Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Fara caldura si apa calda in Bucuresti. Firea acuza un sabotaj, ELCEN prezinta faptele: Riscul unui colaps total e tot mai aproape

Postat la: 08.02.2020 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat sambata ca va depune o plangere penala fata de ELCEN pe care o acuza de sabotaj, dupa ce mare parte din sectoarele 2 si 3, in care traiesc in jur de un milion de bucuresteni, au ramas fara apa calda si caldura.

Intr-o postare pe care o incepe etichetele #Sabotaj #ReaCredinta
#Guvern Dusmanos Cu Oamenii, Gabriela Firea sustine ca ELCEN, institutie care se afla in subordinea Guvernului, ar fi livrat intentionat agent termic mai fierbinte cu 20 de grade, pentru a provoca o avarie grava.

"S-a 'gresit' cu 20 de grade mai mult la livrarea agentului termic, astfel incat s-a produs o avarie foarte grava. Vom depune plangere penala pentru sabotarea sistemului centralizat de termoficare, care reprezinta infrastructura critica si trebuie asigurata continuitatea, conform legii.

Nu credem in varianta unei erori tehnice. Diferenta de temperatura este mult prea mare iar tehnicienii care au facut manevrele stiau ca vor provoca o mare avarie.

Acest sabotaj vine la doua zile dupa ce ministrul PNL al economiei a declarat ca lucreaza la o lege prin care Primariei Capitalei sa i se interzica plata subventiei pentru agentul termic, cu exceptia unui numar mic de persoane. Asta inseamna facturi enorme pentru cetateni. Pe acest subiect voi reveni cu detalii zilele urmatoare", a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Primarul spune ca este vorba despre o avarie la reteaua primara de termoficare din Capitala din cauza unor manevre efectuate de CET SUD - ELCEN, din subordinea Ministerului Economiei.

Conform postarii sale, Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti (CMTEB) a anuntat ca, in urma unor manevre efectuate de CET SUD, apartinand ELCEN - "entitate aflata in subordinea Ministerului Economiei, manevre ce au constat in modificarea debitului ce a determinat crestea brusca a temperaturii agentului termic solicitat cu aproape 20 de grade - au fost inregistrate fluctuatii de presiune in sistemul de termoficare, care au produs o avarie la reteaua primara ce alimenteaza Sectoarele 2 si 3 din Municipiul Bucuresti".

Din aceasta cauza CMTEB se afla imposibilitatea de a furniza apa calda si caldura catre clientii arondati punctelor termice din aceste zone.

Compania anunta ca toate echipele sunt pe teren pentru a efectua manevrele de izolare a zonei afectate si ca fac tot posibilul pentru remedierea avariei intr-un timp cat mai scurt.

ELCEN o contrazice pe Firea: Termoficarea din Bucuresti este in prag de colaps

Locuitorii din sectoarele 2 si 3 nu au apa calda si caldura din cauza avariilor de pe reteaua de termoficare aflata in responsabilitatea PMB si nu a unei cresteri tranzitorii de temperatura, asa cum a insinuat Gabriela Firea intr-o postare in spatiul public, informeaza ELCEN.

In ciuda afirmatiilor tendentioase ale Primarului Capitalei, Gabriela Firea si a incercarilor disperate de a gasi un vinovat pentru situatia dezastruoasa in care se afla sistemul de termoficare, angajatii ELCEN, in colaborare cu angajatii Termoenergetica, au facut tot ce-au putut pe tot parcursul noptii si in cursul zilei de astazi, pentru ca situatia sa nu scape de sub control.

Ceea ce omite sa sublinieze Primarul Capitalei, in mod intentionat, este faptul ca sistemul de termoficare din Bucuresti aflat in grija Primariei Municipiului Bucuresti este in prag de colaps, ca tevile sunt vechi si ruginite, iar pierderile de apa calda pe retea sunt imense. Din aceasta cauza, avariile sunt din ce in ce mai dese, iar riscul unui colaps total e tot mai aproape de realitate. Doamna Primar mai omite sa afirme ca sunt necesare eforturi uriase pentru a mentine sistemul pe linia de plutire in situatia dezastruoasa in care a ajuns, se mai arata in comunicatul ELCEN.

Retelele de conducte au nevoie de reparatii urgente, nu de carpeli, insa PMB alege sa cheltuie sute de milioane de lei pe actiuni de imagine, targuri, festivaluri si iepurasi, ignorand cu buna stiinta problemele structurale.

Mai mult decat atat, sistemul de termoficare din Bucuresti risca sa fie compromis iremediabil, pentru ca PMB nu isi onoreaza obligatiile de plata pentru agentul termic destinat populatiei.

Primarul Capitalei prefera sa-si concentreze atentia pe aspecte de natura politica ce nu au nicio legatura cu binele cetatenilor. Lansarea de informatii false in spatiul public si crearea unor situatii generatoare de haos si neincredere nu sunt deloc atuuri pentru o institutie al carui obiectiv principal ar trebui sa fie bunul mers al comunitatii pe care o pastoreste, mai arata ELCEN.

Electrocentrale Bucuresti SA arata ca, in urma unei avarii produse vineri seara, la ora 22:40, pe reteaua de termoficare apartinand Termoenergetica aflata in subordinea Primariei Municipiului Capitalei, a crescut debitul de apa de adaos la aproximativ 1000 de tone/h doar la CTE Bucuresti Sud, iar presiunea pe conductele de retur a scazut la un (1) bar, ceea ce a indicat aparitia unei sparturi violente pe magistrala de termoficare nr. 2.

Din acel moment, echipele ELCEN, in coordonare cu echipele Termoenergetica, au intervenit prompt si au inceput manevrele tehnice necesare intr-o astfel de situatie de avarie.

Parametrii agentului termic livrat din CTE Bucuresti Sud inaintea aparitiei avariei pe reteaua de transport exploatata de Termoenergetica s-au mentinut constant la valorile solicitate de Termoenergetica prin nota telefonica, respectiv: 97-98 grade C, presiune tur: 4,2-4,3 bar, presiune retur: 1,6- 1,7 bar.

Sambata, la ora 08:45, in coordonare cu Termoenergetica, in contextul manevrelor tehnice efectuate, a avut loc o crestere tranzitorie de temperatura. Mentionam ca nu au fost variatii majore de presiune care ar fi putut genera avarii pe retea.

S-au reparat sub 3% din tevile uzate ale RADET. Ce zone au ramas cu risc si explicatiile autoritatilor din Bucuresti.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE