Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Postat la: 14.12.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
„Performanța lui Willow este uimitoare", a scris fondatorul Google Quantum AI, Hartmut Neven, într-un blog post. „Acesta a efectuat un calcul în mai puțin de cinci minute care i-ar lua unuia dintre cele mai rapide supercomputere de astăzi 1025 sau 10 septilioane de ani".
„Acest număr uluitor depășește scalele de timp cunoscute în fizică și depășește cu mult vârsta universului„, a susținut el. „Aceasta acreditează ideea că calculul cuantic are loc în multe universuri paralele, în conformitate cu ideea că trăim într-un multivers, o predicție făcută pentru prima dată de David Deutsch".
Deutsch și-a expus ipoteza multiversului într-o carte din 1997 intitulată „The Fabric of Reality", în care a sugerat că calculele calculatoarelor cuantice au loc în mai multe universuri în același timp.
Altfel spus, Google sugerează că cipul său este atât de rapid încât calculele sale ar fi putut avea loc în universuri paralele - o afirmație pompoasă care, deloc surprinzător, a stârnit o mulțime de scepticism online.
În primul rând, calculul pe care Willow a fost însărcinat să îl rezolve nu a fost cu adevărat ceva util pentru nimeni.
„Calculul particular în cauză este de a produce o distribuție aleatorie", a scris fizicianul german și comunicatorul științific Sabine Hossenfelder ca răspuns la anunțul Google. „Rezultatul acestui calcul nu are nicio utilitate practică".
„Ei folosesc această problemă particulară pentru că s-a dovedit în mod formal (cu unele rezerve tehnice) că calculul este dificil de făcut pe un computer convențional", a adăugat ea. „Acest lucru le permite, de asemenea, să spună lucruri precum „acest lucru ar fi durat un septilion de ani pe un computer convențional" etc."
Willow este un cip de 100 qubit, sau bit cuantic. Spre deosebire de computerele convenționale, care folosesc zerouri și unu pentru un sistem binar, computerele cuantice se bazează pe qubit-uri, care pot fi pornite, oprite sau - contraintuitiv - ambele datorită entanglementului cuantic, fenomenul misterios care permite particulelor să influențeze stările celuilalt chiar și atunci când sunt separate de distanță.
„Este exact același calcul pe care l-au făcut în 2019 pe un cip de aproximativ 50 de qubit-uri", a scris Hossenfelder.
La momentul respectiv, Google a făcut o afirmație la fel de bombastică, argumentând că a atins „supremația cuantică", sau „punctul în care computerele cuantice pot face lucruri pe care computerele clasice nu le pot face, indiferent dacă aceste sarcini sunt utile", după cum a scris John Preskill, care a inventat termenul în 2012, într-un articol din 2019 din Quanta Magazine.
Ultima parte pare să fie deosebit de relevantă, având în vedere ultima afirmație a Google.
Așadar, deși anunțul este superimpresionant din punct de vedere științific și toate cele, consecințele pentru viața de zi cu zi sunt zero", a susținut Hossenfelder. „Estimările spun că vom avea nevoie de aproximativ 1 milion de qubits pentru aplicații practic utile și suntem încă la aproximativ 1 milion de qubits distanță de acest lucru."
Fizicianul a sugerat, de asemenea, că astfel de afirmații nebunești s-ar putea „evapora în cele din urmă, deoarece un alt grup găsește o modalitate inteligentă de a face acest lucru pe un computer convențional, până la urmă".
Afirmația Google privind supremația cuantică a atras critici imediate în 2019, provocând o dispută de ani de zile între companie și rivalul IBM în domeniul calculului cuantic.
La acea vreme, cercetătorii IBM au acuzat Google că și-a exagerat afirmațiile.
Într-un blog post din 2023, cercetătorii IBM au susținut că problema pe care computerul cuantic al Google a fost instruit să o rezolve în 2019 ar putea fi „realizată pe un sistem clasic în 2,5 zile și cu o fidelitate mult mai mare".
„Aceasta este, de fapt, o estimare conservatoare, în cel mai rău caz, și ne așteptăm ca, prin rafinări suplimentare, costul clasic al simulării să poată fi redus în continuare", au scris cercetătorii la momentul respectiv.
Pe scurt, există încă motive întemeiate să credem că ultima afirmație a Google conform căreia Willow ar putea opera în multivers va fi dezmințită.
În afară de interpretarea lui Deutsch, cercetătorii au sugerat, de asemenea, că particulele cuantice sunt, în schimb, într-o stare a tuturor pozițiilor înainte de măsurare, o teorie cunoscută sub numele de interpretarea de la Copenhaga.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Google face o declarație care șochează pe toată lumea: intenționează să acceseze un univers paralel
Google a surprins lumea tehnologiei odată cu lansarea noului său cip de calculator cuantic, Willow, făcând o declarație care a trecut aproape neobservată. Compania susține că acest cip revoluționar ar putea utiliza universuri paralele pentru a-și genera rezultatele, o afirmație care ridică întrebări fascinante și provocatoare despre viitorul calculului cuantic.
-
ChatGPT devine tot mai periculos: începe să gândească singur, minte și face orice ca să-și asigure supraviețuirea
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
-
Descoperire intrigantă: arheologii au găsit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut
În regiunea Dmanisi, Georgia, arheologii au descoperit o tăbliță de bazalt inscripționată cu un sistem de scriere necunoscut, compus din 60 de caractere dispuse în șapte coloane. Această descoperire intrigantă deschide noi perspective asupra originilor și diversității sistemelor de scriere antice.
-
Rusia, în pragul retragerii din Siria: imaginile din satelit sugerează ample mișcări de evacuare
Rusia pare să-şi pregătească de evacuare echipamentele militare de la o bază aeriană militară din Siria, potrivit imaginilor din satelit publicate de Maxar. Imaginile realizate vineri arată ceea ce par a fi cel puţin două aeronave Antonov AN-124, unul dintre cele mai mari avioane cargo din lume, cu trapele deschise, la baza aeriană Hmeimim din provincia de coastă Latakia.
-
S-a aflat cum și când a fost pus la cale planul care a dus la căderea regimului Bashar al-Assad
Rebelii sirieni au început să planifice asaltul militar care a răsturnat regimul lui Bashar al-Assad în urmă cu un an, într-o operaţiune extrem de disciplinată în care a fost desfăşurată o nouă unitate de drone şi în care a existat o coordonare strânsă între grupurile de opoziţie din întreaga ţară, a dezvăluit comandantul militar şef al principalului grup rebel.
-
Un nou studiu dezvăluie ce se întâmplă cu creierul celor care citesc din plăcere
Studiile arată o scădere a numărului de persoane care citesc pentru plăcere, în Marea Britanie 50% dintre adulți declarând că nu citesc regulat, o creștere față de 42% în 2015. Aproape un sfert dintre tinerii între 16 și 24 de ani afirmă că nu au fost niciodată cititori.
-
BBC, plângere la Apple: i-au fost atribuite ştiri false, generate de AI
BBC a anunţat că a depus o plângere la gigantul american Apple în legătură cu ştiri false, generate de inteligenţa artificială (AI), distribuite pe iPhone-uri şi care i-au fost atribuite în mod incorect.
-
Un microcip revoluționar ar putea ajuta oamenii care au probleme în timpul somnului
Câțiva pacienți britanici vor dormi mai bine după pe unul din nervi li s-a montat un microcip. Este vorba despre un microcip controlat de o aplicație care îi ajută pe pacienții cu apnee în somn. Această tulburare gravă afectează doar în Marea Britanie circa opt milioane de oameni.
-
Viktor Orban, după discuțiile cu Trump și Putin: "Noua administraţie din SUA va avea un început fulger"
Premierul conservator ungar Viktor Orban a asigurat vineri că situaţia în lume se va linişti odată ce republicanul Donald Trump va fi învestit preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, iar schimbările vor ajunge curând în Europa.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Cum a pierdut Călin Georgescu războiul în instanță cu BEC? Propaganda de pe TikTok nu a respectat legea - motivarea judecătorilor CAB
- 2.Fizicienii anuntă ca au descifrat secretele gravitației cuantice din găurile negre subatomice din care tâșnește materia
- 3.Ce înseamnă pentru Europa sistarea gazelor rusesti catre Austria. Suntem în pragul unei noi crize energetice catastrofale?
- 4.Masoneria globalistă se cutremură: B'nai B'rith International, cea mai veche organizație evreiască, transmte lui Iohannis îngrijorările despre Georgescu
- 5.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 6.Tucker Carlson: Deep State vrea Al Treilea Război Mondial - fie împotriva Rusiei, fie împotriva Iranului. Este singura lor șansă de a-l opri pe Trump
- 7.O nouă măsură pentru a descuraja încălzirea pe gaze și folosirea mașinii personale: UE introduce o taxă pe carbon aplicabilă gazelor din gospodărie și combustibililor auto
- 8.Reacții dure în presa britanică la decizia CCR: În România s-a anulat democrația. Este o zi neagră pentru Occident și pentru elitele sale
- 9.Decizia CCR a afectat puternic piața financiară din România: Cotația leu/ euro vine cu surprize
- 10.Fiul lui Donald Trump anunță Marea Resetare a sistemului financiar mondial: "Restul lumii să ne urmeze exemplul!"
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu