Incepe tămbălăul: UE detașează la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride din partea Federației Ruse
Postat la: 12.04.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Uniunea Europeană va detașa la Chișinău o echipă de răspuns rapid la amenințările hibride cu care se confruntă Republica Moldova, iar Regatului Țărilor de Jos va oferi statului nostru un sprijin financiar în valoare de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor publice.
„Cunoaștem că Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu amenințări hibride din partea Federației Ruse. Iată de ce am discutat despre detașarea unei echipe UE de răspuns rapid la amenințările hibride. Securitatea cibernetică este un element-cheie, în special în asigurarea unor alegeri corecte, libere și sigure, care vor avea loc în curând în Republica Moldova. De asemenea, am menționat că vom intensifica cooperarea cu Misiunea de Parteneriat a Uniunii Europene în Moldova (MPUE) și vom oferi un sprijin financiar de 4 milioane de euro pentru sporirea rezilienței instituțiilor de stat ale Republicii Moldova", a anunțat astăzi la Chișinău ministra Apărării a Regatului Țărilor de Jos, Kajsa Ollongren, aflată într-o vizită oficială în Republica Moldova.
Ministra Kajsa Ollongren a apreciat discuțiile pe care le-a avut astăzi la Ministerul Apărării de la Chișinău în ceea ce privește colaborarea pe segment militar și provocările actuale de securitate, informează Ziarul Național.
„Am discutat despre cooperarea dintre Armata Națională a Republicii Moldova și cea a Regatului Țărilor de Jos. Am semnat un document bilateral de intenții privind consolidarea cooperării noastre, pe care îl considerăm un pas important. Vom continua să dezvoltăm cooperarea bilaterală și multilaterală, în particular prin intermediul Uniunii Europene. În acest sens, salutăm aprobarea recentă a celui de-al 4-lea pachet de asistență din partea Uniunii Europene, în cadrul Instrumentului European pentru Pace, pentru Republica Moldova. Regatul Țărilor de Jos susține această decizie și va continua să ofere sprijin la acest capitol și în viitor", a spus ministra Ollongren, în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.
Ministrul Nosatîi a apreciat deschiderea Regatului Țărilor de Jos de a consolida relațiile de colaborare pentru menținerea păcii și securității regionale și internaționale.
Cei doi miniștri au discutat despre situația actuală de securitate regională, în special în bazinul Mării Negre, despre obiectivele strategice de dezvoltare a R. Moldova, precum și despre contribuția Regatului Țărilor de Jos la pregătirea profesională a efectivului Armatei Naționale în cadrul programelor educaționale și cursurilor de instruire în școlile neerlandeze de profil.
„Ne dorim capabilități de apărare la standarde europene, pentru a ne îndeplini misiunile constituționale, a contribui la eforturile internaționale de menținere a păcii și, totodată, pentru a deveni rezilienți la provocările hibride cu care se confruntă republica noastră. Ne bucură faptul că Olanda se numără printre partenerii noștri de încredere care ne oferă asistență și în această direcți. Prin întărirea relațiilor noastre de cooperare, contribuim împreună nu doar la îmbunătățirea situației la capitolul apărare și securitate, ci și la crearea unui mediu stabil, sigur și prosper pentru cetățenii Republicii Moldova. Mizăm în continuare pe sprijinul Regatului Țărilor de Jos în realizarea acestor obiective", a precizat ministrul Apărării de la Chișinău, Anatolie Nosatîi.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Reacția furioasă a lui Biden: Mandatele de arestare emise de CPI sunt "scandaloase"!
Joe Biden, președintele Statelor Unite, a descris ca „scandaloase" mandatele de arestare emise de Curtea Penală Internațională (CPI) pentru premierul și ministrul apărării din Israel, conform unui comunicat al Casei Albe.
-
Donald Trump, Viktor Orban și Marcel Ciolacu au avut o convorbire telefonică
Președintele ales al SUA, Donald Trump, premierul maghiar Viktor Orban și premierul român Marcel Ciolacu au purtat, vineri, o convorbire telefonică de aproximativ 30 de minute.
-
Greenpeace câștigă procesul împotriva mega proiectului Neptun Deep: Pericol major în Marea Neagră
Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep.
-
Anunț făcut de fostul șef al armatei ucrainene: Al Treilea Război Mondial a început deja
Valerii Zalujnîi, fostul comandant-șef al Ucrainei și actual ambasador în Marea Britanie, a susținut că al treilea război mondial este în desfășurare. Vorbind la ceremonia de decernare a premiului Ukrainska Pravda-100 din 20 noiembrie, Zalujnîi a subliniat implicarea directă a aliaților Rusiei în războiul împotriva Ucrainei ca dovadă a unui conflict global.
-
Descoperire de proporții pe o plajă din Bulgaria: clienții unui bar mâncau pe un artefact sinistru, modificat pentru a părea că este doar o masă
Un sarcofag roman de o valoare inestimabilă, un sarcofag roman vechi de circa 1.700 de ani, a fost descoperit într-un mod cu totul neobișnuit pe o plajă din Bulgaria.
-
Rețeta "Bilic" - toată lumea slăbește, e universală și dă un restart metabolic
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a postat pe o rețea socială o dietă cu ajutorul căreia promite că "veți fi în formă maximă de Sărbători". Dieta trebuie ținută cel puțin trei săptămâni, dar pentru rezultate pe termen lung, perioada recomandată este de trei luni.
-
Rusia vrea o nouă ordine mondială și fragmentarea Ucrainei într-un plan secret adresat SUA
Rusia intenționează să prezinte Statelor Unite un plan detaliat pentru conturarea unei noi ordini mondiale până în anul 2045, plan care ar include, printre altele, divizarea Ucrainei în trei regiuni distincte, conform informațiilor publicate de Interfax Ucraina, care citează surse din cadrul serviciilor de informații ucrainene.
-
S-a instituit "taxa pe țeavă": Proprietarii cu centrale termice plătesc o taxă nouă și nu e deloc mică
Președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, Radu Opaina, explică faptul că în primele facturi din această iarnă a fost inclusă și "taxa pe țeavă". Toate apartamentele dintr-un bloc, inclusiv cei care au centrală termică, trebuie să plătească o cotă comună de 50% din factura de energie a blocului pentru că țevile trec și prin apartamentul lor.
-
Istoria lumii ar putea fi rescrisă, după descoperirea celui mai vechi alfabet din lume: Schimbă tot ce știam despre originea scrierii
A fost găsit cel mai vechi alfabet din lume. Este vorba despre un text antic de 4.400 de ani, găsit pe cilindri de lut într-un mormânt din Siria. Această descoperire ar putea schimba tot ce știam despre originile scrisului.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Ucrainienii cuceresc pas cu pas școlile românești. Bucureștiul tace
- 2.Germania se afă într-o pană de curent ecologic cu consecințe uriașe: Se prăbușeste intregul proiect REPowerUE
- 3.Urmărirea locației telefoanelor a scăpat de sub control. Iată cum să te aperi
- 4.Congresul SUA vrea să interzică părți din Biblie care menționează că Iisus Hristos a fost ucis de evrei
- 5.S-a impus taxă pentru românii care scot bani cash de la bancomate! Iată care este motivul
- 6.Șoșoacă: "Pe Simion l-am prins in pat cu șoferul la hotel. Aveam cameră perete-n perete cu el, nu e prea straight, dimpotrivă!" VIDEO
- 7.Cea mai intrigantă teorie a conspirației: O carte scrisă la anul 1896 ar dovedi că Donald Trump e Ultimul Presedinte al SUA inainte de Sfârșitul Lumii
- 8.Regele Charles e somat să facă un anunț istoric înainte ca grupul condus de Mark Zuckerberg să bulverseze omenirea
- 9.Canada începe eutanasierea victimelor vaccinului COVID-19. Medicii din Ontario au omorât asistat in primul caz al unei comisii speciale
- 10.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu