Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Gabriel Oprea, achitat definitiv pentru ucidere din culpă în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Decizia de ultimă oră a judecătorilor

Postat la: 26.07.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gabriel Oprea a fost achitat definitiv miercuri, 26 iulie, în dosarul în care a fost acuzat de ucidere din culpă în legatura cu moartea polițistului Bogdan Gigină, pe data de 20 octombrie 2015, în timp ce acesta îl însoțea pe fostul ministru de interne în drum spre casă, în coloană oficială. În schimb, Petru Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care motociclistul și-a pierdut viața, a rămas cu pedeapsa de 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Iată decizia Curții de Apel București:

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de parchet și partea civila Ciuciu (fosta Gigina) ioana Raluca.
În baza art. 421 admite apelurile declarate de Mazilu Petre și General MPM Impex și părțile civile Gigina Cornel Reluca și Sima (fosta Gigina) Carmen. În baza art. 421 admite apelul declarat de partea civila DGPMB Buc.
În rejudecare: în baza art. 397 alin 1 rap. La art.25 alin 1 CPP admite în parte acțiunile civile exercitate de părțile civile Gigina Cornel Relucă și Sima (fosta Gigina) Carmen și Ciuciu (fosta Gigina) Ioana Raluca împotriva inculpaților Mazilu Petre și General Mpm Impex și dispune: 25.000 lei daune materiale către Sima (fosta Gigina) Carmen Reluca, 25.000 de lei daune materiale pt Gigina Cornel Reluca. 60000 de euro daune morale pentru Sima (fosta Gigina) Carmen, 30.000 de euro daune morale pentru Gigina Cornel Reluca .
Obligă pe Mazilu Petre și Heneral Mpm Impex la plata 7.500 de lei către părțile civile cu titlu de cheltuieli de judecata.
Trimite spre rejudecare la TB Buc acțiunea civila formulata de DGPMB", se arată în minuta CAB.

Cum a scăpat Gabriel Oprea de acuzație de abuz în serviciu

Principala acuzație din acest dosar, de abuz în serviciu, a „picat" în 2016, după o decizie a CCR care a dus la redefinirea acestei infracțiuni. Hotărârea respectivă, din 2016, l-a ajutat pe Oprea și în Dosarul DIPI de la Instanța supremă, unde a fost achitat definitiv în luna mai 2023. Astfel, Gabriel Oprea a scpat de toate dosarele penale pe care le avea pe rolul instanțelor.

O primă soluție de achitare a lui Gabriel Oprea a fost pronunțată de Tribunalul București pe data de 6 martie 2023. Hotărârea a fost atacată la Curtea de Apel atât de către familia polițistului Bogdan Gigină, cât și de procurorii DNA.

De asemenea, a mai formulat apel și Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care a murit polițistul, considerat de instanța de fond ca fiind singurul vinovat în acest caz și condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare.

Prin aceeași hotărâre, Petre Mazilu și SC MPM General Impex SRL au fost obligați să le plătească celor trei membri ai familiei polițistului Bogdan Gigină câte 100.000 de euro cu titlu de daune morale.

Ce au reținut procurorii DNA în rechizitoriul lui Gabriel Oprea

În seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat. Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA în mai 2018 pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către Poliţia Rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de Poliţie Rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist.

În acest mod, el şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi" neprevăzute de cadrul legal, „drepturi" a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit, şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

„În seara de 20 octombrie 2015, agentul de poliţie Gigină Bogdan-Cosmin, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie cranio-cerebrală, consecinţă a unui traumatism cranio-cerebral şi facial cu fractură craniană, leziuni care au cauzat decesul. La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa", afirmă procurorii DNA în rechizitoriu.

Accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului Gigină s-a produs ca urmare a nerespectării de către Gabriel Oprea, Petre Mazilu şi General MPM Impex SRL a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi, rețin anchetatorii.

În ceea ce-l priveşte pe Gabriel Oprea este vorba despre însoţirea sa de către poliţişti rutieri, iar în cazul lui Petre Mazilu şi al firmei pe care o administra, lucrările făcute la carosabil.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE