Țițeiul se ieftinește în 2024, dar românii vor plăti mai mult la pompă. Cum afectează Ordonanța Trenuleț accizele pentru anul viitor
Postat la: 26.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Grupul bancar american Goldman Sachs și-a redus estimările pentru prețul Brent al țițeiul în 2024 cu 10 dolari pe baril, prognoza ajungând la intervalul de 70-90 de dolari. Economiștii au conchis că producția puternică din SUA va modera orice creștere a prețurilor petrolului.
Deși contextul oferit de bancheri delimitează niște condiții stabile ale prețului țițeiului pentru 2024, noile accize introduse pentru tarifele benzinei și motorinei pe piața românească vor face ca orice scădere a prețului combustibilului nerafinat să nu se traducă în ieftiniri la pompă.
Conform ultimei Ordonanțe de Urgență publicată în Monitorul Oficial vineri, supranumită în presă Ordonanța „Trenuleț", începând cu 1 ianuarie 2024, va fi aplicată o majorare a accizelor pe benzină și motorină, calculată pe baza unui algoritm al creșterii prețurilor de consum. Mai precis, accizele vor fi majorate cu 50% din creșterea prețurilor generale de consum, combustibilii fiind astfel influențați direct de fluctuațiile negative ale ratei inflației și a puterii de cumpărare a leului, în anul 2024.
„Totuși anticipăm prețuri care se mențin într-un interval și doar o volatilitate moderată a prețurilor în 2024. Capacitatea suplimentară disponibilă pentru a gestiona șocurile de strângere ar trebui să limiteze mișcările ascendente ale prețurilor", au spus analiștii săi într-o notă informativă emisă weekendul acesta și raportat de Reuters.
Banca de investiții se așteaptă acum ca prețul țițeiului Brent să recupereze un vârf de 85 de dolari pe baril în iunie 2024 și să aibă un preț mediu de 81/80 de dolari în 2024/2025, comparativ cu ultimul preț maxim de 92 de dolari/baril.
Țițeiul Brent se tranzacționa în jur de 77 de dolari la ora în dimineața zilei de 18 decembrie 2023, în scădere cu 20% față de maximele atinse în septembrie. În SUA, țițeiul brut West Texas Intermediate din era în jur de 72 de dolari pe baril.
Strict considerând piața americană, analiștii au declarat că se așteaptă ca producția de țiței din regiunea US Lower 48 să ajungă la 11,4 milioane de barili pe zi (mb/d) în ultimul trimestru al anului viitor și au crescut prognoza de creștere a ofertei totale de combustibili fosili din SUA pentru 2024 la 0,9 mb/d de la 0,5 mb/d anterior.
Cu toate acestea, decizia OPEC de a restrânge oferta, redresarea în China, reînnoirea stocurilor în SUA și riscul modest de recesiune ar trebui să limiteze riscul de scădere a prețurilor petrolului, a notat banca.
„Este puțin probabil ca Arabia Saudită să 'inunde' piața în 2024", au spus analiștii de la Goldman Sachs, citați de Reuters, adăugând „ne așteptăm la extinderi complete ale tăierilor OPEC+ anunțate în aprilie 2023 (1,7 mb/d) până în 2025 și ale pachetului suplimentar de 2,2 mb/d până în T2 2024."
În ediția de vineri seară a Monitorului Oficial a fost publicată o nouă ordonanță, cunoscută sub denumirea de „Ordonanța Trenuleț", care aduce noi schimbări la final de an în ceea ce privește taxarea combustibililor. Această nouă reglementare, parte a unui pachet mai amplu de măsuri fiscale și bugetare, are ca obiectiv principal consolidarea fiscală și combaterea evaziunii fiscale, potrivit spuselor Ministerului Finanțelor.
Conform acestei ordonanțe, începând cu 1 ianuarie 2024, va fi aplicată o majorare a accizelor pentru benzină și motorină Aceasta va fi calculată pe baza creșterii prețurilor de consum, determinată în septembrie 2023, comparativ cu perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. Mai precis, accizele vor fi majorate cu 50% din această creștere a prețurilor de consum.
De asemenea, Legea nr. 296/2023, care include modificări la Codul fiscal, stabilește că valoarea accizelor este reglementată de această lege și nu va fi actualizată la data tradițională de 1 aprilie. Consumatorii vor observa o creștere imediată a prețurilor combustibililor, începând cu 1 ianuarie, când acciza va fi majorată, adăugând aproximativ 6 bani la prețul fiecărui litru de combustibil.
Aceasta nu va fi singura ajustare a prețurilor pentru motorină și benzină în cursul anului. Conform strategiei stabilite, se anticipează încă două majorări ale costului combustibilului în 2024, și anume în aprilie și iulie.
Astfel, se preconizează o creștere totală de 18 bani per litru pentru benzina și de 17 bani per litru pentru motorină. Conform normei actuale, accizele la combustibili sunt ajustate anual în funcție de rata inflației. Totuși, începând cu 1 ianuarie 2024, această ajustare va fi realizată în mai multe etape, reprezentând 33% din rata inflației anuale estimată la 8,8%.
Practic, aceasta se va traduce în trei creșteri succesive ale prețurilor, programate pentru 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iulie.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
O femeie s-a dezbrăcat și a vrut să-l fure pe pruncul Iisus de la Vatican VIDEO
O activistă ucraineană Femen a încercat să fure Pruncul din scena Nașterii Domnului de la Vatican. Tânăra în vârstă de 28 de ani s-a dezbrăcat înainte de a se cațăra peste gard și de a se repezi spre șopronul din fața bazilicii, anunță Corriere della serra.
-
Părintele fondator al AI avertizează: Tehnologia ar putea duce la dispariția oamenilor în 10 ani
Profesorul Geoffrey Hinton, cunoscut ca „părintele fondator al AI", avertizează că inteligența artificială ar putea duce la dispariția umanității în următorii zece ani. El cere reglementări guvernamentale stricte, scrie The Telegraph.
-
Aici ar putea fi declanșat Al Treilea Război Mondial: au început pregătiri majore de apărare
Narva, al treilea oraș ca mărime din Estonia, se confruntă cu o creștere a provocărilor din partea Rusiei, într-un context de temeri crescânde că Moscova ar putea ataca acest oraș aflat la graniță și vulnerabil, informează Politico.
-
Bani cu nemiluita: cât încasează Andra pentru un concert de 45 de minute
Andra este una dintre cele mai îndrăgite artiste din România, iar succesul ei nu se rezumă doar la popularitatea în rândul fanilor, ci și la veniturile semnificative obținute din concertele susținute cu fonduri publice.
-
Sindromul Havana: explicațiile CIA dezamăgesc, iar Senatul SUA reacționează dur
Un raport bipartizan al Comisiei de informaţii a Senatului SUA, publicat vineri, a criticat răspunsul CIA la aşa-numitul sindrom Havana, care a creat probleme de sănătate personalului său, afirmând că multe persoane nu au primit îngrijirea adecvată.
-
O nouă pandemie ar fi dezastru: virusul gripei aviare a suferit mutaţii în organismul unui pacient
Primul caz uman grav de gripă aviară din Statele Unite este purtător al unui virus care a suferit mutaţii în interiorul organismului său pentru a se adapta la tractul respirator uman, au anunţat joi autorităţile sanitare americane.
-
Care este viteza reală a gândului uman. Suntem cu adevarat mai rapizi in prelucrarea informatiei fata de un computer?
Cercetătorii de la Universitatea Caltech au descoperit că viteza gândului uman este semnificativ mai mică decât s-a crezut anterior și considerabil inferioară vitezei medii a conexiunii la internet.
-
Putin joacă tare pe nervii noștri: Revenirea lui Trump la Casa Albă ar putea declanșa o nouă cursă nucleară - Avertisment dur lansat de la Moscova
Responsabilul cu controlul armelor din Rusia a avertizat vineri viitoarea administrație a lui Donald Trump că Moscova ia în considerare o gamă largă de măsuri posibile privind testele nucleare, din cauza poziției radicale a lui Trump în această privință.
-
Baba Vanga și Nostradamus fac aceeași predicție înfricoșătoare pentru 2025: Vine sfârșitul pentru Europa și apare "o nouă putere mondială"
Celebrii clarvăzători Baba Vanga și Nostradamus au făcut aceeași previziune înfricoșătoare pentru 2025, care spune că Europa ar s-ar putea sfârși. Legendara pereche mistică a lăsat o profeție sinistru de asemănătoare, care detaliază modul în care întregul continent ar putea fi aruncate în haos în următoarele 12 luni.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 3.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 4.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu