Fenomen catastrofal în Statele Unite: Pământul se rupe în două, pe mulți kilometri
Postat la: 14.09.2023 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Oamenii de știință americani avertizează asupra unui fenomen catastrofal, un adevărat dezastru natural care se petrece în Statele Unite, în diverse zone precum Arizona, Utah și California. Experții au constatat în urma unor cercetări că fisuri colosale au apărut în sud-vestul SUA, pământul rupându-se, pur și simplu, în două, provocând cratere uriașe.
Statele Unite au pompat atât de multă apă din subteran încât solul începe să se desprindă în două părți în sud-vestul țării, pe distanțe de kilometri, potrivit Science Alert.
Apa subterană este una dintre principalele surse de apă dulce de pe Pământ - furnizează aproape jumătate din toată apa potabilă și aproximativ 40% din irigarea globală. Dar oamenii pompează apa din subteran mai repede decât o poate umple Pământul în mod natural, prin ploi sau topirea zăpezii.
Când prea multă apă subterană este pompată din acviferele naturale de sub suprafață, aceasta face ca pământul să se afunde și să creeze aceste fisuri colosale, a declarat Joseph Cook, care cercetează fisurile Pământului la Arizona Geological Survey.
Fisurile „nu sunt un lucru care apare în mod natural", a spus Cook. „Este ceva ce am făcut să se formeze". Crăpăturile sunt semne de tensiune pe Pământ, a spus Cook. Ele se propagă pe suprafețe mari de pământ, care s-au scufundat atunci când a pierdut suportul apei subterane.
Fisurile apar în mod obișnuit în bazinele dintre munți și pot deteriora casele, drumurile, canalele și barajele, precum și pot amenința valorile proprietăților, animalele și oamenii.
Arizona știe despre această problemă de mult timp și o monitorizează cel puțin din 2002. Există 169 de mile de fisuri în prezent cartografiate de Arizona Geological Survey. O investigație recentă a New York Times a remarcat că fisurile sunt dovezi ale unei crize naționale.
The Times a investigat nivelul apei la zeci de mii de situri din SUA. Publicația a raportat că acviferele, care alimentează aproximativ 90% din sistemele de apă din SUA, sunt epuizate atât de grav încât s-ar putea să nu se poată recupera.
Aproape jumătate dintre siturile monitorizate au „scăzut semnificativ" în ultimii 40 de ani. Și patru din 10 situri au atins „minimurile istorice" în ultimul deceniu, deoarece pomparea apei subterane americane depășește reaprovizionarea cu apă, potrivit Times.
Acviferele ar putea dura secole sau chiar mii de ani pentru a se recupera ori nu se pot recupera deloc, anunță experții. Unele situri din Arizona sunt deja dincolo de salvare, potrivit lui Cook.
Utilizarea noastră a apei a fost atât de constantă și extremă, încât nu a lăsat suficient timp pentru ca apa de ploaie să reînnoiască acviferele subterane, a spus el. „Practic, unele dintre aceste bazine din Arizona sunt atât de mult dincolo de acest punct încât nu se va reveni niciodată", a adăugat Cook.
Când schimbările climatice se adaugă în amestec, constituțiile unei „crize" sunt în curs de desfășurare, a declarat Warigia Bowman, profesor de drept și expert în apă la Universitatea din Tulsa.
Pe măsură ce temperaturile globale cresc, râurile se micșorează, forțând fermierii să se bazeze și mai mult pe rezervele de apă subterană pentru apă dulce. "Dacă nu ne schimbăm obiceiurile și nu permitem acviferelor subterane să se reînnoiască în mod natural, aceste fisuri vor continua să crească", a spus Cook.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
ULTIMA ORA
-
Influentul ziar german FAZ: „În România e tot mai puternică suspiciunea că spectrul Rusiei a fost folosit pentru anularea unui scrutin ce nu convenea guvernanților"
Într-un articol cu titlul „Mitul interferenței ruse", cotidianul german conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung observă că amestecul Moscovei în alegerile din România este tot mai mult pus sub semnul întrebării. Ziarul analizează totodată lipsa de popularitate a guvernanților de la București, în mod special a președintelui Klaus Iohannis.
-
Metoda controversată, dar isteață, prin care Microsoft vrea să fure utilizatorii Google. Ce au putut să facă
Microsoft a adoptat o tactică neobișnuită și, pentru mulți, controversată, în încercarea de a atrage mai mulți utilizatori pentru motorul său de căutare, Bing.
-
Detalii cutremurătoare despre tânărul de 18 ani găsit spânzurat de un copac. „Sunt terminat psihic, îi urăsc pe toți. Sper să mă puteţi ierta!"
Noi detalii cutremurătoare în cazul adolescentului de 18 ani care a fost găsit spânzurat de un copac, pe un deal dintr-o localitate din judeţul Tulcea, au fost făcute publice.
-
Elon Musk ar regiza o mare lovitură în Marea Britanie: Mazilirea premierului Keir Starmer
Elon Musk, cel mai bogat om din lume, ar fi discutat în privat cu aliaţii săi despre posibilitatea de a-l înlătura pe Sir Keir Starmer din funcţia de prim-ministru al Regatului Unit înainte de următoarele alegeri generale, potrivit unor surse apropiate subiectului, raportează Financial Times.
-
Cum poți plăti RCA la aproape jumătate de preț dacă locuiești în București sau Ilfov
Șoferii din capitală și județul Ilfov, care în bună parte funcționează ca un „cartier dormitor" al Bucureștiului, plătesc pentru un RCA cu mult mai mult decât locuitorii altor zone. Tariful de referință este un indicator orientativ, care nu reflectă prețurile efective de vânzare, dar al cărui trend relevă, totuși, realitățile din piață.
-
Cazul minorilor care s-au sinucis din dragoste: la mijloc ar fi fost o iubire imposibilă şi, probabil, drogurile. Băiatul a fost o vreme în grija statului
Dubla sinucidere este învăluită în continuare în mister. Băiatul de 15 ani şi o fata de 14 ani din Tulcea au fost găsiţi morţi într-o carieră de piatră. Se pare că este vorba despre o iubire imposibilă şi, probabil, consumul de substanțe interzise. Cazul a fost preluat de procurorii de la crimă organizată.
-
Înșelătoria "Curierul" face tot mai multe victime - Cum trebuie sa se fereasca lumea de infractori
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) anunță că primește tot mai multe notificări, mesaje și emailuri de la firmele de curierat sau de la poștă cu privire la folosirea numelor unor firme în campanii de fraude, în condițiile în care cumpărăturile online devin tot mai frecvente.
-
Cât de grav este virusul HMPV, care a ajuns și în România, și cum ne putem feri de el? În prezent nu există vaccinuri pentru el
Virusul hMPV, (Human Metapneumovirus) este un virus ARN. Mai exact, face parte din familia Paramyxoviridae, genul Metapneumovirus, și are un genom format din ARN monocatenar, de tip negativ, diferit de virusul SARS-CoV-2 care produce Covid-19.
-
Donald Trump ia în calcul posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională
Preşedintele ales Donald Trump analizează posibilitatea de a declara o urgenţă economică naţională pentru a pune în aplicare politicile sale tarifare, potrivit unor patru surse familiare cu situaţia, citate de CNN.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Revoltă în Germania, după aderarea deplină a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. „Dezastru pentru siguranța oamenilor în Europa"
- 2.Descoperirea unui misterios sarcofag egiptean cutremură lumea arheologică
- 3.Grupul Rockefeller face profeții spectaculoase: "Națiuni considerate fără speranță, precum Portugalia și Grecia, sunt acum luminile continentului"
- 4.Controlul statului asupra vietii private: ANAF monitorizează retragerile din bancomate. Atenție la suma pe care o scoateți
- 5.Experimentul care dă fiori Europei: cu un laptop și un smartphone, un expert IT a dezvăluit riscurile panourilor fotovoltaice
- 6.Rusia șochează lumea medicală: a reușit dezvoltarea unui vaccin care reușește să trateze majoritatea tipurilor de cancer!
- 7.Mașina care bate toate recordurile și costă doar 15.000 de dolari se vinde deja pe piața din China si vine in Europa.
- 8.Fost deputat PSD și șef al PUSL Vrancea i-a zburat creierii cu cinism unui tânăr aflat pe domeniul său de vânătoare
- 9.Am intrat în spatiul Schengen si nu prea. Care sunt statele care au reintrodus controale la frontiere
- 10.Boala Ursulei von der Leyen are legatura cu vaccinurile mARN Covid. Pe 6 ianuarie 2025 are termen in procesul legat de SMS-urile cu Alfred Bourla de la Pfizer
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu