Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fostul consilier prezidenţial Simina Tănăsescu, numită judecător la CCR

Postat la: 06.05.2019 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Simina Tănăsescu a fost până anul trecut consilier prezidenţial pe probleme juridice. Aceasta şi-a dat demisia din funcţie în iunie 2018, în urma unui scandal, după ce în spațiul public au apărut speculații cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra unui judecător al Curții Constituționale a României (CCR), ca urmare a unei discuții purtate de doamna Elena-Simina Tănăsescu cu domnul Petre Lăzăroiu.

Administrația Prezidențială a transmis, atunci, că nu au existat niciun fel de presiuni și sunt complet neadevărate acuzațiile aduse în acest sens. „Având, însă, în vedere că este inadmisibil ca la nivelul opiniei publice să planeze orice suspiciune că ar fi fost posibilă o încercare de imixtiune în activitatea Curții Constituționale, pentru a nu prejudicia instituția Președintelui României, doamna Elena-Simina Tănăsescu a înaintat astăzi, 20 iunie a.c., Președintelui Klaus Iohannis demisia din funcția de consilier prezidențial, în care fusese numită la data de 14 ianuarie 2015", anunţa Administraţia Prezidenţială.

Elena Simina Tănăsescu (n. 1968) este absolventă a Facultății de Drept, Universitatea din Bucureşti (1991) şi a obţinut titlul de doctor cu menţiunea « foarte bine cu felicitările juriului » la Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III", Franţa (1997). Este profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti şi a fost profesor invitat la universităţi din Europa şi America Latină. A participat în calitate de director, cercetător sau raportor naţional în numeroase proiecte cu finanţare naţională sau internaţională.

A desfăşurat activitate profesională sau de reprezentare a statului român în cadrul mai multor instituţii europene (Delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale, Grupul de experţi independenţi al Consiliului Europei) şi a fost reprezentantul societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii în perioada 2009-2011.

Printre publicațiile sale se numără: Principiul egalităţii în dreptul românesc (1998), Interpre­tarea Constituţiei. Teorie şi practică (2002), Legile elec­torale - comentarii şi explicaţii (2004), Constituţia României - comentariu pe articole (2008), Reforma constituţională: analiză şi proiecţii (2012). Autor a peste 75 de studii, articole, cronici şi note apărute în volume colective ori reviste de specialitate de prestigiu, din ţară şi străinătate. A fost distinsă cu premiul „Andrei Rădulescu" al Uniunii Juriştilor din România pentru lucrarea „Interpretarea Constituţiei. Teorie şi practică" (2002), Premiul „Hannibal Teodorescu" pentru cartea „Constituţia României - comentariu pe articole" (2008). În 2011 a fost decorată de Preşedintele Republicii franceze cu „Ordre national pour mérite în grad de Chevallier".

Trei judecători de la Curtea Constiţională îşi finalizează mandatul de 9 ani şi urmează să fie schimbaţi: Ştefan Minea, Maya Teodoroiu şi Petre Lăzăroiu. Cele trei posturi aparţin Camerei Deputaţilor, Senatului şi preşedintelui Klaus Iohannis, care trebuie să vină, în perioada următoare, cu propuneri noi. Schimbările de la Curte vin în contextul în care, pe masa judecătorilor se află dosare importante, printre care sesizarea lui Florin Iordache privind completurile specializate din justiţie, care vizează şi dosarul lui Liviu Dragnea.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE