Guvernul s-a obligat să limiteze stocurile de alimente ale României pentru doar trei săptămâni
Postat la: 22.10.2022 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Trădare națională cu privire la situația stocurilor de cereale și produse alimentare din rezervele de stat ale României, în contextul în care în spațiul public au apărut informații potrivit cărora Guvernul s-a obligat să limiteze stocurile de alimente la o perioadă care ar ajunge României pentru doar trei săptămâni, comparativ cu doi ani, media din statele UE.
Astfel, senatorul Claudiu Târziu a transmis o întrebare parlamentară premierului Nicolae Ciucă, ministrului Agriculturii, Petre Daea, și președintelui al Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Georgian POP, în care solicită răspuns la următoarele întrebări:
Cât constituie cantitativ stocurile de cereale și alte produse alimentare din rezerva de stat a României în acest moment?
Care este perioada de consum pe care o pot acoperi, în actuala conjunctură regională de securitate sau în eventualitatea unui război, rezervele de stat ale României la capitolul cereale și alte produse alimentare?
Care sunt cantitățile de cereale și alte produse alimentare achiziționate în 2022 de la producătorii români sau/și din import, cu indicarea prețurilor de achiziție de la producătorii români sau/și străini pentru fiecare tip de produs achiziționat?
Ce cantități de cereale și alte produse alimentare din rezervele de stat ale României au fost acordate, cu titlu de ajutor nerambursabil, altor state în anul 2022?
Câte silozuri pentru cerealele din rezerva de stat a României sunt deținute de stat și câte silozuri sunt proprietate a unor firme sau fonduri de investiții străine?
Dacă statul român suportă costuri pentru păstrarea cerealelor în silozurile aflate în proprietatea străinilor. În cazul unui răspuns afirmativ, vă rugăm să indicați care sunt aceste costuri.
În documentul mai sus menționat, senatorul Claudiu Târziu amintește de Acordul de împrumut semnat de Guvernul României cu Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare la 1 iunie 1997, în urma căruia Guvernul s-a obligat să nu mărească rezerva de stat mai mult de 350.000 de tone de cereale, ceea ce însemna consumul României pe trei săptămâni.
„Exprimăm opinia că asumarea unor asemenea obligații contractuale a reprezentat un grav atentat la siguranța alimentară a României", subliniază Claudiu Târziu.
Potrivit acestuia, în statele membre ale Uniunii Europene rezerva de stat la grâu și la celelalte produse alimentare este completată astfel încât să acopere consumul pentru cel puțin doi ani. În alte state europene extracomunitare rezerva de stat la grâu și celelalte produse alimentare acoperă o perioadă variind între doi și patru ani.
Mai mult, în contextul războiului purtat de Federația Rusă în Ucraina, Guvernul României a decis acordarea de ajutoare nerambursabile către Ucraina și Republica Moldova, apelând la stocurile din rezervele de stat ale României și prevăzând doar completarea limitată a stocurilor.
Nu în ultimul rând, spune senatorul Claudiu Târziu, există informații neconfirmate oficial potrivit cărora în prezent niciunul dintre silozurile de cereale ale rezervelor de stat de pe teritoriul țării nu mai aparține României, toate fiind deținute de firme sau fonduri de investiții străine.
Context
În urmă cu 25 de ani, în vara anului 1997, Guvernul condus atunci de Victor Ciorbea semna un Acord de împrumut dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în care erau prevăzute mai multe condiții impuse țării noastre, de la restricții privind rezervele de stat, până la lichidarea mai multor societăți agricole.
Prin Ordonanța nr.13/ 1997, se ratifica Acordul de împrumut privind ajustarea sectorului agricol dintre România şi Banca Internationala pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, în suma de 350 milioane dolari S.U.A. echivalent, semnat la Washington la data de 1 iulie 1997.
În acordul de împrumut cu Banca Mondială, România a fost obligată să elimine toate subvențiile la îngrășăminte, să reducă cu cel puțin 25% subvențiile la semințe, să lichideze sau să privatizeze Unisem și Semrom, 20 de societăți comerciale ale ANPA (Agenţia Naţională pentru Produsele Agricole), 44 de societăţi Comcereal, 1.500 societăţi de stat, 82 foste societăţi prestatoare de servicii agricole și cel puţin 100 foste ferme de stat.
Totodată, România a fost obligată de către Banca Mondială să privatizeze sau să lichideze toate fermele de creştere a porcinelor şi păsărilor aparţinând statului. De precizat că, astăzi, niciunul dintre silozurile de cereale de pe teritoriul țării nu mai aparține României și, în mod întâmplător sau nu, acestea sunt deținute de fondurile de investiții americane. Împrumutul a fost rambursat în 2017, după 20 de ani.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Alinierea a șapte planete în 2025, data când o poți vedea pe cer. Fenomen fascinant foarte rar care uimește lumea
Pasionații de astronomie sunt foarte entuziasmați, deoarece în perioada următoare din 2025 au ocazia să observe un fenomen absolut fascinant, foarte rar, pe cerul nopții: alinierea a șapte planete. Conjuncția lui Saturn, Mercur, Neptun, Venus, Uranus, Jupiter și Marte poate fi văzută în seara zilei de 28 februarie 2025.
-
VLC revoluționează redarea multimedia. Subtitrări și dublaje, în orice limbă, generate în timp real cu inteligență artificială
VLC, una dintre cele mai populare aplicații de redare multimedia din lume, pregătește o inovație majoră. La CES 2025, echipa VideoLAN a anunțat integrarea inteligenței artificiale în player-ul open source, ceea ce va permite generarea în timp real a subtitrărilor și dublajelor pentru orice tip de conținut video.
-
Mediatorul Orban - Întâlnirea dintre Putin și Trump ar putea avea loc în Ungaria
Președintele ales al SUA Donald Trump și liderul rus Vladimir Putin s-ar putea întâlni în Ungaria, a declarat jurnaliștilor ruși Vladimir Djabarov, prim-vicepreședinte Comisiei pentru afaceri externe al Consiliului Federației ruse (camera superioară a Parlamentului rus).
-
Politica lui Căcărău - Antonescu nu regretă că l-a ajutat pe Iohannis să devină președinte al României: "Am avut o relație impecabilă"
Crin Antonescu, fost președinte al PNL și potențial candidat la prezidențiale din partea PSD+PNL+UDMR, nu regretă că l-a promovat pe Klaus Iohannis, cel care din 2014 avea să devină președinte al României.
-
Medicul Vlad Ciurea avertizează: Aceste dispozitive electronice pot cauza tumori la creier
Medicul Vlad Ciurea avertizează că multe dispozitive electronice pe care le folosim ne pot cauza boli extrem de grave, precum tumorile pe creier. Ciurea a dat exemplul unui afacerist care a făcut o astfel de tumoră, fiindcă vorbea foarte mult la telefon, folosind urechea stângă.
-
Porți un smart watch? Ai risc crescut de cancer din cauza unor substanțe toxice despre care companiile nu scot o vorbă
Ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor utilizatori. Cu ele este posibil să ne monitorizăm activitatea fizică, să redăm muzică, să conversam, să facem apeluri și, practic, să realizăm orice funcționalitate a smartphone-urilor noastre.
-
Se cere cenzură extremă - Organizațiile de internet din Olanda vor ca guvernul să blocheze accesul la rețelele sociale
Organizațiile olandeze de internet cer guvernului să închidă rețelele de socializare Instagram, Facebook și X. Platformele reprezintă o amenințare la adresa statului de drept și a libertății noastre, susțin acestea, deoarece companiile-mamă caută "cu nerușinare" "puterea politică".
- Crin Antonescu a anunțat Coaliția de la putere cum vrea să fie eliminat Călin Georgescu de la prezidențiale
-
Oamenii sunt dați la o parte: Inteligența Artificială dezvăluie modele ciudate de cipuri, descoperind în același timp noi funcționalități
Inteligența artificială reduce costurile și timpul de proiectare a cipurilor, dar asta nu este tot. Designul AI prezintă modele de circuite neobișnuite și eficiente. Microcipurile specializate care gestionează semnalele la vârful tehnologiei fără fir sunt lucrări uimitoare de miniaturizare și inginerie. Ele sunt, de asemenea, dificil și costisitor de proiectat.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 10.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu