Indicele UV: Niveluri explicate și cum să te protejezi
Postat la: 29.06.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Radiația ultravioletă (UV) este emisă de Soare și pătrunde în atmosfera Pământului. Unele radiații UV sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, iar razele soarelui oferă căldură și lumină. Dar echilibrul este cheia - expunerea la UV poate provoca, de asemenea, leziuni periculoase ale pielii.
Trebuie să ne controlăm expunerea, spune profesorul Dorothy Bennett, de la St George's, Universitatea din Londra, relatează BBC. UV este benefic, deoarece permite pielii noastre să producă vitamina D esențială. Acest lucru este important pentru funcționarea oaselor, a celulelor sanguine și a sistemului nostru imunitar. „Dar UV este și periculoasă, deoarece fiecare expunere la UV, în special fiecare arsură solară, crește riscul nostru de cancer de piele. „Melanomul, cel mai periculos cancer de piele, este acum al cincilea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie, creșterea continuă fiind atribuită băilor de soare", a spus ea.
Radiațiile UV promovează cancerul de piele prin deteriorarea ADN-ului din celulele pielii. De asemenea, a fost asociat cu probleme oculare, inclusiv cu cataracta. Și există tot mai multe dovezi că lumina UV poate reduce capacitatea organismului de a se apăra împotriva anumitor boli. Nivelurile radiațiilor UV variază pe parcursul zilei. Cele mai mari citiri au loc în perioada de patru ore în jurul „amiezii solare", care este atunci când soarele se află în cel mai înalt punct de pe cer - de obicei de la sfârșitul dimineții până la începutul după-amiezii.
Indexul UV (sau UVI) este o măsură internațională standard a radiațiilor ultraviolete. Valorile încep de la zero și pot crește peste 10. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare potențialul de deteriorare a pielii și a ochilor - și cu atât este mai puțin timp pentru ca un rău să apară.
Un tabel cu diferite niveluri de UV într-un bloc violet, roșu, portocaliu și verde cu sfaturi de la Organizația Mondială a Sănătății. Țările apropiate de ecuator pot experimenta niveluri UV foarte ridicate în mijlocul zilei, pe tot parcursul anului. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Nairobi din Kenya poate avea niveluri UV peste 10 pe tot parcursul anului. Mallorca, în Spania, va atinge în mod normal nouă în iunie și iulie. Dar Insulele Falkland din Atlanticul de Sud nu trec niciodată peste cinci în decembrie și ianuarie (când este vară în emisfera sudică).
Potrivit OMS, este necesară protecție solară suplimentară atunci când nivelurile sunt:
11+ (extrem de mare)
8-10 (foarte mare)
Protecția este necesară atunci când nivelurile sunt:
6-7 (mare)
3-5 (medie)
Nu este necesară protecție atunci când nivelurile sunt:
1-2 (scăzut)
Nu există nicio modalitate sigură sau sănătoasă de a te bronza, spune serviciul național de sănătate al Marii Britanii (NHS). Dacă vrei unul, doctorul Bav Shergill, de la Asociația Britanică a Dermatologilor, spune că cel mai sigur mod de a te bronza este „din sticlă" - folosirea autobronzării. „Când te bronzezi, lumina ultravioletă stimulează celulele pielii tale să producă pigment pentru a încerca să protejeze ADN-ul celulelor pielii - dar această protecție este minimă - echivalentul SP4. „Aceasta nu este deloc prea multă protecție - așa că încă poți arde foarte devreme", avertizează el.
Helen Willetts, de la BBC Weather, spune: „Pielea ta poate arde la fel de repede, indiferent dacă este la 30C sau la 20C. "Nu fi surprins în zilele înnorate. UV va pătrunde în continuare în norii subțiri - așa că, chiar dacă nu crezi că este atât de însorit, poți să arzi în continuare." Cantitatea de UV care ajunge la pielea ta nu este determinată de temperatura zilnică, spune dr. Michaela Hegglin, de la Departamentul de Meteorologie al Universității Reading. „Nivelurile UV într-o zi de sfârșit de aprilie luminoasă și avântată în Marea Britanie va fi aproximativ la fel ca într-o zi caldă și însorită din august".
Expunerea neprotejată la razele UV joacă un rol substanțial în îmbătrânirea pielii - descompunând fibrele de colagen și elastină din pielea sănătoasă. Acest lucru contribuie la formarea ridurilor și a pliurilor slăbite. De asemenea, razele soarelui usucă pielea, făcând-o aspră și piele. Cercetările globale arată că oamenilor le lipsesc adesea părți ale corpului atunci când se pun cu protecție solară, avertizează doctorul Shergill.
„Oamenii uită adesea să includă partea nasului cu ochiul - unde am văzut o mulțime de cancer de piele", spune el. Alte zone includ șanțul din partea laterală a nasului și în obraz, tâmple și partea superioară a pieptului. Ca ghid, adulții ar trebui să urmărească să aplice aproximativ șase până la opt lingurițe de protecție solară dacă acoperă întregul corp. Indiferent de culoarea pielii - riscul de afectare a ochilor și de potențiale efecte nocive asupra sistemului imunitar rămâne.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Există bani care ar putea fi ai tăi: 10 lucruri pe care nu știai că ChatGPT le poate face
Majoritatea oamenilor se limitează la utilizările de bază ale ChatGPT. Îl folosesc pentru postări pe rețelele sociale și schițe de e-mailuri, adresează întrebări simple și primesc răspunsuri simple. Renunță după câteva încercări. Dar potențialul de productivitate este imens, iar cu câteva idei ingenioase poți face mult mai mult.
-
Bătălia pentru Arctica! După Groenlanda, SUA vrea să preia o fostă bază norvegiană subterană: Locaţia vorbeşte de la sine
Donald Trump, care preia funcţia la 20 ianuarie, a descris controlul SUA asupra Groenlandei, un teritoriu danez semi-autonom, drept o „necesitate absolută". De data aceasta, Marina SUA dorește să se întoarcă la o fostă bază a Marinei Regale Norvegiene, care ar putea servi drept punct de sprijin convenabil pentru operaţiunile submarine din Arctica, arată War Zone.
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu