Guvernul a redactat ordonanța împotriva creșterii prețurilor - Ce prevedere documentul contestat de comercianți
Postat la: 24.10.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Guvernul României a elaborat o primă variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență (OUG) care urmărește plafonarea adaosului comercial, pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide, având în vedere contextul economic și geopolitic actual.
Proiectul de OUG argumentează necesitatea adoptării acestor măsuri pe baza impactului geopolitic și economic asupra prețurilor. „Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, care a determinat creșterea prețului pe piață a energiei și gazelor naturale, și a condus la efecte negative majore asupra prețului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrășăminte, furaje și pesticide, cu impact direct asupra securității alimentare și a accesibilității prețurilor alimentelor la nivel mondial," se menționează în textul ordonanței.
De asemenea, se face referire la creșterea globală a prețurilor la alimente, subliniind că „potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură, prețurile alimentelor au atins nivelul maxim în martie 2022, cu o creștere de peste 60% față de aceeași lună din 2020".
Pentru a contracara aceste efecte negative asupra pieței și consumatorilor, OUG introduce o serie de măsuri ce vizează limitarea adaosurilor comerciale și impunerea unor reguli stricte de comercializare a produselor vizate.
- Ordonanța limitează adaosul comercial practicat pe întreg lanțul de distribuție la „maximum 10% față de prețul de achiziție, la care se adaugă cheltuieli directe și indirecte ale distribuitorului." În cazul vânzărilor cu amănuntul și al formatelor cash & carry, adaosul comercial nu poate depăși 20%. Acest plafon include și „remizele și risturnele".
- Un alt punct important al ordonanței prevede că „pe perioada aplicării prezentei ordonanțe de urgență, este interzisă acordarea de reduceri comerciale și financiare pentru produsele [...] aplicate funcție de volumul de marfă tranzacționat sau de termenul de plată". Aceasta este o măsură menită să prevină fluctuațiile artificiale de preț pe piață și să asigure o transparență mai mare.
- Comercianții sunt obligați să afișeze la raft prețurile produselor sub marca proprie și marca producătorului, având aceleași caracteristici și gramaj. De asemenea, pentru fiecare produs alimentar din aceeași categorie, vor putea aloca un număr de maximum patru fețe la raft.
- Pentru produsele agricole și alimentare care intră pe teritoriul României și nu sunt supuse procesării, adaosul comercial este plafonat la „maximum 5% față de prețul de achiziție".
- Unitățile emitente de tichete de masă, cadou și sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, și de tipul acestora, pot aplica comercianților la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole și alimentare care se pot achiziționa cu acestea.
OUG prevede sancțiuni severe pentru operatorii economici care nu respectă prevederile legale. Distribuitorii și comercianții riscă amenzi de până la 2.000.000 de lei sau până la 5% din cifra de afaceri anuală pentru încălcarea cotelor de adaos comercial. „Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se realizează de către agenții constatatori din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), prin organele de control abilitate ale structurilor subordonate, sau de către Consiliul Concurenței".
Ordonanța impune și reguli stricte privind etichetarea produselor agricole și alimentare, în vederea promovării produselor autohtone. Operatorii economici vor trebui să înscrie pe etichetă mențiunea „Produs românesc" pentru produsele care îndeplinesc cerințele legale și mențiunea „Fabricat în România" pentru produsele obținute pe teritoriul țării. Adoptarea acestei OUG este menită să ofere un cadru de reglementare care să protejeze consumatorii de creșterile speculative de preț și să asigure o ofertă stabilă de produse agroalimentare.
„În vederea asigurării hranei pentru populație, a menținerii și creșterii numărului de locuri de muncă și asigurării securității alimentare, este necesară reglementarea fără întârziere a acestor aspecte," se precizează în preambulul ordonanței. Totodată, măsurile de plafonare și transparență a prețurilor vizează prevenirea unei scăderi a cererii și evitarea unor posibile perturbări ale pieței alimentare interne.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Șoc în lumea serviciilor secrete: Un mare șef al spionilor a pierdut documente clasificate și a fost demis pe loc
Henrik Landerholm, consilierul pentru securitate națională al Suediei, și-a dat demisia luni după ce poliția a deschis o anchetă privind mai multe incidente în care a uitat documente clasificate și dispozitive personale în locuri publice.
-
Cum a apărut teoria conform careia Pamantul ar fi gol pe dinauntru si civilizatii superioare locuiesc spre centrul Terrei
În mod cert, credinţa că Pământul este gol, a fost şi încă mai este, extrem de răspândită în multe părţi ale lumii. De-a lungul vremii, mulți scriitori au preluat această idee și au scris romane pe această temă, iar Jules Verne, cu a sa Călătorie în centrul Pământului este cel mai cunoscut.
-
Au facut un experiment cu plățile cash în Suedia, țara care a renunțat aproape în totalitate la tranzacțiile cu numerar și uite ce au pățit!
Cash-ul mai poate fi folosit doar în așa numitele „insule de numerar" în Suedia. E vorba de niște zone de unde oamenii în vârstă, care nu știu să se descurce cu tehnologia, îți procură alimentele de bază. Pe lângă acestea realități un studiu efectuat în țara scandinavă a dat peste cap toate datele specialiștilor.
-
Timeo Danaos: Theodoros Roussopoulos e cel care a sesizat Comisia de la Venetia in privinta loviturii de stat patronata de Klaus Iohannis
Raportul devastator al Comisiei de la Veneția despre lovitura de stat din România - anularea arbitrară a alegerilor - care a fost dat azi publicității și care punctează gravele abateri de la democrație ale statului român este meritul unui om pe care îl putem numi eroul necunoscut al luptei contra abuzurilor regimului Iohannis.
-
Cercetare cu peste 2 milioane de subiecti: Vaccinurile mARN folosite la Covid modifică personalitatea oamenilor
Cercetătorii din Coreea de Sud au realizat un studiu amplu, cu peste 2 milioane de participanți, care a fost publicat în renumitul National Journal.
-
S-a găsit satul din România unde locuiesc aproape 100 de daci: Locuitorii păstrează obiceiurile străvechi și au porecle de animale
Satul Târsa, situat în Munții Șureanu, cu o populație de sub 100 de locuitori, a devenit un loc tot mai vizitat de turiști datorită îmbunătățirii drumurilor și includerii sale pe traseul Via Transilvanica.
-
Contractul prin care a fost închiriat tezaurul furat. Olandezii erau obligați să asigure paza DOCUMENT
Corpul de Control al prim-ministrului a ajuns luni dimineața la Ministerul Culturii pentru a ridica documentele referitoare la obiectele de patrimoniu împrumutate unui muzeu din Olanda și ulterior furate.
-
De ce mai cere si trump bani in plus pentru inarmarea NATO: Complexul industrial militar american a avut o crestere de vânzări de sute de miliarde de dolari în 2024
Vânzările de echipamente militare americane către guverne străine în 2024 au crescut cu 29%, până la un record de 318,7 miliarde de dolari, a anunţat vineri Departamentul de Stat al SUA, în condiţiile în care țările încearcă să îşi reînnoiască stocurile de armament trimise în Ucraina și să se pregătească pentru conflicte majore.
-
Marcel Ciolacu nu cere nicio demisie desi a aflat că aurul dacic a fost scos ilegal din țară și confirmă acest fapt
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu a existat o hotărâre de guvern prin care să se fi permis ca aurul dacic să fie scos din țară, astfel că scoaterea tezaurului din România s-a făcut ilegal.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 2.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 3.Franța pe cale de a deveni o superputere a aurului datorită unei descoperiri revoluționare
- 4.Practică cu adevărat șocantă: soldații nord-coreeni, aliați ai Rusiei în Ucraina, recurg la metode îngrozitoare de identificare a minelor
- 5.Elon Musk atrage atenția asupra unei posibile crize energetice viitoare spunând că „următoarea mare problemă a lumii" va fi lipsa de electricitate
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Cel mai puternic om din lume îți spune ce se va întâmpla cu economia în 2025. Gigantul BlackRock dezvăluie în ce trebuie să investești
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.DAVOS - Cel mai mare fond suveran din lume avertizează: Inflaţia alimentată de tarife reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu