Incălzirea globală s-a fâsâit! Sistemul AMOC este în pragul colapsului: Europa va îngheța ca la Polul Nord. Omenirea va fi de nerecunoscut
Postat la: 04.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință au arătat, într-un nou studiu, că un sistem vital de curenți din Oceanul Atlantic, care influențează vremea din întreaga lume, ar putea colapsa încă de la sfârșitul anilor 2030 - un dezastru la scară planetară care ar transforma vremea și clima.
Europa și SUA vor fi extrem de afectate, pentru că ghețarii vor avea o cu totul altă circulație, iar pe "Bătrânul Continent" temperaturile vor fi extrem de scăzute, informează CNN.
În ultimii ani, mai multe studii au sugerat că sistemul crucial - Atlantic Meridional Overturning Circulation sau AMOC - ar putea fi pe cale să se prăbușească, slăbit de temperaturile mai ridicate ale oceanelor și de salinitatea perturbată cauzate de schimbările climatice induse de om.
Dar noua cercetare, care este în curs de evaluare inter pares și nu a fost încă publicată într-o revistă, utilizează un model de ultimă generație pentru a estima când ar putea să se prăbușească, sugerând că o oprire ar putea avea loc între 2037 și 2064.
Această cercetare sugerează că este mai probabil să se prăbușească până în 2050.
"Acest lucru este cu adevărat îngrijorător", a declarat René van Westen, cercetător marin și atmosferic la Universitatea din Utrecht din Țările de Jos și coautor al studiului.
„Acest lucru este cu adevărat îngrijorător. Toate efectele secundare negative ale schimbărilor climatice vor continua, cum ar fi mai multe valuri de căldură, mai multe secete, mai multe inundații. Dacă are loc acest colaps atunci clima va deveni și mai distorsionată", a declarat Rene van Westen, cercetător la Universitatea din Utrecht din Olanda și coautor al studiului.
Ca o bandă transportoare, AMOC trage apa caldă de suprafață din emisfera sudică și tropice și o distribuie în Atlanticul de Nord rece. Apa mai rece și mai sărată se scufundă și curge spre sud. Mecanismul împiedică supraîncălzirea unor părți ale emisferei sudice și o parte a emisferei nordice să se răcească prea mult, distribuind în același timp nutrienți care susțin viața în ecosistemele marine.
Impactul unui colaps AMOC ar face de nerecunoscut unele părți ale lumii.
În deceniile de după un eventual colaps, gheața arctică ar începe să se îndrepte spre sud și, după 100 de ani, s-ar extinde până la coasta de sud a Angliei. Temperatura medie a Europei ar scădea, la fel și cea din America de Nord. Pădurea tropicală amazoniană s-ar confrunta cu o inversare completă a anotimpurilor sale.
Un colaps al AMOC „este un pericol foarte mare și trebuie să facem tot ce putem pentru a evita acest lucru", a declarat Stefan Rahmstorf, oceanograf la Universitatea Potsdam din Germania.
Pentru a ajunge la concluziile lor, oamenii de știință din Utrecht au folosit modele de ultimă generație și pentru prima dată au identificat o zonă din Oceanul Atlantic de Sud ca fiind locul optim pentru a monitoriza schimbările și pentru a utiliza datele. Ei au analizat temperaturile și salinitatea oceanelor de acolo pentru a întări predicțiile anterioare cu privire la momentul în care AMOC ar putea ajunge la punctul său critic.
„Până acum câțiva ani, ne intrebam dacă acest lucru se va întâmpla, ca un fel de risc cu probabilitate scăzută și impact ridicat. Și acum pare că sunt tot mai multe șanse ca acest fenomen să aibă loc. Acum oamenii încep să se întrebe când se va întâmpla", a declarat Rahmstorf pentru CNN.
Rahmstorf a spus că în urmă cu aproximativ cinci ani ar fi fost de acord că un colaps AMOC în acest secol este puțin probabil, deși chiar și un risc de 10% este încă inacceptabil de mare „pentru un impact catastrofal de o asemenea magnitudine".
„Există acum cinci lucrări care au sugerat că s-ar putea întâmpla în acest secol sau chiar înainte de mijlocul secolului. Evaluarea mea generală este acum că riscul de a depăși punctul critic în acest secol este probabil chiar mai mare de 50%", a spus Rahmstof.
În timp ce progresele în cercetarea AMOC au fost rapide și modelele care încearcă să prezică prăbușirea sa au avansat cu viteza fulgerului, acestea nu sunt încă lipsite de probleme.
De exemplu, modelele nu iau în considerare un factor critic în dispariția AMOC - topirea gheții din Groenlanda. Cantități masive de apă dulce se scurg de pe stratul de gheață și se varsă în Atlanticul de Nord, ceea ce perturbă una dintre forțele motrice ale circulației: sarea.
„Primim deja un aflux uriaș de apă dulce în Atlanticul de Nord, ceea ce va perturba complet sistemul", a spus Rahmstorf.
Acest decalaj de cercetare înseamnă că predicțiile ar putea subestima cât de curând sau rapid va avea loc un astfel de colaps, a mai spus Rahmstof.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Elon Musk începe Operațiunea "Resetarea": Prima mare instituție care va intra în malaxor
Omul de afaceri Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume şi persoana desemnată de viitorul preşedinte al SUA, Donald Trump, cu reformarea administraţiei publice, a luat la ţintă Rezerva Federală americană.
-
Trădare, dar să știm și noi: 21 de parlamentari suveraniști au votat pentru noua coaliție pro europeană
Blocul suveranist suferă o lovitură extrem de grea, la primul mare test din Parlament. La votul pentru președinții Senatului și Camerei Deputaților, 21 de parlamentari care nu pot fi decât din AUR, POT sau SOS România au votat alături de coaliția pro europeană formată din PSD, PNL, UDMR și Minoritățile Naționale.
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu