ZC
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
ZC




ZC




Guvernatorul regiunii Kaliningrad afirmă că Immanuel Kant are o "legătură directă" cu războiul din Ucraina și cu haosul global

Postat la: 13.02.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alihanov, a declarat, în cadrul unui congres al politologilor din Svetlogorsk, că filosoful german Immanuel Kant "are o legătură directă" cu războiul din Ucraina.

Potrivit guvernatorului, în Kaliningrad este imposibil să vorbești "despre semnificații mari" fără să vorbești despre Kant. "Da, aceasta este, desigur, o anumită provocare din partea mea, dar totuși. Vreau să arăt că Immanuel Kant, care s-a născut aici în urmă cu aproape 300 de ani, are o legătură aproape directă cu haosul global, cu lumea periodică globală cu care ne confruntăm acum. Mai mult, el are o relație directă cu conflictul militar din Ucraina", a declarat Alikhanov. Șeful regiunii crede că filosofia germană, „lipsă de Dumnezeu și de valori superioare", care a fost începută de Kant, a creat „o situație socio-culturală" care a dus, printre altele, la Primul Război Mondial.

"Astăzi, în anul 2024, avem curajul să afirmăm că nu numai Primul Război Mondial a început cu opera lui Kant, ci și actualul conflict din Ucraina a început acolo. Noi, aici, în Kaliningrad, avem curajul să afirmăm, deși, de fapt, suntem aproape siguri că în Critica rațiunii practice și a fundamentelor metafizicii moralei, unde Kant introduce celebrele concepte ale imperativului categoric și argumentează despre acesta, sunt puse bazele etice, bazate pe valori, ale conflictului pe care îl purtăm în prezent", a declarat guvernatorul.

Alihanov a adăugat că "blocul occidental format de Statele Unite după propria imagine" este un "imperiu al minciunii", iar Kant și "însăși ideea de înșelăciune" se potrivesc perfect, deoarece filosoful german este "unul dintre creatorii spirituali ai Occidentului modern". El l-a numit pe Kant "autoritatea canonică, aproape incontestabilă și super-populară a lumii occidentale", care este numit "părintele a aproape totul" - libertatea, ideea de stat de drept, liberalismul, raționalismul și "chiar și ideea de Uniune Europeană".

"Foștii noștri parteneri occidentali nu se consideră mincinoși, trișori și sunt surprinși când sunt numiți astfel. Desigur, este dificil să numești o astfel de etică kantiană. Este mai degrabă postkantiană. Iar în cadrul unei astfel de etici postkantiene, imperativul practic al filosofului german arată complet diferit: 'Tratați umanitatea în propria persoană și în persoana oricărei alte persoane nu doar ca pe un mijloc, ci și ca pe un scop. În practică, aceasta duce la escaladarea unei serii neîncetate de conflicte locale în întreaga lume și, în cele din urmă, la un război total.'", mai spune guvernatorul.

Probabil că adevăratul filosof din Königsberg, Immanuel Kant, ar fi privit cu groază o astfel de perspectivă. Dar adevărul este că, în lumea occidentală modernă, atât Kant, cât și filozofia sa au fost capturați de eroii unui alt nativ din Königsberg, Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. "Aceasta este, pur și simplu, o forță necurată", afirmă Alihanov. Filosoful german Immanuel Kant s-a născut în 1724 la Konigsberg (actualul Kaliningrad). Filosoful este înmormântat lângă zidul de nord-est al Catedralei din oraș.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE