Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Frauda în domeniul TVA - Comisia Europeană intervine împotriva evazioniștilor

Postat la: 16.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Comisia Europeană anunță lansarea unui sistem de analiză a reţelelor de tranzacţii (Transaction Network Analysis - TNA), care le va permite statelor membre să facă rapid schimb de date cu privire la TVA şi să prelucreze în comun aceste informații, detectând astfel mai repede reţelele suspecte. Aceasta, în condițiile în care frauda în domeniul TVA este una dintre marile probleme cu care se confruntă finanțele publice, potrivit oficialilor europeni.

Lansarea instrumentului de analiză a rețelelor de tranzacții (Transaction Network Analysis-TNA) are loc în urma unor anchete recente din presă care au scos din nou în evidență costurile uriașe ale fraudei în domeniul TVA pentru finanțele publice, precum și faptul că grupările infracționale se îmbogățesc pe seama contribuabililor onești, argumentează Comisia Europeană. Comisarul pentru afaceri economice: Frauda în domeniul TVA, una dintre marile probleme cu care se confruntă finanțele noastre publice

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, spune că frauda în domeniul TVA este una dintre marile probleme cu care se confruntă finanțele noastre publice, iar eradicarea sa ar trebui să fie o prioritate pentru guvernele din Uniunea Europeană. Potrivit acestuia, noul sistemva mări viteza cu care autoritățile pot descoperi activitățile suspecte și acționa în consecință.

"Progresele înregistrate nu înseamnă însă că este mai puțin necesar să se realizeze o reformă mai profundă și mai radicală a sistemului de TVA al UE, astfel încât să se asigure că acesta poate face față volumului mare de schimburi comerciale care au loc la nivel transfrontalier în spațiul UE", spune Moscovici. Acest nou sistem (TNA), pe care statele membre îl pot utiliza începând de acum, va permite accesul rapid și ușor al autorităților fiscale la informații privind tranzacțiile transfrontaliere, permițând astfel intervenția rapidă în cazul în care se depistează o posibilă fraudă în materie de TVA.

"Instrumentul TNA, dezvoltat printr-o colaborare strânsă între statele membre și Comisie, va permite o cooperare mult mai apropiată și între experții rețelei UE din domeniul antifraudă („Eurofisc") în ceea ce privește analizarea în comun a informațiilor, astfel încât fraudele de tip „carusel" privind TVA să poată fi detectate și interceptate cât mai rapid și mai eficient posibil. TNA va stimula cooperarea și schimbul de informații dintre autoritățile fiscale naționale, permițându-le funcționarilor Eurofisc să verifice informațiile în raport cu cazierele judiciare, bazele de date și informațiile deținute de Europol și OLAF, agenția antifraudă a UE, și să coordoneze anchete transfrontaliere", afirmă oficialii Comisiei Europene.

Sistemul comun privind taxa pe valoarea adăugată (TVA) joacă un rol important în cadrul pieței unice europene. El reprezintă o sursă majoră și tot mai consistentă de venituri pentru statele membre ale UE, generând peste 1 000 de miliarde de euro în 2015, adică echivalentul a 7 % din PIB-ul UE. Una dintre resursele proprii ale UE se bazează, de asemenea, pe TVA. Fiind un impozit pe consum, aceasta reprezintă una dintre formele de impozitare cele mai favorabile creșterii. Comisia Europeană spune că a insistat constant asupra reformei sistemului de TVA, pentru ca acesta să devină mai rezistent la fraude, dar că progresele au fost lente.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE