Harta accesului la internetul de bandă largă din România publicată de ANCOM. Vezi ce loc ocupi in clasamentul national
Postat la: 12.08.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Rezultatele unui studiu realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au fost transformate într-o hartă interactivă a accesului la internetul de bandă largă din România, au anunțat reprezentanții autorității luni, 12 august.
Acoperirea cu reţele fixe capabile să furnizeze internet de bandă largă în România vizează zonele în care cetățenii pot accesa servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare. Peste 1500 de localități nu au acces sau au doar acces parțial la internetul de înaltă viteză.
Peste 93% este gradul de acoperire naţional, la nivel de localitate, cu tehnologii pe fibră optică capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă de cel puţin 1 Gbps, conform studiului ANCOM privind determinarea ariei teritoriale de acoperire a reţelelor publice fixe de comunicaţii electronice, capabile să furnizeze servicii de comunicaţii electronice în bandă largă.
Din raportările furnizorilor, pe baza cărora a fost realizat studiul, mai reiese că populaţia din 1.635 de localităţi nu are acces sau are acces parţial la servicii de internet în bandă largă, cele mai multe astfel de localităţi fiind în judeţele Alba şi Hunedoara. Rezultatele studiului sunt disponibile online, sub forma unei hărţi realizate la nivel de localitate, disponibilă la adresa: https://vhcn.ancom.ro
Gradul de acoperire în funcţie de tehnologia de comunicaţii electronice
Conform datelor primite de la furnizori şi prelucrate de ANCOM în cadrul studiului, gradul de acoperire a localităţilor din România cu reţele de fibră optică instalate până la nivelul numerelor administrative (tehnologii FTTH/B) este de peste 93%. Următoarele tehnologii care permit furnizarea de internet în bandă largă sunt, în funcţie de gradul de acoperire, tehnologiile de comunicaţii de tip DSL cu o acoperire de peste 33%, tehnologiile de comunicaţii fără fir la punct fix, precum FWA, cu o acoperire de peste 29% şi tehnologiile de comunicaţii de tip DOCSIS 3 cu o acoperire de peste 22%.
Gradul de acoperire în funcţie de viteza de download
După prelucrarea informaţiilor primite de la furnizori referitoare la vitezele maxime de download, la nivel naţional, a reieşit că se pot atinge viteze mai mari sau egale cu 1000 Mbps în peste 93% dintre localităţile din România.
Localităţi neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare
Din analiza datelor prelucrate, se observă că localităţile neacoperite cu servicii cu viteze de download de 100 Mbps şi superioare sunt concentrate în general în zone geografice cu acces fizic mai dificil, zone montane de pe cuprinsul arcului carpatic, zone din delta Dunării sau în localităţi rurale izolate din zone de deal şi de câmpie. Aşadar, conform studiului, populaţia din 1.635 de localităţi din 39 de judeţe nu are acces sau are acces parţial la servicii de comunicaţii electronice în bandă largă, printre care enumerăm judeţele Alba, Hunedoara şi Caraş-Severin care au cele mai multe localităţi neacoperite, respectiv 306, 177 şi respectiv 99 de localităţi.
Cum a fost realizat studiul ANCOM
În anul 2023, ANCOM a solicitat furnizorilor de reţele şi/sau servicii publice fixe de comunicaţii electronice informaţii privind tehnologia de comunicaţii, viteza maximă de download şi de upload şi, de asemenea, informaţii relevante despre investiţiile planificate pentru instalarea de noi reţele sau modernizarea ori extinderea reţelelor existente cu reţele de foarte mare capacitate (VHCN) în următorii 3 ani. Studiul a fost realizat pe baza raportărilor a 474 de furnizori.
Pe baza datelor la nivel de adresă administrativă transmise de furnizori, ANCOM a stabilit gradul de acoperire cu reţele capabile să asigure viteze de download al datelor de cel puţin 2, 30, 100, 300, 500 şi, respectiv, 1000 Mbps la nivel de localitate. Această abordare urmăreşte să ofere o perspectivă cât mai exactă asupra gradului de acoperire cu servicii fixe de comunicaţii electronice, la nivel de localitate, cu posibilitatea de analiză şi decizie informată pentru autorităţile centrale şi locale referitoare la zonele specifice unde se apreciază ca fiind necesară dezvoltarea infrastructurii şi stimularea investiţiilor în domeniul comunicaţiilor electronice, prin scheme de ajutor de stat sau prin alte fonduri.
Rezultatele studiului ilustrează prelucrarea informaţiilor transmise de furnizori cu privire la adresele administrative ce pot fi deservite de furnizorii de comunicaţii electronice.
Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro. Pentru a consulta acoperirea cu semnal mobil a localităţilor, drumurilor naţionale şi judeţene din România, accesaţi www.aisemnal.ro.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
Românii care retrag sume mari de bani din bancomate intră în atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Instituția a anunțat că va monitoriza atent aceste tranzacții pentru a preveni fraudele fiscale.
-
Secretul murdar al Europei: Bătrânul continent se prăbușește în ritm accelerat
În contextul în care Donald Trump este pe punctul de a prelua din nou Casa Albă peste câteva săptămâni, iar economia Europei se află într-o criză din ce în ce mai gravă, temelia pe care se sprijină prosperitatea regiunii nu este doar fisurată, ci este în pericol să se prăbușească, informează Politico.
-
Donald Trump despre LGBTQ+: "Vreau să opresc delirul transexualilor. Există doar feminin și masculin"
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat că doreşte să oprească „delirul transsexualilor" încă din prima sa zi la Casa Albă, luna viitoare, într-o nouă salvă a taberei republicane împotriva drepturilor comunităţii LGBTQ+.
-
„Ați omorât 19 gimnaste". Octavian Bellu și Mariana Bitang au fost desființați, în trecut, de mama unei sportive care s-a aflat sub comanda celor mai galonați antrenori din istorie
Octavian Bellu și Mariana Bitang reprezintă cel mai bun cuplu de antrenori ai lumii, fiind lăudați inclusiv în presa străină. Au pregătit generații de gimnaste și mulți sperau chiar ca FRG să îi convingă să le îndrume și pe tinerele de acum. Totuși, mama uneia dintre fostele lor eleve are o cu totul altă părere. În urmă cu ani buni, femeia, rudă cu Laurențiu Reghecampf, a trecut peste orice limită, jignindu-i și aducându-le acuzații grave.
-
Schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marea împărțeală pe ministere
Iată schema noului Guvern Marcel Ciolacu. Marian Neacșu, de la PSD, va fi vicepremier fără portofoliu, spun surse politice. Vicepremieri vor fi si Catalin Predoiu de la PNL si Barna Tanczos de la UDMR. Initial negocierea era fara vicepremieri.
-
Oamenii de știință au descoperit o funcție neașteptată - plămânii noștri produc sânge!
Cercetările au arătat că plămânii nu ne ajută doar să respirăm - ei joacă, de asemenea, un rol-cheie în producerea sângelui. În cadrul unui studiu revoluționar, oamenii de știință au descoperit că plămânii șoarecilor generează peste 10 milioane de trombocite în fiecare oră, reprezentând majoritatea trombocitelor din fluxul sanguin al animalelor.
-
Un român și-a transformat Dacia 1300 în mașină electrică. Cât a costat proiectul
Un român și-a transformat Dacia 1300 într-o mașină electrică și a obținut omologarea la RAR. Dacia modificată are un motor de 40KW și o baterie de 20KWh.
-
Fenomenul care sfidează logica: „Timp Negativ" observat în experimente cuantice. Descoperirea controversată despre natura realității
Oamenii de știință de la Universitatea din Toronto susțin că au demonstrat existența „timpului negativ" într-un mod fizic și concret, nu doar teoretic. Rezultatele experimentelor lor, deși încă nepublicate într-un jurnal de specialitate, au atras atenția și scepticismul comunității științifice internaționale.
-
Oamenii de știință au descoperit un al doilea nucleu ascuns în interiorul Pământului
Miezul interior nu este doar o minge solidă de nichel și fier, ci este format din două straturi: o regiune centrală distinctă înglobată într-un înveliș exterior.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 3.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 4.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 5.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 8.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 9.Escrocherie de proporții: nu răspunde dacă ești apelat de un număr care începe cu aceste trei cifre
- 10.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu