Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












HG a Guvernului Ciolacu prevede interdicția de a folosi mașina mai mult de 6.500 de km/an. Autovehicolele pe benzină și motorină trebuie eliminate!

Postat la: 12.12.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernul Ciolacu a adoptat, prin Hotărâre de Guvern, pe 6 decembrie 2023, „Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră - România Neutră în 2050".

Conform „Strategiei", Guvernul PSD-PNL își propune să reducă emisiile de CO2 din transporturi cu 82% față de anul 1990. Așadar, cei mai vizați de această „Strategie" sunt oamenii obișnuiți, proprietari de mașini personale. Astfel, Guvernul a decis ca până în 2050, să mai rămână doar 2% mașini pe benzină, cele pe diesel dispărând complet.

Cota de piață pentru 2050 va cuprinde 13% mașini hibrid plug-in, 65% mașini electrice, 20% mașini cu hidrogen. În rest, toate celelalte - de la hibrid, diesel, gpl - trebuie să dispară.

Autovehicolul trebuie să se ajungă la un „grad de ocupare" de 1,98 persoane/autovehicul. Cu alte cuvinte, nu veți mai avea voie să circulați singur, ci doar însoțit. Din 2050, numărul anual de kilometri pe care să-l parcurgă un autoturism să fie de maximum 6.500.

Afectați vor fi și transportatorii: un vehicul de transport persoane trebuie să aibă un grad de ocupare de 9,36 de persoane pe un vehicul de transport persoane și de 3,2 - 7.3 tone per autovehicul de transport marfă.

Din 2050, numărul maxim de kilometri pe care să-l parcurgă anual un autovehicul destinat transportului de pasageri să fie de 64.500. Iar numărul maxim de kilometri parcurți anual de un autovehicul destinat transportului de marfă să fie de 8.900.

„Transportul urban este o sursă majoră de emisii. Această realitate este constituită în principal din faptul că deplasările individuale cu autoturismul personal reprezintă o parte majoră a mișcărilor generale de transport din orașele românești, peste 76% din populația țării rezidând în zonele urbane".

Conform strategiei, „un factor important pentru creșterea accelerată a emisiilor de gaze cu efect de seră o constituie creșterea susținută a numărului de autoturisme înmatriculate. Deși România se află încă sub media UE, numărul de vehicule la mia de locuitori a crescut constant în ultimii 20 de ani, ajungând la 261 de autoturisme la 1.000 de locuitori. În plus, vehiculele care circulă în orașe sunt vechi și neeficiente din punct de vedere al consumului de carburant. În 2017, România a importat 520.000 de vehicule second-hand, care nu respectă cele mai exigente reglementări de mediu de la nivelul UE", arată autorii.

Strategia a intrat în vigoare din 7 decembrie, de la publicarea în Monitorul Oficial.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE