FMI spune că lumea trebuie să se pregătească pentru ceva "inimaginabil" după COVID și după războiul din Ucraina!
Postat la: 16.02.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a avertizat că lumea trebuie să fie pregătită să facă față mai bine șocurilor și "inimaginabilului" într-o lume post-COVID-19 și în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina, aflat în desfășurare.
Georgieva a făcut aceste comentarii în timpul unui panel World Government Summit găzduit de Hadley Gamble de la CNBC în Dubai, la 14 februarie, unde a făcut referire și la cutremurele recente din Turcia și Siria, care au ucis peste 36.000 de persoane.
Întrebată cât de "dificil" va fi acest an, Georgieva a răspuns că economia mondială este încă "într-un loc foarte dificil și că creșterea globală încetinește în 2023, dar ar putea fi un punct de cotitură", subliniind că inflația este în scădere în unele țări.
"Ceea ce ne îngrijorează foarte mult este unul, neașteptatul", a spus Georgieva.
"Ceea ce ne-a învățat COVID și războiul este că trăim într-o lume mai predispusă la șocuri. Ceea ce ne-a învățat cutremurul din Turcia și Siria este că trebuie să ne gândim la inimaginabil.
"Cu toții trebuie să ne schimbăm mentalitatea pentru a fi mult mai agili și mult mai orientați către construirea rezistenței la toate nivelurile, astfel încât să putem face față mai bine șocurilor", a adăugat Georgieva, menționând că rezistența vine sub forma asigurării faptului că însăși "țesătura" fiecărei țări și a societății sale este puternică.
În altă ordine de idei, marți, Georgieva a declarat că FMI trebuie să joace un "rol stabilizator" în războiul din Ucraina, adăugând că națiunea va avea nevoie de aproximativ 40 - 48 de miliarde de dolari pentru ca economia să funcționeze în acest an.
Potrivit lui Georgieva, care a declarat în fața audienței că fratele ei este căsătorit cu o ucraineancă, FMI colaborează cu Ucraina pentru a-i oferi sfaturi despre cum să gestioneze o "economie de război" de când a început invazia Rusiei, în februarie anul trecut.
Ea a adăugat că FMI a finanțat două pachete în valoare de 2,7 miliarde de dolari din resurse proprii pentru Ucraina de la începutul războiului. Aceasta se adaugă la ajutorul oferit de națiuni occidentale precum Statele Unite.
În decembrie 2022, Anna Bjerde, vicepreședintele Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, a declarat pentru ziarul austriac Die Presse că numai pentru a reconstrui infrastructura deteriorată sau distrusă a Ucrainei ar fi nevoie de aproximativ 500 de miliarde de euro (aproximativ 533 de miliarde de dolari).
În septembrie, Banca Mondială, într-o evaluare comună cu guvernul ucrainean și Comisia Europeană, a estimat că costul actual al reconstrucției și al redresării în Ucraina se ridică la 349 de miliarde de dolari.
Comentariile lui Georgieva vin la scurt timp după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy s-a întâlnit la Kiev cu membri de rang înalt ai JPMorgan Chase pentru a discuta despre crearea unei platforme menite să atragă investiții de capital privat pentru a reconstrui Ucraina și a ajuta la creșterea economică postbelică.
Guvernul ucrainean și gigantul bancar semnaseră anterior un memorandum de înțelegere (MOU) pe această temă, conform căruia JPMorgan va consilia guvernul ucrainean în probleme legate de stabilizarea financiară, dezvoltarea și coordonarea strategiilor de refinanțare și restructurare a datoriilor, obținerea ratingurilor de credit suveran și digitalizarea economiei, printre altele.
La 13 februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut mai multor aliați să furnizeze mai multă muniție Ucrainei, după ce anterior afirmase că forțele rusești au lansat deja o nouă ofensivă înainte de aniversarea de un an a conflictului.
"Nu vedem niciun semn că președintele Putin se pregătește pentru pace. Ceea ce vedem este opusul, el se pregătește pentru mai mult război, pentru noi ofensive și noi atacuri", a declarat Stoltenberg reporterilor.
"Acest lucru a devenit un război de uzură și, prin urmare, este, de asemenea, o bătălie de logistică. ... Când vine vorba de artilerie, avem nevoie de muniție, avem nevoie de piese de schimb, avem nevoie de întreținere, avem nevoie de toată logistica pentru a ne asigura că suntem capabili să susținem aceste sisteme de arme", a adăugat el.
Ca răspuns la comentariile lui Stoltenberg, Kremlinul a acuzat NATO că este o organizație "ostilă" față de Rusia și că se implică din ce în ce mai mult în războiul din Ucraina.
"Face tot posibilul pentru a-și face cât mai clară implicarea în conflictul din jurul Ucrainei", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Oceanele ating noi recorduri de temperatură. Descoperiri alarmante ale studiilor
Oceanele lumii au fost în 2024 mai calde comparativ cu oricare alt an de la începerea măsurătorilor, a constatat un studiu. Recordul se aplică atât temperaturilor de suprafaţă, cât şi căldurii stocate la o adâncime de 2.000 de metri, potrivit cercetătorilor conduşi de Lijing Cheng de la Institutul de Fizică Atmosferică al Academiei Chineze de Ştiinţe.
-
Descoperire de senzație: Comori ascunse în al Doilea Război Mondial, au ieșit la lumină dintr-o catedrală
Un set de obiecte regale din secolul al XVI-lea, ascuns sub o scară timp de aproape un secol, a fost recuperat din Catedrala Vilnius din Lituania. Coroanele de aur, inelele și celelalte accesorii găsite au dispărut din 1939, când au fost ascunse, la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.
-
Anul 2025 se preconizează sumbru pentru afaceri: Antreprenorii români îngheață investițiile
Mare parte dintre firmele din România vor îngheţa investiţiile în acest an, pe fondul provocărilor fiscale şi incertitudinilor tot mai mari privind evoluţia economiei, în timp ce doi din trei antreprenori nu vor deschide noi linii de business şi investiţii în 2025, relevă un barometru de opinie în rândul investitorilor.
-
Ruptură în blocul țărilor post-sovietice! Rusia amenință Armenia: 'Trebuie să facă o alegere!'
Rusia interpretează aspiraţiile europene făcute publice recent de Armenia ca pe o dorinţă a ţării caucaziene de a rupe legăturile cu blocul postsovietic al Uniunii Economice Eurasiatice (EEU), a declarat vicepremierul rus Aleksei Overciuk.
-
Ce este "Regula celor 90 de secunde"? Un neurocercetător descoperă o tehnică inovatoare care ne poate schimba viața
Te-ai gândit vreodată cum ai putea să îți gestionezi emoțiile rapid? Încearcă „Regula celor 90 de secunde" și descoperă tehnica inovatoare creată de un specialist în neuroștiințe, care îți oferă instrumentele necesare pentru a controla furia, frica și anxietatea, ajutându-te să îți regăsești calmul într-un timp scurt.
-
Serurile criminale: FDA impune avertismente privind leziunile nervoase pentru 2 vaccinuri RSV
Food and Drug Administration (FDA) din SUA a dispus ca doi producători de vaccinuri împotriva virusului sincițial respirator (VSR) să includă pe etichetele produselor un avertisment privind un efect secundar potențial paralizant legat de afectarea nervilor.
-
De ce este așteptat Elon Musk în fotbalul mare de Gigi Becali, patronul FCSB-ului
A ieșit la iveală faptul că Elon Musk, cel mai bogat om al planetei, dorește să preia clubul Liverpool în schimbul a 4 miliarde de dolari, iar Gigi Becali a reacționat cu privire la această veste. În viziunea latifundiarului care dictează mersul lucrurilor la FCSB, venirea lui Musk în fotbal ar reprezenta un avantaj chiar și pentru roș-albaștri.
-
Explozie de căutări pe Google: Oamenii vor să știe cum să își șteargă conturile de Facebook și Instagram după anunțul Meta
Anunțul Meta de a renunța la verificarea informațiilor și de a relaxa moderarea conținutului a declanșat o explozie de căutări pe Google despre ștergerea conturilor de Facebook, Instagram și Threads.
-
Vin banii de la G7 pentru Ucraina! Ursula von der Leyen a anunțat prima tranșă din împrumut
Ucraina a primit prima tranșă de 3 miliarde de euro din partea Uniunii Europene a unui împrumut convenit de membrii Grupului celor Șapte, au declarat vineri Kievul și Bruxellesul.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu