Hidrogenul Alb va fi noul "aur" al pietelor financiare care va salva Planeta: Doi oameni de știință au descoperit un depozit colosal
Postat la: 30.10.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
„Hidrogenul alb" - numit și „Hidrogenul de aur" - ar putea ajuta la salvarea lumii. Doi oameni de știință tocmai au descoperit unul dintre cele mai mari depozite de acest tip de combustibil.
Jacques Pironon și Phillipe De Donato, ambii directori de cercetare la Centrul Național de Cercetare Științifică din Franța, au plecat în căutarea de combustibili fosili sub pământul din nord-estul Franței, însă nu se așteptau să descopere ceva care ar putea amplifica eforturile de combatere a crizei climatice.
Cei doi cercetători evaluau cantitatea de metan din subsolul bazinului minier Lorraine cu ajutorul unei sonde specializate, „în premieră mondială", capabilă să analizeze gazele dizolvate în apa din formațiunile stâncoase aflate la mare adâncime.
Sonda a descoperit însă, la câteva sute de metri adâncime, concentrații scăzute de hidrogen. Nimic neobișnuit până aici. Surpriza a venit pe pe măsură ce sonda a mers mai adânc, când au constatat că a crescut concentrația. La 1.100 de metri adâncime, concentrația era de 14%, iar la 1.250 de metri, de 20%.
Acest lucru a fost surprinzător, a declarat Pironon, pentru că aceste concentrații în creștere indicau prezența unui rezervor mare de hidrogen dedesubt. Calculele și estimările lor arată că depozitul ar putea conține între 6 milioane și 250 de milioane de tone de hidrogen, ceea ce ar însemna că vorbim despre unul dintre cele mai mari depozite de „Hidrogen alb" descoperite vreodată, potrivit declarațiilor lui Pironon.
Interesul deja mare pentru acest gaz a crescut și mai mult odată cu această descoperire. Denumit și hidrogen „natural", „de aur" sau „geologic", Hidrogenul alb este produs sau prezent în mod natural în scoarța terestră și a devenit „un fel de Sfântul Graal al climei".
Când este ars, hidrogenul produce doar apă, ceea ce îl face foarte atractiv ca potențială sursă de energie curată pentru industrii precum aviația, transportul maritim și siderurgia, Și, deși hidrogenul este cel mai abundent element din univers, el există în general combinat cu alte molecule.
Diferitele tipuri de hidrogen au fost denumite cu ajutorul culorilor. Hidrogenul „Gri" este produs din gaz metan, iar cel „maro" din cărbune, în timp ce hidrogenul „albastru" este la fel ca cel gri, dar poluarea care încălzește planeta produsă este captată înainte de a ajunge în atmosferă.
Cel mai promițător din punct de vedere climatic este hidrogenul „verde", produs cu ajutorul energiei regenerabile, însă producția rămâne la scară mică și este costisitoare. Tocmai din aceste motive, interesul pentru hidrogenul alb, o sursă potențial abundentă și neexploatată de energie curată, s-a intensificat în ultimii ani.
„Dacă m-ați fi întrebat acum patru ani ce părere am despre hidrogenul natural, v-aș fi spus «oh, nu există»", a declarat Geoffrey Ellis, geochimist la US Geological Survey.
După recenta descoperire, oamenii de știință au înțeles însă că nu căutau unde trebuie. Isabelle Moretti, cercetător științific la Universitatea Pau et des Pays de l'Adour și la Universitatea Sorbona și expert în hidrogen alb, este, de asemenea, de părere că Hidrogenul alb este „foarte promițător".
Zeci de procese generează Hidrogen alb, dar există încă o oarecare incertitudine cu privire la modul în care se formează depozitele naturale mari.
Ellis estimează că, la nivel global, ar putea exista zeci de miliarde de tone de Hidrogen alb. Acest lucru ar fi mult mai mult decât cele 100 de milioane de tone de hidrogen produse în prezent și cele 500 de milioane de tone care se estimează că vor fi produse anual până în 2050, a spus el.
Dar, dacă doar 1% poate fi găsit și produs, acesta ar furniza 500 de milioane de tone de hidrogen pentru 200 de ani, a adăugat el.
Perspectiva este foarte tentantă pentru o serie de întreprinderi nou înființate. Natural Hydrogen Energy, o companie cu sediul în Denver fondată de geochimistul Viacheslav Zgonnik, a finalizat un foraj de explorare a hidrogenului în Nebraska în 2019 și are planuri pentru noi puțuri.
Lumea este „foarte aproape de primele proiecte comerciale. Hidrogenul natural este o soluție care ne va permite să ne punem pe picioare", a declarat Zgonnik pentru CNN.
Calculele bazate pe puțul din Mali arată că producerea hidrogenului alb ar putea costa în jur de 1 dolar pe kilogram, comparativ cu aproximativ 6 dolari pe kilogram pentru hidrogenul verde.
Totuși, Hidrogenul alb ar putea deveni rapid mai scump dacă zăcămintele mari necesită foraje mai adânci.
În ceea ce privește bazinul Lorraine, următorii pași ai lui Pironon și De Donato sunt să foreze până la 3.000 de metri adâncime, pentru a putea ști mai exact ce cantitate de Hidrogen alb existentă acolo.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Un scandal uriaș: Credit Suisse a ascuns conturile naziștilor
O anchetă efectuată de o comisie a Senatului american a dezvăluit că Credit Suisse ar fi ascuns informații în cursul investigațiilor anterioare asupra conturilor bancare care au aparținut naziștilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transmite AFP.
-
Efectul BRICS: Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul american
Mai mult de jumătate din țările lumii boicotează dolarul într-o măsură mai mare sau mai mică: până la sfârșitul anului 2024, alte 14 țări s-au înscris pe drumul dedolarizării, iar numărul oponenților monedei americane l-a depășit pe cel al susținătorilor acesteia.
-
Ce să NU faci de Sfântul Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie. Tradițiile care țin ghinionul la distanță
În data de 7 ianuarie este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, aproape două milioane de cetățeni români își sărbătoresc onomastica. Iată mai jos, în articol, ce este bine să faci în această zi, pentru a ține ghinionul la distanță, dar și ce tradiții și obiceiuri din bătrâni se respectă.
- Ce este virusul HMPV care face ravagii in China si a ajuns si in Europa si SUA? Beijingul ia măsuri de urgență după izbucnirea unui focar asemănător celui de Covid-19
-
Ce creșteri de taxe urmează in 2025? Guvernul vrea venituri suplimentare de 26,2 miliarde lei, dar cele din ordonanța trenuleț aduc abia un sfert
Măsurile fiscale introduse prin ordonanța trenuleț pentru creșterea veniturilor bugetare (creștere impozit la dividende, eliminare facilități pentru angajați din unele domenii și reducere de prag la microîntreprinderi) ar aduce la bugetul statului circa 6,3 miliarde de lei, potrivit informațiilor Profit.ro.
-
Globurile de Aur 2025. Actorul român Sebastian Stan a câștigat premiul pentru cel mai bun actor într-o categorie majoră
Actorul de origine română Sebastian Stan a câștigat la Globurile de Aur 2025 premiul pentru cel mai bun actor într-un film musical sau comedie pentru „A Different Man", un film despre un bărbat desfigurat.
-
Modelele AI au rezultate mai bune decât experţii în imagistică cu ultrasunete în diagnosticarea cancerului ovarian
Un studiu internaţional desfăşurat de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia arată că modelele bazate pe inteligenţă artificială (AI) au rezultate mai bune decât experţii în diagnosticarea cancerului ovarian pe baza imagisticii cu ultrasunete. Rezultatele studiului au fost publicate săptămâna aceasta în "Nature Medicine".
-
Un nou trend în SUA: Bărbații tineri, singuri, părăsesc bisericile tradiționale pentru alternativa mai „masculină" reprezentată de biserica Ortodoxă
Bărbații tineri și singuri se îndreaptă către Biserica Ortodoxă după ce au descoperit religia creștină „masculină" prin intermediul influencerilor online. Unii convertiți au declarat că s-au simțit deziluzionați de „feminizarea" bisericii protestante și au fost atrași de „autenticitatea" ortodoxiei, scrie The Telegraph.
-
Bill Gates și alți lideri din domeniul tehnologiei își împărtășesc previziunile pentru 2025: "Cel puțin 100.000 de roboți personali AI vor fi precomandați"
Discuțiile despre inteligența artificială au dominat anul 2024, iar liderii din tehnologie prezic că următoarea etapă a noii ere AI va veni în 2025 - cu posibile beneficii sau riscuri.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu