Haosul ar putea pune stăpânire curând pe întreaga planetă: cum va suporta omenirea evenimentul ce pare că se apropie tot mai mult
Postat la: 14.08.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Soarele este mereu în mișcare și explodează, iar acest lucru trimite în mod constant energie solară către Pământ. Într-o zi obișnuită, vasta sa energie solară este deviată fără a provoca prea multe daune. Dar, din când în când, soarele trimite o furtună atât de puternică încât poate sfâșia câmpurile magnetice ale Pământului.
Dacă o astfel de furtună ar lovi mâine, ar provoca un haos tehnologic care ar putea "paraliza economiile și ar pune în pericol siguranța și mijloacele de trai ale oamenilor din întreaga lume", conform NASA.
Soarele nostru devine neliniștit înainte de un vârf de activitate de 20 de ani, ceea ce înseamnă că există mai multe șanse ca o furtună solară puternică să vină pe Pământ în anii următori, au declarat experții pentru Insider. Și nu am fost niciodată mai vulnerabili.
Trei evenimente solare diferite pot trimite particule de mare viteză care să încurce câmpurile magnetice ale Pământului: erupții solare, găuri coronale sau ejecții de masă coronală (CME) - explozii uriașe pe Soare. Dacă acestea se izbesc de Pământ cu suficientă violență, pot desprinde stratul ionizat al Pământului, care ne protejează împotriva celor mai grave fenomene meteorologice spațiale. Acest lucru poate deschide ușa pentru ca mai multe particule încărcate să treacă.
"Vorbim de un eveniment care se întâmplă o dată la o sută de ani", a declarat pentru Insider Mathew Owens, profesor de fizică spațială la Universitatea din Reading. Acest tip de furtună geomagnetică puternică se poate întâmpla în orice moment. Dar devine mai probabil în timpul unui vârf de activitate solară, care se întâmplă cam la fiecare 11 ani, când liniile câmpului magnetic al soarelui devin mai încurcate și mai răsucite.
Această tensiune crește șansele ca soarele să creeze mai multe pete solare, mai multe CME, mai multe erupții solare și mai multe găuri coronale. Toate acestea oferă mai multe șanse ca un eveniment care se produce o dată la un secol să apară.
"Evenimentele mult mai puternice nu se întâmplă în fiecare ciclu", a declarat pentru Insider Daniel Verscharen, profesor asociat de fizică spațială și climatică la University College London. "Dar în timpul unui maxim al unui ciclu puternic, precum cel care se apropie, este mai probabil să avem parte de unele dintre aceste evenimente care provoacă întreruperi de energie electrică aici pe Pământ", a spus el.
Cele mai puternice furtuni geomagnetice înregistrate datează de dinainte de apariția internetului și a flotelor masive de sateliți pe care le vedem astăzi. Cu cât ne bazăm pe mai multe infrastructuri, cu atât suntem mai vulnerabili la defecțiunile acestora.
Evenimentul Carrington din 1859 este considerat în general ca fiind cea mai puternică furtună solară înregistrată vreodată. Dar, deoarece a existat foarte puțină infrastructură care să o strice, a provocat pagube destul de mici.
Cu toate acestea, a fost dramatic: operatorii de telegraf au primit șocuri electrice de la echipamentele lor, iar la stațiile de telegraf au izbucnit incendii, deoarece curenții generați de furtună au trecut prin fire.
O altă furtună notabilă a avut loc în 1989. Deși această furtună a fost mai puțin puternică, a fost mai perturbatoare - până la acel moment, începusem să ne bazăm mai mult pe rețelele electrice și pe comunicațiile globale. Valul de energie a provocat o pană de curent generalizată în Quebec, care a durat 12 ore și a scos din funcțiune radioul cu unde scurte.
Canadienii erau îngrijorați că Uniunea Sovietică bruia semnalele radio în Rusia, o neînțelegere care ar fi putut fi periculoasă în timpul Războiului Rece.Din fericire, aceste evenimente nu au continuat să se agraveze. Dar ar putea însemna că am fost amăgiți cu un fals sentiment de securitate. Începând cu anii '90, dependența noastră de comunicații, sateliți, rețele electrice și alte infrastructuri cruciale a crescut exponențial.
În cazul în care o astfel de furtună ar avea loc astăzi, lumea s-ar putea aștepta la pene de curent generalizate, la prăbușirea sateliților de pe orbită și la întreruperea rețelelor de comunicații cruciale, potrivit NASA.
Activitatea soarelui este în prezent în creștere, iar oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de ciclul solar în curs de desfășurare.Se așteaptă ca acest ciclu să fie relativ moderat - dar este deja mai activ decât ciclul anterior.Asta înseamnă că soarele ar putea deveni mai activ decât a fost în ultimele două decenii.
Un alt factor, potrivit profesorului de spațiu Verscharen, este faptul că și câmpurile magnetice ale soarelui sunt îndreptate spre sud. Acest lucru ceea ce înseamnă că particulele încărcate pe care le trimite soarele au mai multe șanse să poarte o sarcină magnetică opusă câmpului magnetic al Pământului, a spus el.
Acest lucru poate oferi particulelor mai multe șanse de a străpunge apărarea Pământului. Este încă foarte posibil ca o furtună care are loc o dată pe secol să sară peste acest ciclu solar. Dar asta nu înseamnă că vom fi în siguranță.
"Cu fiecare ciclu solar, suntem din ce în ce mai dependenți din punct de vedere tehnologic. Ceea ce ar fi cauzat un ciclu mediu în ceea ce privește impactul asupra vremii spațiale acum 20 de ani este mult mai puțin decât ceea ce ar putea cauza un ciclu mediu în ceea ce privește impactul asupra vremii spațiale acum", a declarat Owens, celălalt profesor.
O furtună nu ar trebui să fie un eveniment de nivelul Carrington pentru a avea consecințe pe scară largă, au spus ambii experți. Actualul ciclu solar provoacă deja ravagii.Erupțiile solare puternice au provocat pene de curent radio care pot perturba zborurile pe distanțe lungi care trec deasupra polilor.
SpaceX, compania lui Elon Musk, a pierdut, de asemenea, 40 de sateliți Starlink, deoarece o furtună solară a provocat extinderea atmosferei, ceea ce a crescut rezistența la înaintare a sateliților și i-a făcut să ardă înainte de a fi folosiți. Toate aceste tipuri de efecte pot avea "un impact financiar major", a declarat Verscharen.
Oamenii de știință se întrec în cursa contra cronometruSe așteaptă ca ciclul actual să atingă apogeul în jurul anului 2025.Dar nu va fi scăpat de probleme până atunci, deoarece furtunile geomagnetice sunt mai susceptibile de a se produce atunci când energia solară coboară de la un vârf, a spus Verscharen.
Până atunci, țările aflate la latitudini mai mari, cum ar fi SUA, Canada, Suedia și Marea Britanie, ar trebui să fie deosebit de prudente - cu cât latitudinea țării este mai mare, cu atât este mai vulnerabilă la vremea solară, a spus Verscharen.
Totuși, există modalități de a atenua cele mai grave furtuni. Cu un avertisment suficient, operatorii pot pune în aplicare măsuri pentru a proteja infrastructura de cel mai rău efect al furtunilor solare. De exemplu, ei pot opri rețelele electrice în mod strategic, pot redirecționa avioanele sau pot muta sateliții.
Oameni de știință precum Verscharen și Owens se întrec acum în a înțelege ce anume face ca evenimentele solare să fie mai puternice, astfel încât să poată îmbunătăți sistemele noastre avansate de avertizare.
Agenția Spațială Europeană dorește, de asemenea, să lanseze satelitul Vigil, care va merge în spatele Soarelui pentru a detecta petele solare și găurile coronale potențial periculoase cu câteva zile înainte ca acestea să ajungă în raza vizuală a Pământului.
"Cu o combinație între o mai bună predicție, o mai bună înțelegere a meteorologiei spațiale și acordarea unei atenții sporite, în special de către sectorul privat care se dezvoltă acum în spațiul cosmic, aceste lucruri ar trebui să poată fi evitate", a declarat Verscharen.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
- Haos total în SUA, provocat de incendii: Joe Biden și-a anulat programul/ Toate evenimentele au fost sistate
-
De ce a plecat Georgescu din țară imediat după Şoşoacă?
Plecarea lui Călin Georgescu spre Frankfurt la o zi după plecarea Dianei Șoșoacă din țară ridică multe semne de întrebare. Diana Șoșoacă a anunțat retragerea din viața publică din cauza amenințărilor la adresa ei și a copiilor ei din partea susținătorilor lui Călin Georgescu, așa că pe 8 ianuarie a plecat spre Venezuela, de unde a postat astăzi o fotografie cu mesajul „Refacem relațiile pierdute ale României și luptăm pentru PACE".
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu