Inteligența artificială a dat-o pe alcool: A învățat să deosebească tipurile de băuturi mai bine ca oamenii
Postat la: 20.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Un algoritm de inteligență artificială a reușit să identifice notele dominante din fiecare băutură cu o precizie mai mare decât orice expert uman, stabilind astfel originea whisky-ului, fie din SUA, fie din Scoția.
Aceasta este un pas înainte în direcția creării de sisteme automate capabile să prevadă aroma complexă de whisky doar din compoziția sa moleculară. În prezent, experții folosesc paneluri pentru a evalua miresmele specifice, precum note lemnoase, fumurii, untuoase sau caramelizate, pentru a se asigura că acestea nu variază semnificativ între serii ale aceluiași produs.
„Frumusețea acestei inteligențe artificiale este că este foarte consistentă. Avem această subiectivitate încă prezentă în experții antrenați. Nu înlocuim nasul uman cu acesta, dar sprijinim foarte mult prin eficiență și consistență", a spus Andreas Grasskamp, de la Institutul Fraunhofer pentru Inginerie de Proces și Ambalare din Freising, Germania.
Identificarea aromei unui whisky nu este o sarcină simplă. Cele mai puternice note din băutură sunt un amestec complex de chimicale care interacționează în nas și chiar se maschează unele pe altele pentru a crea o impresie aromatică specifică. Interacțiunile fac extrem de dificilă prezicerea mirosului unui whisky doar din semnătura sa chimică.
Pentru acest studiu, cercetătorii au obținut compoziția chimică a 16 whisky-uri din SUA și Scoția, inclusiv Jack Daniel's, Maker's Mark, Laphroaig și Talisker, și detalii despre aromele lor de la un panel de 11 experți. Aceste informații au fost folosite pentru a antrena algoritmi AI să prezică cele cinci arome principale și originea băuturilor din constituenții lor moleculari.
Un algoritm a avut o precizie mai mare de 90% în distingerea băuturilor din SUA de cele din Scoția, deși performanța ar putea scădea când se confruntă cu băuturi neantrenate.
În medie, a identificat cele cinci note cele mai puternice din fiecare whisky mai precis și constant decât orice individual din panelul de experți. Compușii mentol și citronellol au ajutat la identificarea whisky-urilor din SUA, care au adesea o notă caramelizată. Methyl decanoate a fost important pentru identificarea Scotch-ului, care adesea are o aromă fumurie sau medicinală.
Cercetătorii văd aplicații și în alte domenii, de la detectarea produselor contrafăcute prin discrepanțele în mirosul lor, până la găsirea celor mai bune moduri de a amesteca plastic reciclat vechi, care pot dezvolta mirosuri neplăcute, în produse noi fără a se simți mirosul.
Dr. William Peveler, lector senior în chimie la Universitatea din Glasgow, a spus că abordarea ar putea oferi mai multă „stabilitate" decât un panel de degustători umani. „Notele de aromă ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid din serie în serie sau blend în blend pe baza semnăturii chimice singure, pentru a încerca să asigure un stil constant de casă", a spus el.
Studiul a implicat doar un număr mic de whisky-uri și nu este clar cum ar performa AI atunci când se confruntă cu mai multe, a adăugat el, și cum s-ar descurca cu notele de aromă dezvoltate odată cu vârsta în butoi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
-
Baba Vanga: Predicții Îngrijorătoare pentru 2025 - „Începutul Apocalipsei"
Previziunile Babei Vanga continuă să fascineze și să înspăimânte, chiar și la aproape trei decenii de la moartea sa. Pentru anul 2025, celebra clarvăzătoare a făcut profeții alarmante, sugerând că ar putea marca „începutul apocalipsei".
-
Descoperirea finalului de an: Astronomii au găsit canale ascunse ce leagă sistemul nostru solar de alte colțuri ale universului
Sistemul nostru solar este situat într-o zonă specifică a spațiului cosmic, denumită Bula Fierbinte Locală, o regiune ce se extinde pe aproximativ 300 de ani-lumină, formată în urma mai multor explozii stelare de tip supernovă. Ultimele observații științifice au scos la iveală un detaliu extrem de important.
-
CCR a anulat alegerile degeaba: Nu Rusia, ci PNL a atacat cibernetic România in campania lui Călin Georgescu. Un document ANAF confirmă manipularea de pe TikTok
O ancheta incendiara a snoop.ro demonstreaza ca promovarea masiva a lui Calin Georgescu de pe tik-tok nu a fost un atac cibernetic rusesc.
-
Joe Biden a aprobat unul dintre ultimele sale acte și aruncă în aer relația dintre SUA și China
Preşedintele american, Joe Biden, a aprobat un ajutor militar de 571 de milioane de dolari pentru Taiwan, a anunţat vineri Casa Albă.
-
Elon Musk, mesaj exploziv, despre alegerile din România: "Cum să nu fie considerat un dictator?!"
Omul de afaceri Elon Musk, cel mai apropiat om al lui Donald Trump, a distribuit articolul unui jurnalist Reuters, care analizează situația politică din România. După ce a citit detaliile din țara noastră, Elon Musk s-a întrebat cum poate un judecător să anuleze alegerile prezidențiale și să nu fie considerat un dictator.
- Veste bună pentru clienții Hidroelectrica: facturile din octombrie și noiembrie vor fi recalculate și vor fi mai mici
-
C'est fini! Clotilde Armand a renunțat la mandatul de senator
Fostul primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, declarată incompatibilă de ÎCCJ, a renunțat vineri la mandatul de senator USR de București pe care l-a câștigat la alegerile parlamentare, după ce în urmă cu o zi a mers să-și preia mandatul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu