Final de proces in dosarul spagii de 6,3 milioane de euro care ar fi ajuns la seful CNAS: DNA cere inchisoare pentru Lucian Duta
Postat la: 09.01.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

Un procuror DNA a cerut, miercuri, judecatorilor de la Tribunalul Bucuresti condamnarea fostului presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, la o pedeapsa cu inchisoare pentru infractiunea de luare de mita in forma continuata, 4 acte materiale.
Pedeapsa maxima pe care o risca fostul sef al CNAS in perioada guvernarii PDL, in cazul in care este gasit vinovat, este de 12 ani de inchisoare.
Vorbim despre una dintre cele mai ample anchete privind coruptia din sistemul de sanatate. Dosarul s-a judecat relativ rapid, cazul este pe rolul Tribunalului Bucuresti din decembrie 2018.
Acuzat de procurorii anticoruptie de o spaga de 6,3 milioane de euro, Lucian Duta cere judecatorilor sa-l achite. In fata magistratilor, el s-a laudat miercuri cu activitatea sa in fruntea institutiei, a spus ca sistemul de sanatate a devenit imun la fraude in urma decizilor luate in perioada in care conducea CNAS si a acuzat ca DNA protejeaza companiile multinationale.
Pe de alta parte, avocatul lui Duta a atacat denuntatorii din acest dosar, pe afaceristii Radu Enache si Irina Socol.
Pledoaria avocatului si ultimul cuvant al fostului sef al CNAS, in care face acuzatii grave, in text.
Citeste si: Lucian Duta, fostul sef al CNAS, a fost trimis in judecata pentru luare de mita
DNA: Spaga de 6,3 milioane de euro
Potrivit DNA, Duta ar fi primit 800.000 de euro cash si 5.500.000 de euro in cont. Banii reprezentau un comision de 10% din valoarea contractelor IT acordate de CNAS, de la Radu Enache, reprezentantul Hewlett Packard (HP) Romania, si de la Irina Socol, reprezentantul subcontractantului Siveco Romania.
Din punctul de vedere al procurorilor DNA, probele din timpul anchetei dovedesc vinovatia lui Duta, iar in procesul care a durat aproape 1 an nu au aparut lucruri care sa schimbe acest lucru.
"Inculpatul a recunoscut in parte ca a primit niste sume de bani, de comision, pentru a incheia aceste contracte," explica procurorul de sedinta.
Intr-adevar, in timpul anchetei si al procesului, Duta a recunoscut primirea sumei de 5,5 milioane de euro, banii primiti prin cont, deci nu si cei cash, dar potrivit acestuia acestia ar fi fost dati de Enache si Socol ca sponsorizare, pentru o eventuala sustinere politica.
In plus, procurorul DNA cere instantei sa confiste presupusa mita, mentinerea sechestrului asigurator pus pe o parte din averea lui Lucian Duta. Printre acestea: suma de 2.183.820 de euro identificata intr-un cont bancar din Elvetia, un teren cu constructie S+P+4, trei apartamente si un autoturism.
Tribunalul Bucuresti urmeaza sa se pronunte in acest caz peste doua saptamani. Avocatul fostului sef al CNAS spune ca vrea sa depuna si concluzii scrise in acest caz.
Avocat: Este un om valoros
La termenul de miercuri, aparatorul lui Duta a mers doar pe varianta achitarii, chiar daca fostul sef al CNAS a admis ca a primit 5,5 milioane de euro. "Este un om valoros si nu un infractor," spune avocatul.
"Eu sustin ca dl. Duta nu a luat mita. A primit sume de bani, dar nu a luat mita. Nimeni nu a fost cercetat pentru dare de mita in acest caz. Nici Socol, nici Enache. Daca a luat bani cu titlu de dare de mita, cine a dat mita? Infractiunea de dare sau de luare de mita sunt corelative... Socol si Enache nu au fost cercetati pentru dare de mita si nu s-a dat solutie in cazul lor, pentru ca nu au facut denunt. Cei doi nu au fost acuzati. Nici HP Romania nu a fost acuzata," este o parte din pledoaria avocatului.
In plus, Irina Socol ar fi ales sa faca denunturi doar dupa ce ar fi fost "agatata" in mai multe dosare. "Irina Socol a avut 15 dosare si a facut 17 denunturi, ea a fost condamnata acum 4-5 ani de zile, cand nu luase calea denunturilor," a explodat avocatul.
Intr-o demonstratie juridica complicata, avocatul a explicat instantei ca declaratiile date de Irina Socol si Radu Enache ar fi evoluat in functie de procurorul de caz. Daca initial, in declaratiile acestora, care ar fi fost date in calitate de martori protejati, spuneau ca banii pretinsi si primiti de Duta erau pentru obtinerea unui sprijin politic in favoarea incheierii contractelor cu CNAS, ulterior sumele de bani au fost transformate in "comisioane".
Teoria avocatului este ca Lucian Duta a pretins incasarea comisionului pentru sustinerea politica, dar nu pentru ca fostul sef al CNAS sa semneze acte legate de atributiile de serviciu privind contractele dintre CNAS si HP Romania, respectiv Siveco Romania.
"Nu exista nicio proba din care sa rezulte ca dl. Duta a primit banii cu titlul de mita. Concluziile mele sunt de achitare. Nu sunt probe!," spune avocatul, la capatul pledoariei.
Cere anularea anchetei
Pe de alta parte, intr-o alta solicitare inedita, aparatorul lui Duta cere incetarea procesului penal in cazul clientului sau. Motivul: o prevedere din Legea Sanatatii stipuleaza ca in cazul sefului CNAS se aplica Legea responsabilitatii ministeriale.
Astfel ca procurorii DNA trebuiau sa faca o cerere de ridicare a imunitatii ministeriale, inainte de a incepe ancheta in acest caz.
"Stiti ce buget administreaza presedintele CNAS? 8 miliarde de euro. Un ministru nu are asa buget. Legiuitorul a stabilit din acest motiv aceasta protectie. Pentru inceperea urmaririi penale la dl. Duta trebuia sa fie facuta o cerere la presedintele Romaniei, iar procurorii nu au facut acest lucru. Nici dl. Duta nu stia, nici eu nu am stiut pana am citit Legea Sanatatii," explica avocatul.
Contrele cu DNA
Intervine procurorul DNA care precizeaza ca presedintele CNAS nu este membru al Guvernului, dar este asimilat unui membru al Guvernului, cu rang de secretar de stat.
"Legea responsabilatatii ministeriale distinge intre membrii Guvernului si persoanele asimilate acestora," precizeaza DNA, care cere respingerea exceptiei.
Anchetatorul a tinut sa arate instantei ca in cazul lui Lucian Duta sunt mai multe declaratii, nu doar ale Irinei Socol sau Radu Enache, ci si ale altor persoane, dar si documente bancare care dovedesc vinovatia.
In plus, exista un singur martor sub acoperire, si nu doi, cum spune avocatul, marturie care se coroboreaza cu alte probe.
"Aceste probe se coroboreaza cu declaratiile inculpatului care a recunoscut ca a pretins si primit 5 milioane si 500 de mii de euro," subliniaza procurorul.
Duta, ultimul cuvant
In timpul pledoariei avocat-procuror, Lucian Duta a stat in picioare in fata salii de judecata. La finalul disputei juridice, fostul sef al CNAS a aratat ca este de acord cu avocatul sau.
"Singurul lucru important pe care l-am inteles din partea dl. avocat este acela ca adevarul juridic nu este neaparat si adevarul trait de mine," afirma acesta in ultimul cuvant.
Potrivit acestuia, Irina Socol ar fi afirmat intr-una din declaratii ca Duta nu i-ar fi cerut mita si nu ar fi conditionat primirea banilor de semnarea unui act de serviciu. Astfel, el a dat de inteles ca initiativa oferirii banilor ar fi venit din partea firmelor IT.
"Eu am combatut coruptia din sistemul de sanatate, am salvat 300-400 milioane de euro anual, prin implementarea acestor programe informatice, bani care au fost folositi in interesul pacientilor," declara Duta.
Prin activitatea sa, el ar fi pus capat fraudelor din sistem, iar sistemul s-ar fi transparentizat: "Sistemul a devenit impenetrabil la fraude".
"Din punctul meu de vedere, dl. procuror nu are de unde sa stie, dar la DNA sunt dovezi. Dupa parerea mea, DNA-ul a facut orice pentru a proteja companiile multinationale. Ma refer clar la compania HP. Asta era modalitatea lor de a lucra in Romania, este declaratia dl. Georgescu (nu a oferit date suplimentare - n.red.). Ceea ce s-a si intamplat," conchide Duta.
Tribunalul Bucuresti a amanat pronuntarea in acest caz cu doua saptamani. Decizia Tribunalului Bucuresti nu este definitiva, poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Transumanism fara limite: Cercetătorii chinezi au cultivat în premieră mondială o inimă umană care bate într-un embrion de porc
Omul-porc a devenit realitate. Cercetatorii chinezi au creat o structura cardiaca umana funcționala in embrion de animal ...
-
Îți vine să te intrebi cum naiba au facut averi? Cine sunt misterioşii oameni din business care consiliază cel mai prost guvern al tuturor timpurilor
Sorin Grindeanu: „Exista un grup informal de consilieri din privat care consiliaza Guvernul, ceea ce este ilegal". ...
-
Acum se explică toate: Creierul nostru "redă în reluare" ultimele 15 secunde din realitatea de lângă noi
Cercetatorii de la Universitatea din Aberdeen și Universitatea din California scot la iveala un adevar surprinzator desp ...
-
Si-a prevazut sfârșitul: Ozzy Osbourne a murit. Acum două săptămâni a susținut concertul de adio pentru fani
Vedeta heavy metal Ozzy Osbourne a murit, la doar cateva saptamani dupa ce s-a reunit cu colegii sai de trupa Black Sabb ...
-
Harta tarilor europene in care cei meteosensibili se simt cel mai rău. România este printre cele mai afectate
O noua teorie circula pe internet legat de faptul ca persoanele meteosensibile se simt din ce in ce mai rau in aceste zi ...
-
Schema băieților destepti din Energie: Conducerea Electrica Serv a sifonat 4,5 milioane de lei
Polițiștii Capitalei au efectuat 11 percheziții domiciliare intr-un dosar de delapidare in care sunt vizate opt persoane ...
-
Google şi OpenAI câştigă aurul la Olimpiada Internaţională de Matematică, o premieră pentru I.A.
Google, prin divizia sa de inteligenta artificiala, si OpenAI au anuntat ca modelele lor AI au obtinut medalii de aur la ...
-
Percheziții DNA la Cristian Popescu Piedone. De ce este suspectat șeful ANPC
Percheziții DNA au loc marți, 22 iulie, la șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone. Procurorii au descins in complexul rezi ...
-
Pare imposibil dar ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurtă zi din istorie
Cercetatorii au anunțat ca ziua de 22 iulie ar putea fi cea mai scurta zi din istorie, depașind un record stabilit acum ...
-
Planul secret al Comisiei Europene care lovește direct in piața auto
Comisia Europeana pregatește in secret un proiect de lege care ar obliga companiile de inchirieri auto, precum Sixt sau ...
-
Nu mai e niciun secret: Cercetătorii de la Harvard vorbesc deschis despre o civilație avansată care provine din adâncurile Pământului
Cercetatori de la Harvard și Montana Technological University sugereaza o noua perspectiva asupra fenomenelor OZN, cunos ...
-
Blestemul Red Bull: Felix Baumgartner este al zecelea sportiv care moare tragic de pe o listă neagră a curajului extrem
Moartea fulgeratoare a lui Felix Baumgartner zguduie din nou lumea sporturilor extreme. Celebrul aventurier austriac, in ...
-
Cazul "Andrei Drăgan" - un dosar uitat de opt luni în sertar care lasă vinovații nepedepsiți
La opt luni de la moartea tragica a lui Andrei Marius Dragan, adolescentul de 16 ani decedat in urma unui șir de erori m ...
-
Top 5 inventii care ne-au schimbat vietile, fara sa ne dam seama
Cred ca am observat cu totii avansul tehnologic extrem de rapid din ultimii ani de zile. Asadar, au aparut o multime de ...
-
Cea mai masivă coliziune de găuri negre observată vreodată pune la încercare teoriile despre formarea Universului
O echipa internaționala de astronomi a detectat cea mai puternica și misterioasa coliziune de gauri negre inregistrata p ...
-
Secretul șamanilor confirmat de știință: Mecanismul prin care ciupercile halucinogene vindecă boli si inteneresc organismul cu pana la 60%
O substanța halucinogena extrasa din ciupercile halucinogene ar putea deveni un adevarat elixir al tinereții. Studiile r ...
-
Când vedeți săgeata de mouse pe ecranul bancomatului nu introduceți cardul că rămâneți fără banii din cont
În sezonul turistic, infractorii vaneaza turiștii neatenți, profitand de aglomerația urbana. Bancomatele din zonel ...
-
Șeful ASF a calculat "Curba lui Laffer" pentru România. Modelul pe care ar trebui să-l urmeze Ilie Bolojan dar care nu pricepe absolut nimic. Poate Nicușor Dan sa-i explice
Șeful Autoritații de Supraveghere Financiara, Alexandru Petrescu, vorbește despre situația actuala din Romania, dar și d ...
-
Un bărbat beat a furat o ambulanță din curtea Spitalului de Urgență Giurgiu. A rupt bariera și a gonit până în Teleorman cu politistii după el. S-au tras focuri de armă
Un barbat de 46 de ani a furat o ambulanta din curtea Spitalului Judetean de Urgenta Giurgiu si a distrus bariera de acc ...
-
Fizicienii confirmă că trăim într-o gaură gigantică din spațiu VIDEO
Autor: Sabine Hossenfelder Este aceasta poate cheia pentru a ințelege in sfarșit universul? Sa vedem. Numarul galaxiilor ...
-
România va avea cat de curand o clima africană: Meteorologii anunță când va fi vârful caniculei în țara noastră
Meteorologul ANM, Florinela Georgescu, a explicat ca in aceste zile o masa de aer fierbinte din nordul Africii ajunge pe ...
-
Nu a fost stop cardiac! Cauza mortii lui Felix Baumgartner a fost reevaluată. Care a fost cu adevarat motivul care a produs această tragedie
Felix Baumgartner, celebrul sportiv austriac care a intrat in istorie in 2012 dupa ce a sarit cu parașuta din stratosfer ...
-
Christian Sabbagh critică dur sistemul public de sănătate după ce a avut AVC: "Zâmbeam, dar eram singur în lupta pentru viață"
Jurnalistul Christian Sabbagh a revenit la pupitrul știrilor Kanal D, la doar cateva zile dupa ce a suferit un accident ...
-
Devine un obicei anti-creștin: Încă o țară europeană introduce sinuciderea asistată și redeschide vechile controverse
Parlamentul Sloveniei a adoptat vineri o lege care permite moartea asistata, alaturandu-se unui numar tot mai mare de ta ...
-
Rezultate autopsiei în cazul lui Felix Baumgartner: Ce s-a întâmplat fix înainte de prăbușire
Autopsia a confirmat ca Felix Baumgartner a suferit un stop cardiac in timpul zborului cu parapanta motorizata, in accid ...
-
Planul NATO de apărare pe Flancul Estic. Dezvăluirile comandantului trupelor SUA în Europa: "Putem opri un atac într-un interval de timp de care nu s-a mai auzit până acum"
Generalul american Cristopher Donahue, comandantul trupelor SUA in Europa și al forțelor terestre ale NATO, a dat detali ...
-
Răsturnare de situație în ancheta privind Coiful de la Coțofenești: Interlopii români, eliminați de pe lista suspecților
Ipoteza conform careia un interlop roman ar fi comandat furtul Coifului de la Coțofenești și al celor trei brațari dacic ...
-
Un fost homosexual riscă închisoarea după ce a relatat public modul în care a devenit creștin
Un fost activist LGBT din Malta, care se pare ca risca o pedeapsa cu inchisoarea dupa ce a marturisit ca a lasat in urma ...
-
Bible Chat - aplicația creștină care a cucerit lumea cu ajutorul AI: "Vrem să ajungem la un miliard de oameni"
Bible Chat, o aplicație mobila de consiliere spirituala creștina, dezvoltata de o echipa internaționala coordonata de La ...
-
A fost inventat dispozitivul care transformă visele în secvențe cinematografice. Ca să le poți vedea pe ecran, ca pe un film, ai nevoie doar de un cablu HDMI
O companie olandeza lanseaza un „inregistrator de vis" bazat pe inteligența artificiala: visele pot fi transformat ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu