Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Postat la: 09.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
Este izbitor faptul că despre alegerile prezidențiale din România, câștigate în primul tur de Călin Georgescu, în care candidații din tabăra guvernamentală au eșuat, se spune că au fost manipulate masiv de Rusia. În schimb, se presupune că nu a existat nicio manipulare în alegerile parlamentare de o săptămână mai târziu, unde PSD a devenit cel mai puternic partid, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) într-o analiză publicată miercuri.
Așadar, Kremlinul și-a pus în mișcare roboții și trolii doar pentru alegerile prezidențiale, dar nu și pentru alegerile parlamentare de șapte zile mai târziu?, se întreabă jurnaliștii germani.
Ziarul subliniază că acest lucru ar fi ciudat, deoarece alegerile parlamentare sunt de fapt cele mai importante în România și că, oricine ar dori să își exercite influența la București ar face mai bine să manipuleze alegerile parlamentare în locul celor prezidențiale.
De asemenea, observă FAZ, este cel puțin ciudat faptul că algoritmii Tiktok ar fi distorsionat alegerile prezidențiale câștigate de opoziție, dar nu și alegerile parlamentare, în care forțele guvernamentale au reușit să se mențină. Este acest lucru realist?, întreabă jurnaliștii.
Ziarul menționează că în România, există și părerea că scopul PSD a fost de la bun început acela de a aduce în turul doi un candidat de extremă dreapta la președinție, altul decât al său.
Logica din spatele acestei strategii, scrie FAZ, este că omul PSD ar fi fost capabil să obțină victoria în turul al doilea în fața radicalului de dreapta, despre care se presupunea că nu era eligibil pentru majoritatea populației.
Cu toate acestea, acest calcul nu a funcționat, deoarece principalul partid de guvernământ a subestimat furia populației față de forțele consacrate. În aroganța lor, strategii partidului PSD pur și simplu nu și-ar fi putut imagina că propriul lor candidat va cădea în plasa populației, scrie ziarul german.
Acestea, observă însă jurnalistul german, sunt impresii și presupuneri, nu fapte verificabile.
Dar în România, scrie FAZ, de câteva săptămâni, o suspiciune e tot mai clară în fiecare zi: clasa conducătoare a pictat spectrul Rusiei pe perete doar pentru a distrage atenția de la propriile sale eșecuri - și pentru a avea o scuză pentru a anula un scrutin al cărui rezultat nu a fost pe placul celor aflați la putere.
Pentru a pune în context situația electorală de la București, FAZ vorbește despre deciziile instituțiilor-cheie din România și despre personajele aflate la vârful acestora.
În acest sens, ziarul îl citează pe juristul român Csongor Kuti, care scrie într-un eseu pentru portalul „Verfassungsblog" despre o „serie de decizii nefericite" ale celor șase judecători ai Curții Constituționale care „au contrazis ordinea constituțională, principiile statului de drept sau ideea de democrație".
La fel ca mulți oameni din România, Csongor Kuti se întreabă ce rol au jucat serviciile secrete românești în acest zigzag de decizii, ca o odisee, luate de Curtea Constituțională.
„Este inexplicabil și contrazice principiile statului de drept faptul că existența unor nereguli și ilegalități care au afectat întregul proces electoral a fost comunicată Consiliului Suprem de Apărare a Țării abia după primul tur de scrutin", spune Kuti.
La fel de inexplicabil este și faptul că Consiliul de Securitate condus de Iohannis a făcut publice informațiile de la servicii abia după ce Curtea Constituțională a declarat inițial valabile rezultatele alegerilor, scrie FAZ.
S-ar putea să fi ajutat faptul că PSD are în mod tradițional multe cunoștințe vechi în rândurile Curții Constituționale, cum ar fi președintele Curții Constituționale, Marian Enache, scrie publicația germană, care vorbește despre legăturile acestuia cu Securitatea, care reies din existența unui dosar de recrutare care a dispărut însă.
Ciudat, mai spune FAZ, este și rolul Autorității Electorale Permanente din România și al șefului acesteia, Toni Greblă. În acest sens, cotidianul îl citează pe reporterul Snoop Cristian Andrei, observând că Georgescu a scăpat cu afirmația că nu a cheltuit niciun leu pentru campania sa doar pentru că Autoritatea Electorală Permanentă a ascuns această informație presei și publicului.
Cum se potrivește acest lucru cu faptul că Greblă a participat la o petrecere privată cu oameni apropiați de Georgescu la sfârșitul anului 2022?, întreabă ziarul.
FAZ a discutat și cu istoricul Oliver Jens Schmitt, un cunoscător al României, despre lipsa de popularitate a lui Klaus Iohannis. Președintele, spune acesta, a fost sancționat pentru că a format o coaliție cu PSD și pentru că a dat afară din guvern forțele reformatoare.
Dar populația a fost indignată și de stilul său de viață și modul în care și-a organizat mandatul, „cu tot fastul și luxul său" - zborurile cu avioane private scumpe, renovarea luxoasă a reședinței sale viitoare și lipsa totală de transparență în gestionarea banilor contribuabililor.
El a guvernat ca un monarh, spune Schmitt.
Istoricul se întreabă de asemenea de ce Iohannis a declarat inițial că nu au existat indicii de nereguli în alegerile prezidențiale, pentru ca câteva zile mai târziu să afirme contrariul? Cum se poate ca serviciile să fi avut cunoștință de activități străine aparent răuvoitoare în legătură cu campania electorală, dar să fi informat Consiliul Național de Securitate - cel puțin oficial - doar după alegeri? Și cât de fiabile sunt indiciile unui rol decisiv al Rusiei?
„În principiu, doar serviciul de informații externe vorbește despre Rusia într-un mod foarte general", rezumă Schmitt, care recomandă ca motivele succesului lui Georgescu să nu fie căutate doar în Rusia - ci și în România.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu