Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Postat la: 12.01.2025 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
Se numesc „râuri atmosferice" (atmospheric rivers, în engleză) fiindcă sunt lungi, nu foarte late, dar conțin cantități uriașe de apă care ajung pe Pământ. Cel mai lung râu atmosferic documentat de climatologi a avut peste 8.000 km lungime și a lovit în 2017 regiunea Pacific Northwest. Cele mai multe au în jurul a 2.000 km lungime și 800 km lățime.
Sunt prezente în multe locuri din lume, iar prezența lor are consecințe: aduc ninsoare în estul Antarcticii, produc inundații în Europa Occidentală, fac ca râurile terestre să iasă din matcă în Australia și tot ele, aceste „atmospheric rivers" produc dezastre în vestul SUA. Dar, deși nu pare, au și părți pozitive.
„Sunt benzi foarte lungi încărcate cu extrem de multă umezeală. Transportul de apă este ceva ce se întâmplă des în atmosferă, dar ca să fie vorba despre un „râu atmosferic" trebuie să aibă cel puțin 2,000 km lungime, iar lățimea să fie mai mică de 1.000 km. Din satelit, un râu atmosferic arată precum o bandă foarte lungă și foarte subțire și se vede albă, fiindcă are în el cantități uriașe de apă", explică pentru HotNews.ro Monica Ioniță, cercetător din Germania care a studiat subiectul și a scris despre el, împreună cu doi colegi (Viorica Nagavciuc și Bin Guan).
Aceste „râuri" sunt foarte importante, deoarece 90% din cantitatea totală de vapori de apă ce este transportată la latitudinile medii ajunge acolo prin intermediul acestor „atmospheric rivers".
În California apar foarte des, sunt esențiale pentru resursa de apă și pentru stratul de zăpadă, iar cel mai cunoscut râu atmosferic este denumit „Pineapple Express" și aduce pe coasta de Vest a SUA umezeală din zona insulelor Hawaii. Mai multe despre cum apar ele și cum se formează puteți citi aici.
În California, undeva între 25% și 50% dintre precipitațiile anuale provin de la aceste fenomene care uneori produc inundații catastrofale, dar ele au și laturi bune, dincolo de zăpadă adusă în faimoasele stațiuni de schi. Pot pune capăt secetelor, reumplu rezervoarele de apă și înverzesc peisajul uscat. Zăpada este bună și pentru agricultură.
Tot în California, în medie, între 7 și 10 râuri atmosferice serioase apar în fiecare an. Un studiu citat pe site-ul NASA indica faptul că râurile atmosferice vor fi mai mari din cauza încălzirii globale.
Și pagubele în urma inundațiilor aduse de aceste „râuri" vor fi mai mari, arată un alt studiu, publicat în revista Nature.
Nu este de glumă cu aceste fenomene Un studiu de la început de 2024 descrie cum au acționat patru râuri atmosferice pe coasta de Vest a SUA. O cercetare arată impactul pe care aceste „râuri din cer" îl au asupra precipitațiilor din Asia de Est
Aceste râuri se formează undeva deasupra oceanelor, unde este mai cald și pot aduce dezastre mai ales în zonele de coastă, prin intermediul ciclonilor extratropicali ce apar mai ales iarna, explică Monica Ioniță, cercetător la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Polare și Marine (Bremerhaven, Germania).
Cum un râu atmosferic conține foarte multă umezeală, când ele se formează și ajung pe coasta de Vest a Americii, aceste benzi cu multă apă „se întâlnesc" cu munții și aduc multă zăpadă în stațiunile de schi.
În Europa nu apar așa de des, în afară de Marea Britanie, Irlanda, vestul Norvegiei, după ce se formează un pic mai la nord de Atlanticul tropical, iar această bandă de nori cu foarte multă apă ajunge până spre Scandinavia.
În mod excepțional, aceste râuri atmosferice ajung și în Europa Centrală, mai ales pe Rin, în Germania. „Eu fac prognoze pe râuri în Germania, iar acum câțiva ani tot erau probleme iarna, fiindcă nu știam de unde avem atâta apă. Aceste râuri atmosferice pot fi prezente și în zona Rinului, fiindcă ajung pe coasta de Vest a Europei, lovesc Franța, dau de zone montane, se ridică și aduc apoi foarte multe precipitații. Nu se întâmplă foarte des, însă cele mai multe dintre precipitațiile din regiunea Rinului în timpul iernii sunt asociate cu aceste râuri atmosferice", explică Monica Ioniță.
În afară de Regatul Unit și Norvegia, aceste râuri afectează Franța, mai des Spania (inundații), dar limita este vestul Germaniei, fiindcă aceste uriașe benzi nu prea mai au putere să avanseze și mai departe spre est.
Ar putea să ajungă spre România? „Nu cred și este mai bine că nu au ajuns", spune Monica Ioniță, însă reminiscențe ale acestor râuri pot ajunge mai departe de vestul Germaniei. „Totuși, nu prea am văzut inundații în sezonul de iarnă în România, iar asta arată că aceste râuri nu au ajuns în țară și doar în Europa de Vest avem parte de multe inundații iarna".
Există și o „scară de măsură" în cinci trepte pentru ierarhizarea râurilor atmosferice, de la „slabe", până la „excepționale", în funcție de cantitatea de apă transportată.
La fel cum se întâmplă și cu alte episoade de precipitații intense, și râurile atmosferice vor fi afectate de clima tot mai caldă, iar asta înseamnă că, în medie, vor aduce mai multă ploaie, vor fi mai frecvente și mai intense și vor aduce mai puțină zăpadă.
Un râu atmosferic se poate deplasa chiar și cinci zile deasupra oceanului, iar când ajunge în zonele de coastă evenimentul extrem de precipitații durează în medie cam 15-20 de ore, însă au fost și cazuri în care unele zone au fost grav inundate după ploi intense ce au durat mai mult de două zile.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Adoratorii de femei voluptoase care vânau uriași ai Epocii de Gheață. Ce moștenire genetică ne-au lăsat după 32.000 de ani
Primii oameni moderni care au trăit în Europa erau extrem de înalți și au lăsat în urmă, pe lângă moștenirea genetică, numeroase statuete enigmatice cu femeie voluptoase și arme cu ajutorul cărora vânau uriași ai Epocii de Gheață.
-
Giganticele râuri din cer. Un fenomen atmosferic foarte puțin cunoscut în România, care uneori produce inundații catastrofale
Râuri nu există doar la sol, ci și în atmosferă, iar meteorologii vorbesc despre „râuri atmosferice", practic despre benzi de mii de kilometri lungime, care conțin foarte multă apă ce aduce ploi record în diverse locuri de pe Terra. Cum iau naștere aceste întinse râuri cerești? De ce sunt puțin cunoscute în România și cum le schimbă clima tot mai caldă?
-
Panică în industria IT; Ce tăieri salariale vor fi în anul 2025
În România anului 2025 vor exista ajustări salariale, în sens negativ, în anumite domenii, respectiv posturi. Zona IT este prima "bântuită" de austeritate, un domeniu privilegiat de guvern, până de curând, prin scutirea plății unor impozite.
-
Cercetătorii au descoperit de ce tot mai mulți oameni fac cancer. Pe primul loc nu e mâncarea de proasta calitate asa cum se credea
În urma unei revizuiri ştiinţifice ample, cercetătorii afirmă că au identificat o cauză pentru mai multe tipuri de cancer, pentru care nu există explicaţii genetice sau legate de dietă şi stilul de viaţă.
-
Românii pot călători în SUA fără viză - Dar cât costă de fapt să ajungi în America. Nu mai punem cat cheltuiesti cu masa si casa
Din 31 martie 2025, cetățenii români vor putea călători în Statele Unite ale Americii fără viză, după includerea oficială a României în Programul Visa Waiver. Decizia a fost anunțată de Secretarul american pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în consultare cu Secretarul de Stat, Antony Blinken, consolidând parteneriatul strategic dintre cele două țări.
-
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări devastatoare din partea Rusiei
Serviciile de informații occidentale avertizează asupra unei posibile amenințări din partea Rusiei: o armă electromagnetică capabilă să reproducă efectele devastatoare ale fenomenului Carrington din 1859.
-
Incendiile din California se intensifică. Sunt grav amenințate zonele Brentwood și Bel Air
Pompierii încearcă totul pentru a preveni ca cel mai mare dintre incendiile mortale care amenință Los Angeles să se răspândească într-unul dintre cele mai exclusiviste cartiere ale orașului, relatează BBC.
-
Furtună pe piața energiei regenerabile din cauza lui Donald Trump
Noile declarații ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, despre turbinele eoliene au creat confuzie și îngrijorare pe piața energiei verzi. Cu două săptămâni înainte de a prelua oficial mandatul, el a spus că va încerca să se asigure că nu vor fi instalate noi turbine eoliene în timpul mandatului său.
-
Zuckerberg se gudură la Trump: Acuză că oficialii administrației Biden țipau și înjurau când solicitau cenzurarea Facebook
Într-un episod al emisiunii "The Joe Rogan Experience" difuzat vineri, Mark Zuckerberg, directorul general al Meta, a prezentat o imagine a funcționarilor administrației Biden care certau personalul Facebook în timpul cererilor de eliminare a anumitor conținuturi de pe platforma social media.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 6.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 7.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 8.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
- 9.Timp de 500 de ani am privit lumea în mod incorect. Această hartă premiată este cea mai precisă imagine a Pământului creată vreodată
- 10.Cinci greșeli prin care le oferiți acces hackerilor la datele personale și bancare stocate pe dispozitivele mobile
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu