intr-un moment crucial ...
-
Apple face un pas extrem de periculos: O lume în care nimic nu mai e autentic și imaginile sunt manipulate la extrem
Era in care fotografiile pot fi considerate dovezi ale realitații ar putea fi pe cale sa se incheie. Noua funcție Clean ...
-
Cât ar valora azi cei 30 de arginți pe care i-a primit Iuda în schimbul trădării lui Iisus
Cei 30 de arginți primiți de Iuda Iscarioteanul in schimbul tradarii lui Iisus Hristos raman, pana astazi, una dintre ce ...
-
Pierderea in greutate devine o banalitate: A apărut pastila specială pentru slăbit mai tare decât Ozempicul și fără efecte adverse
Pastila experimentala dezvoltata de Eli Lilly, numita orforglipron, a demonstrat efecte comparabile cu cele ale medicame ...
-
Un român a găsit o metodă ingenioasă de a păcăli sistemul caselor self pay din marile hypermarketuri
Marile magazine au introdus casele self pay ca o metoda pentru a grabi procesul de cumparaturi, iar oamenii iși scaneaza ...
-
"Ploaia sângerie" a apărut în România de Paște: Un fenomen periculos, cu efecte vizibile
În weekendul de Paște, Romania va fi lovita de "ploaia sangerie", un fenomen meteo rar pentru care este nevoie sa ...
-
Astronomii fac un anunț uluitor: semne de viață pe o planetă aflată la 124 de ani lumină distanță de Pământ
Astronomii au facut o descoperire spectaculoasa ce ar putea schimba percepția asupra vieții in Univers. Pe o planeta sit ...
-
Descoperire arheologică de proporții pe teritoriul Romaniei: totul a fost posibil cu ajutorul unor drone echipate cu laser
Tehnologia de ultima ora, in special scanarea LIDAR (Light Detection and Ranging) realizata cu ajutorul dronelor, revolu ...
-
Dealerul Maru, reținut de DIICOT. Au aparut rezultatele autopsiei! De ce s-a stins, de fapt, Rares Ion. Ce au gasit medicii
Tudor Duma, cunoscut sub porecla de Maru, a fost reținut de procurorii DIICOT in urma unui incident tragic care a șocat ...
-
Cum să te bucuri cât mai mult de grădina ta vara aceasta?
Vara este anotimpul perfect pentru a petrece timp in aer liber, iar gradina devine un spațiu esențial pentru relaxare, s ...
-
Doze letale în loc de tratament: Un medic a fost inculpat pentru uciderea a 15 dintre pacienţii săi
Un medic german a fost pus sub acuzare pentru uciderea a 15 pacienți, procurorii din Berlin susținand ca acesta a admini ...
-
După ce au gasit ca Soarele are o forma primara de constiență, ficicienii se intreba: "Este Universul viu?"
Legatura dintre conștiința și Univers este un subiect fascinant de cercetare, situat la intersecția dintre neurologie, f ...
-
Echipa „de comando digital" a Pentagonului demisionează în bloc. Șefa "SWAT a tocilarilor": „Ori murim repede, ori murim lent"
Unul dintre cele mai ambițioase experimente de modernizare tehnologica din cadrul Departamentului Apararii al SUA - Defe ...
-
Doi șefi de clan din mafia italiană, capturați de autorități. Își coordonau organizațiile într-un joc PlayStation
Carabinierii au reținut 24 de persoane in urma unei operațiuni intr-un dosar de trafic de droguri și șantaj, printre car ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu