Fondurile de la guvernul Orban pentru presă: Curtea de Conturi cere recuperarea banilor plătiți ilegal in campania Covid!
Postat la: 10.04.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Curtea de Conturi a descoperit că Secretariatul general al guvernului (SGG) a făcut în 2020 și 2021 plăți nejustificate către anumite instituții de presă în cadrul ajutorului dat de guvernul Orban sub formă de campanie de informare Covid, potrivit documentelor oficiale puse la dispoziția G4Media de Curtea de Conturi.
Astfel, procesul verbal de constatare în urma unui control realizat în 2022 de Curtea de Conturi menționează la capitolul nereguli "efectuarea de plăți în condiții de neeligibilitate și de neconformitate cu clauzele contractuale și prevederile OUG nr. 63/2020 pentru organizarea și desfășurarea unor campanii de informare publică în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea COVID-19", anunță G4Media.
E vorba despre o campanie de informare lansată de guvernul Orban în plină campanie electorală pentru alegerile locale și alegerile parlamentare din 2022. Campania a costat peste 180 de milioane de lei și a presupus plata direct de la SGG a difuzării unor spoturi prin care populația primea informații despre purtarea măștii de protecție.
Curtea de Conturi a făcut controale pe un eșantion de contracte și facturi. "Valoarea estimativă a abaterii constatate o reprezintă suma de 695.319,47 lei reprezentând atât avansurile nejustificate în termen precum, cât și sumele identificate ca necuvenite urmare nerespectării prevederilor contractuale", se arată în raportul Curții de Conturi.
Potrivit informațiilor G4Media, mai multor angajați ai Secretariatului general al guvernului le sunt imputate anumite sume de bani după ce au semnat documentele oficiale. SGG a refuzat să răspundă la o întrebare adresată de G4Media în acest sens, arătând că "datele solicitate sunt din categoria informațiilor încă nevalidate în privința implementării măsurilor recomandate pentru a putea face obiectul comunicării publice".
Curtea de Conturi arată în procesul verbal menționat că "s-a constatat că decontarea facturilor emise de furnizorii de servicii media a fost realizată fără a se asigura verificare concordanței dintre documentele justificative anexate facturilor și prevederile contractuale (durata de valabilitate a contractului/actului adițional, obiectul contractului, perioada de desfășurare a campanie de informare publica), ceea ce a condus ca plata contravalorii serviciilor respective să fi fost aprobată în baza documentației suport transmise de către ADR și fără a se verifica dacă serviciile facturate au fost efectiv prestate în termenii și condițiile contractuale".
"Procedând astfel, au fost nelegal angajate, lichidate, ordonanțate și plătite cheltuieli, din fondurile alocate. S-a constatat faptul că, deși operațiunile prezentate la viză nu îndeplineau condițiile de legalitate, regularitate și destinație a creditelor bugetare pentru acordarea vizei de control financiar preventiv, acestea, au fost avizate de către persoanele desemnate să exercite viza CFPP", mai arată raportul citat.
Context. Durata de desfășurare a campaniei a fost inițial stabilită pe o perioadă de 4 luni, începând cu 15 mai 2020, dar a fost prelungită până la finalului anului 2020.
Plățile totale realizate de SGG au fost de circa 175 de milioane de lei - bani intrați de la bugetul de stat în conturile televiziunilor, ziarelor, radiourilor și site-urilor media. G4Media e una dintre puținele instituții de presă care au refuzat banii guvernamentali, alături de Recorder.ro, Rise Project, RFI România, Republica, Paginademedia și Edupedu.
Încheierea contractelor cu presa de către guvernul Orban a coincis cu atenuarea tonului critic al multor instituții de presă față de executiv, PNL și președintele Klaus Iohannis. Contractele au fost încheiate cu majoritatea redacțiilor centrale și cu câteva publicații locale, iar campania a acoperit intervalul iunie - decembrie 2020, adică exact perioada campaniei electorale.
G4Media a arătat că după plata primelor tranșe de bani, campionul absolut al banilor încasați de la guvern s-a dovedit trustul media fondat de Dan Voiculescu, cu 14,7 milioane de lei pentru Antena 1, Antena 3 și Radio Zu. De remarcat că firma Antena TV Group SA, care a primit 9,3 milioane de lei, a fost condamnată penal pentru șantaj în 2017.
Următorul mare benficiar al sumelor guvernamentale a fost Kanal D (Dogan Media Inernational SA) - cu 7,5 milioane de lei, în timp ce Pro TV a primit 3,4 milioane lei.
O analiză Economedia arată că firmele care operează cele mai mari televiziuni și site-uri de presă din România nu au fost foarte afectate de criză, ci din contră, majoritatea și-au crescut afacerile și profiturile în 2020, față de 2019. În plus, cele mai multe au primit și bani de la Guvern, chiar dacă business-ul le mergea deja bine. Spre comparație, firmele cu adevărat închise, precum cele din HoReCa, și-au așteptat banii peste un an.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
-
"Schema 1800" - noua înșelătorie pe WhatsApp. Plângerile la poliţie curg continuu
O nouă schemă de fraudă online face victime, în aceste zile. Escrocii sparg conturile de whatsapp, după care le cer bani cunoscuţilor din agenda victimei. Suma cerută este aceeaşi -1.800 de lei. De aceea, acest tip de înşelăciune a primit şi numele de Schema 1800.
-
Granițele deschise sfidează naționalismul în ascensiune în Europa (The Guardian)
Reintroducerea controlului pașapoartelor în spațiul Schengen ne trasează în minți noi linii politice - iar lucrul acesta în sine e periculos, se arată într-un articol publicat în The Guardian, conform Rador Radio România.
-
Marea Britanie impune noi reguli de călătorie. De când se aplică și ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii
Marea Britanie impune o autorizație electronică de călătorie (ETA) pentru cetățenii din 48 de țări, inclusiv SUA, Canada și Australia. Din luna aprilie, această autorizație plătită va fi obligatorie și pentru europeni. ETA este menită să consolideze securitatea la frontieră și face parte dintre eforturile Londrei de a-şi digitaliza sistemul de gestionare a frontierelor.
-
Dezvăluirea unui director de bancă: "Românii dau statului 70% din tot ceea ce câștigă"
Statul român continuă să apese greu pe umerii cetățenilor: pe lângă cele mai mari impozite pe salarii din Europa, românii sunt obligați să suporte și alte taxe și contribuții. Cu toate acestea, finanțele publice sunt într-o situație critică, iar România rămâne, de ani de zile, campioana deficitului bugetar în Uniunea Europeană.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu