Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Finlanda, Suedia si Norvegia au inregistrat o crestere usoara a radioactivitatii umane

Postat la: 28.06.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Finlanda, Suedia si Norvegia au inregistrat in ultimele zile niveluri neobisnuite de radioactivitate de origine umana, o crestere inofensiva pentru om care, potrivit unui institut olandez, si-ar afla sursa in vestul Rusiei sau la vest de aceasta tara, noteaza AFP.

Organizatia pentru Interzicerea completa a testelor nucleare (CTBTO), ale carei statii permit, de asemenea, masurarea cresterii radioactivitatii de origine civila, a publicat o harta pe Twitter indicand zona de origine probabila a sursei, potrivit masuratorilor sale.

Sectorul acopera treimea de sud a Suediei, jumatatea de sud a Finlandei, Estonia, Letonia, precum si o larga zona inconjurand frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv orasul Sankt Petersburg.

Acesti izotopi (mai ales cesiu 137, cesiu 134 si ruteniu 103) "sunt foarte probabil de origine civila. Suntem in masura sa indicam regiunea probabila a sursei, dar nu face parte din mandatul CTBTO sa determinam originea exacta", a comentat pe Twitter secretarul general al organizatiei cu sediul al Viena, Lassina Zerbo.

Producatorul rus de energie nucleara Rosenergoatom a dezmintit orice incident la cele doua centrale pe care le exploateaza in acest sector.

"In centralele nucleare Leningradskaia si Kolskaia nu a fost inregistrata nicio anomalie", a declarat un purtator de cuvant al agentiilor ruse de presa. Emisiile "nu au depasit valorile de control pentru perioada indicata" si "nu a avut loc niciun incident legat de degajari de radionuclizi peste nivelurile stabilite", a adaugat el.

Potrivit calculelor efectuate de Institutul olandez pentru sanatate publica si mediu (RIVM), "radionuclizii provin din directia Rusiei de vest", chiar daca masuratorile nu permit o localizare mai precisa.

Nuclizii inregistrati sunt artificiali, deci de origine umana, iar compozitia lor "poate indica deteriorarea unui element combustibil intr-o centrala nucleara", a subliniat autoritatea olandeza intr-un comunicat.

Pe langa Rusia, in sector mai exploateaza reactoare nucleare Finlanda si Suedia, dar nu a fost semnalat niciun incident. Tarile baltice nu au reactoare active, Lituania inchizand singura sa centrala nucleara de origine sovietica in cadrul acordurilor de aderare la Uniunea Europeana.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE