Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriela Firea dă ultimatum pe ambrozie! Proprietarii de terenuri vor lua amenzi de până la 20.000 de lei

Postat la: 16.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deținătorii sau administratorii de terenuri pe ale căror suprafețe au fost depistate focare de infestare cu ambrozie sunt obligați să elimine planta. De altminteri riscă amenzi situate între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice

Primăria Municipiului București informează cetățenii Capitalei cu privire la recentele modificări legislative în domeniul prevenirii, combaterii și distrugerii ambroziei, plantă cunoscută pentru efectele sale nocive asupra populației (provoacă reacții care pot afecta viața persoanelor cu anumite tipuri de alergii).

Astfel, întrucât este vorba despre o specie invazivă, extrem de nocivă prin efectul și cantitatea de polen răspândită în atmosferă, anul trecut a fost actualizată legislația în domeniu (Legea nr. 62/2008 privind combaterea buruienii ambrozia și Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG nr. 707/2018) și a fost inițiată aplicarea la nivel local - prin adoptarea, la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, a HCGMB nr. 123/2019 privind aprobarea Instrucțiunilor de aplicare a prevederilor Legii nr.62/2018 si a normelor metodologice.

Totodata, pentru a gestiona acest domeniu la nivel local, a fost constituită o comisie mixtă formată din Primăria Capitalei, primăriile de sector și alte 7 instituții cu atribuții în domeniul sănătății și mediului: Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, Comisariatul Municipiului București - Garda Națională de Mediu, Direcția pentru Agricultură a Municipiului București etc. (Ordinul Prefectului Municipiului București nr. 379/2018).

Astfel,sectoarele Municipiului București au obligația de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora și de a transmite, până la data de 05 iunie a fiecărui an, notificări (somații) către proprietarii sau deținătorii de terenuri, cu privire la obligațiile legale ce le revin și sancțiunile aplicabile.

La randul sau, Primaria Capitalei a dispus ALPAB sa ia toate masurile legale astfel incat sa elimine ambrozia din parcurile si spatiile verzi pe care le are in administrare, conform legislatiei in vigoare.

Proprietarii și administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligația ca, până la data de 30 iunie a fiecărui an, să desfășoare lucrări de combatere și distrugere a ambroziei. Ulterior aplicării lucrărilor, aceștia trebuie să informeze în scris autoritatea administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat (respectiv Sectorul 1-6 al municipiului București).

Combaterea ambroziei se realizează prin aplicarea metodelor recomandate de către specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură a Municipiului București, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenuri agricole, cu excepția erbicidării - în zonele de interes public.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE