Impozitul pe proprietate, complet diferit din 2025. Cum arată noua formulă de calcul care ar putea tripla datoriile românilor către stat
Postat la: 09.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

Impozitul pe proprietate pentru locuințele românilor va suferi modificări fundamentale din 2025, potrivit modificărilor impuse de către Legea nr. 370/2022, care a ratificat și păstrarea intactă a formulei de calcul pentru 2023 și 2024.
Diferența majoră în felul în care se vor calcula impozitele pe locuință stă în faptul că proprietarii trebuie să se pregătească să plătească o taxă în funcție de valoarea de piață a imobilului, în loc de criteriul suprafeței, cum este cazul în prezent. Calcule făcute de jurnaliști și economiști plasează astfel noile impozite la cote triple în anumite cazuri pentru ce vor avea românii de plată începând de anul următor.
Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice a fost legiferat de un act normativ publicat în Monitorul Oficial în 2022. Legea 370/2022, care a intrat în vigoare pe 23 decembrie 2022, prevede o păstrare a regulilor actuale pentru impozitul local pe clădiri pentru 2023 și 2024 și modificarea sistemului de calcul începând din 2025.
In cazul persoanelor fizice se păstrează anul acesta regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale, clădirile nerezidențiale și clădirile mixte. Mai exact, în 2024, se aplică o cotă între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, aceasta determinându-se prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457), cu mențiunea că în general, legea prevede că valoarea impozabilă a clădirii este ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare.
Începând cu anul 2025, însă, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale), arată sursa citată.
Pentru persoanele juridice, în 2024 sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă, prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani, arată legea nr. 370/2022.
Și în cazul companiilor, impozitul se va calcula, din 2025, prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii, aceasta determinându-se prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Incepând cu 2023, a fost introdusă posibilitatea consiliilor locale de a scuti sau a reduce impozitul pentru locuințele noi sau reabilitate la care se fac lucrări de eficientizare energetică, pentru care s-au instalat sisteme de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice sau pentru care s-au făcut sisteme ecologice certificate pentru colectarea și tratarea apelor uzate rezultate din consumul propriu. Facilitatea se aplică (dacă se introduce la nivel de localitate, din moment ce e opțională) numai celor care au suportat din bani proprii cheltuielile necesare. Măsura este la punctul 13 de la articolul I din Legea 370/2022, potrivit sursei citate.
Valoarea unui apartament cu 2 camere, de 50 mp, construit într-un bloc nou este în medie de 150.000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă, de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 de lei - aproape de 3 ori mai mult decât în prezent. Totodată, în cazul capitalei, impozitul pentru un apartament de 3 camere dintr-un bloc situat în Bucureşti e de peste 300 de lei pentru o locuință considerată a valorând 120.000 de euro, așadar de anul viitor taxa s-ar putea dubla. Românii care deţin proprietăţi scumpe vor plăti însă cel mai mult. Impozitul pentru o vilă din centrul Capitalei în valoare de 4 milioane de euro va fi de 4.000 euro, adică 20.000 lei pe an, spun jurnaliștii.
Măsura ar fi menită să aducă mai mulţi bani la bugetele locale. În acest context, anul trecut, administraţiile locale au avut venituri de 130 de miliarde de lei, din care doar 8 miliarde din impozitele pe proprietăti. Astfel, până în 2025, statul trebuie să stabilească şi care este valoarea de piaţă a locuinţelor. Pentru a face acest lucru, Ministerul finanțelor pregăteşte un sistem informatic nou cu bani europeni.
Apartamentele de vânzare din România au fost cu 9% mai scumpe la început de 2024 față de ianuarie 2023, cu toate că prețurile medii rămân relativ similare cu cele din luna decembrie 2023. Deși rămâne de văzut cum va evolua piața imobiliară până la introducerea cu titlu obligatoriu a noului sistem de calcul a impozitului pe locuință, prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 10% în luna ianuarie 2024 față de ianuarie 2023, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 8%.
În București, prețurile medii pentru vânzarea apartamentelor vechi sunt mai ridicate decât cele ale apartamentelor noi. Astfel, prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a ajuns, în ianuarie 2024, la 1.705 euro/metru pătrat, un preț cu 10% mai ridicat față de aceeași lună a anului anterior și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.732 euro/metru pătrat, cu 9% mai ridicat față de luna ianuarie a anului trecut și cu 3% mai mare față de luna decembrie 2023.
În Cluj, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.596 euro/metru pătrat în ianuarie 2024, cu 7% mai ridicat comparativ cu ianuarie 2023. Apartamentele vechi din Cluj-Napoca au avut un preț mediu de cerere de 2.560 euro/metru pătrat, cu 11% mai ridicat decât în aceeași lună a anului anterior. La o distanță considerabilă de preț, prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi și vechi în Iași a fost de 1.521 euro/metru pătrat. Prețurile apartamentelor noi au înregistrat o creștere medie de 9%, în timp ce apartamentele vechi au înregistrat o majorare de 11%, comparativ cu luna ianuarie 2023.
În Timișoara, prețul mediu pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a fost de 1.542 euro, cu 3% mai ridicat față de aceeași lună a anului 2023. La apartamentele vechi observându-se o creștere de 8%, până la 1.532 euro/metru pătrat.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Harvard e prima instituție majoră din SUA care îl sfidează pe Trump printr-o scrisoare care a făcut înconjurul lumii
„Niciun guvern - indiferent de partidul care se afla la putere - nu trebuie sa dicteze ce pot preda universitațile ...
-
Un adolescent satanist din SUA și-a ucis părinții: Plănuia să îl omoare și pe Donald Trump
Un adolescent, Nikita Casap, in varsta de 17 ani din statul american Wisconsin este acuzat de faptul ca si-a ucis mama s ...
-
Un nou scandal Pfizer după probleme grave în studiile clinice: Gigantul Big Pharma oprește cel mai promițător tratament anti-obezitate
Pfizer a decis sa opreasca dezvoltarea unei pastile pentru slabit, o lovitura majora pe o piața extrem de profitabila. D ...
-
TROOPER anunță lansarea unui nou album de studio: "NEUITATE". Lansarea va avea loc în cadrul concertului aniversar "Trooper30"
TROOPER se pregatește sa iși bucure fanii cu un nou album de studio, intitulat "Neuitate", care va fi lansat pe 30 mai, ...
-
Big Bang-ul e greșit: fizicienii cred că au descoperit un detaliu care va zgudui lumea științei
Timp de decenii, oamenii de știința au considerat Big Bang-ul drept punctul de plecare al spațiului și timpului. Î ...
-
NATO a cumpărat Maven, un sistem militar AI de ultimă generație, de la omul lui Trump
NATO a cumparat un sistem militar bazat pe AI (inteligența artificiala) de la Palantir, compania americana de software c ...
-
În Săptămâna Patimilor, Vasile Bănescu lansează o critică la adresa unor preoți: "Ce ar face Iisus astăzi, dacă ar reveni și intra în unele biserici?"
Vasile Banescu, fost purtator de cuvant al BOR, in prezent membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), tran ...
-
Un jurnalist de investigatie de la ziarul Incomod din Prahova acuza abuzuri ale procurorilor din "Republica" Ploiești
Redam in cele ce urmeaza cele semnalate de jurnalistul din Prahova intr-o scrisoare deschisa, pe care le aducem la randu ...
-
„Gaura Neagră": Presa occidentală, speriată de ultimul submarin rusesc
Submarinul din clasa "Paltus" ramane o amenințare pentru navele NATO. De cateva decenii, submarinul rusesc din seria "Pa ...
-
Der Spiegel: Armamentul german, aproape inutil în Ucraina
Armele germane sunt folosite doar parțial, așa cum au demonstrat operațiunile militare din Ucraina, scrie Der ...
-
Lista completă a medicamentelor care te pot lăsa fără permis de conducere
În plenul Senatului va fi dezbatuta și modificata legea substanțelor care te pot lasa fara permis de conducere. Un ...
-
Este oficial: GPT-4.5 este primul model de inteligență artificială care trece un test Turing autentic!
În noul studiu, publicat la 31 martie in baza de date arXiv preprint, dar care nu a fost inca revizuit de colegi, ...
-
A fost prins bărbatul care a dat lovitura secolului: Jaf de aproape 2 miliarde de dolari
Un fugar indian, acuzat de o frauda bancara de aproape 2 miliarde de dolari, a fost prins in Belgia. Frauda s-a produs i ...
-
Cum loveste China în gealații lui Trump din Big Tech: O mare criză stă să explodeze la nivel mondial după oprirea unor exporturi esentiale
China a suspendat exporturile anumitor minerale, care sunt cruciale pentru industria auto, industria semiconductorilor ș ...
-
O nouă criză la nivel global: Apa dulce a Pământului dispare. Omenirea e pe cale sa moară de sete iar un litru de apă ar putea costa o avere
Activitatea umana din epoca Antropocenului a modificat dramatic ciclul oxigenului in rauri și lacuri, acestea consumand ...
-
S-au dus naibii și miturile despre alcool: Consumul redus de băutură poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare
Consumul redus de alcool poate crește riscul de cancer și boli cardiovasculare, potrivit unui nou studiu. Cercetarea, re ...
-
Profituri uriase pe spinarea cetatenilor, Ciolacu se face ca nu vede: Prețurile asigurărilor RCA au explodat în ciuda plafonării guvernamentale
Tarifele pentru polițele RCA au inregistrat creșteri accentuate in ultima perioada, deși, teoretic, acestea sunt plafona ...
-
În Germania s-a experimentat „venitul minim garantat". Concluziile dupa 3 ani
Timp de trei ani, 122 de persoane au primit lunar și necondiționat suma de 1.200 de euro, ca parte a unui experiment men ...
-
Medicii n-au mai văzut asa ceva: a ajuns la urgențe după ce mâna iubitei i-a rămas blocată în gură
Medicii de la un spital din Jilin, China, au raportat recent unul dintre cele mai bizare cazuri de pana acum - o femeie ...
-
Ultimul zbor al elicopterului N216MH: o poveste începută cu zâmbete și sfârșită în apele învolburate ale râului Hudson
Lionel Carles, soția și fiul sau mic au sosit miercuri din Nisa, Franța, cu o lista de lucruri de vazut și de facut in N ...
-
Ultima teorie a conspirației sau cea mai sinistră realitate: Trump ar putea declara legea marțială în SUA de Paște
Președintele american Donald Trump ar urma sa invoce Legea Insurecției și apoi sa declare legea marțiala in Statele Unit ...
-
Verdictul neașteptat dat de nutriționist unei femei care vrea să slăbească 14 kilograme: nu pierde în greutate pentru că nu mănâncă suficient. Meniul zilnic recomandat
O femeie care are un stil de viața sedentar vrea sa piarda in greutate și sa iși imbunatațeasca sanatatea cardiovascular ...
-
Piețele tremură, moneda euro strălucește: Europa este percepută acum drept un refugiu sigur în haosul economic global
Euro a devenit castigatorul neasteptat al recentelor turbulente de pe pietele financiare provocate de tarifele comercial ...
-
Schema lui David Icke: Cine conduce in realitate lumea in acest moment al crizelor globale
Cel mai cunoscut adept al teoriilor conspiratiei, britanicul David Icke, a facut recent o schema in care se arata conexi ...
-
Dezactivarea internetului pe smartphone poate inversa îmbătrânirea creierului. Retelele sociale tâmpesc cel mai mult
Cum ar fi daca cheia unei concentrari mai ascuțite și a unui creier mai tanar nu ar fi un supliment sau o aplicație, ci ...
-
Culoarea mov nu există! Oamenii de știință spun că este doar o iluzie optică inventată de creierul nostru
Culoarea violet a fost mult timp un simbol al regalitații, creativitații și misterului. Dar, potrivit științei, este și ...
-
Designul minimalist si plitele incorporabile - functiile de care ai nevoie
Daca esti in cautarea unei solutii elegante si functionale pentru bucataria ta, plita incorporabila potrivita poate face ...
-
Cum sa intretii o bucatarie fara mirosuri in sezonul cald: Sfaturi si trucuri
In sezonul cald, bucataria poate deveni adesea un spatiu provocator din cauza mirosurilor persistente rezultate din gati ...
-
Medicii tineri si dăruiti meseriei ne pleacă din țară că nu mai au loc de șpăgari. Inca patru medici prinsi cu mită sunt urmăriti penal
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Iași au dispus efectuarea urmaririi penale fața de patru me ...
-
Ce este arbitrajul în pariuri și cum poți profita de el?
Pariurile ofera o mulțime de surprize. De fapt, dincolo de ideea de profit, tocmai aceasta componenta a surprizei ar tre ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu